20 Април 2024събота08:57 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Градинарство

Райската ябълка - храна на боговете

Плодовете й са много ценни като храна и като диетично и лечебно средство, тя може да се отглежда и в домашни условия

/ брой: 247

visibility 4308

Мария Попова,
ландшафт арх.
    

През есента, сред оголените клони на дърветата, плодовете на райската ябълка блестят в златисто-оранжево. Всеки, който се е наслаждавал на това красиво дърво и е опитвал незабравимия вкус на узрелите му плодове, трябва да знае, че лесно би могъл да го отглежда и в домашни условия.
Родината на райската ябълка според различни източници е Китай или Япония, но пренесена оттам, тя бързо се разпространила в Европа и Америка. От Франция попаднала в Крим през 1901 г. У нас се отглежда от 1935-1940 г. най-напред по Черноморието, а по-късно в Сливенско, Хасковско, Пловдивско и др.
Това име стипчивият плод носи само в България. В много езици се нарича каки, на руски е хурма.
Райската ябълка е силно студоустойчив вид и повечето от сортовете й издържат на температури до минус 20 градуса, без да се повредят.
Цъфтежът е през късната пролет - май и началото на юни. Плодовете са едри и оранжеви, със закръглена, леко сплесната или овална форма.
Характерна за растението е четириделната елипсовидна чашка, която след узряването остава на плода. В миналото плодовете на райската ябълка са лекували скорбут. Сега те се използват при лечение на настинка и кашлица, анемия, стомашно-чревни нарушения и възпалени венци. До 80-90% от захарите се падат на фруктозата, поради което плодовете са подходящи и за болни от диабет. Налагането на компрес от месестата част на пресните плодове върху рани подпомага заздравяването им. Прахът, получен от стриването на изсушени листа на райска ябълка, се използва при кръвоизливи. Растението е и изключително богато на йод, което го прави много добро средство за борба със заболявания на щитовидната жлеза.
За високата оценка на плодовете може да се съди по гръцкото название на вида "диоспирос", което означава храна на боговете. Плодовете съдържат доста захари (17-20%), витамини, пектин, минерални соли и др. Ценни са не само като храна, а и като диетично и лечебно средство.
Плодовете на повечето сортове райска ябълка са тръпчиви при беритбата и е важно да се знае, че трябва да се консумират в свежо състояние след тяхното доузряване при съхранение в продължение на 10-30 дни. Те също така могат да се сушат или преработват в сладка и конфитюри. Растението е особено ценено и поради декоративните си качества през есента, когато плодовете придобият жълто-оранжев цвят, а листата станат пурпурночервени, преди да опадат.
Райската ябълка е дърво, което достига 8-10 м височина. Присадените растения дават плодове третата или четвъртата година след засаждането. Особено впечатление правят сортовете Мечта, Тъмночервена Никитска и Спътник.
Мечта - плодовете му са кръгли и плоски със средна маса около 190 г, червено-оранжева окраска и с много сладък вкус. В края на октомври започва тяхното пожълтяване.
Тъмночервена Никитска - плодовете са червено-оранжеви на цвят, с приятен аромат. Пожълтяват през началото на ноември. Сортът плодоноси всяка година, по около 20 кг от дърво.
Спътник има кръгли, ръбести и винаги със семена плодове. Средно меки и умерено сладки на вкус. Пожълтяването на плода е в края на октомври.
Ако искате да отгледате това красиво растение в домашни условия, като стайна култура, подходящи сортове за това са Хиакуме, Чинебули, Зенджимару и Джиро. Семената се извличат от плодовете, измиват се и се изсушават. След това се засаждат в саксии и се поливат редовно. Покриват се с найлон и се оставят на топло място.
След 2 седмици се появяват първите стръкчета. В случай, че при достигната височина около 10-15 см на края на новопоникналите стръкчета остане костилка, която в течение на няколко дни не пада сама, тя трябва да бъде внимателно отстранена. В противен случай има вероятност растението да загине.
Райската ябълка се чувства най-добре, поставена на осветено и топло място до прозореца. Кореновата система се развива сравнително бързо и затова засадете растението в по-голяма саксия. В млада възраст е необходимо да го пресаждате всяка година през пролетта. Вече порасналото дърво се пресажда през 3-4 години.
През лятото грижите за растението се заключават в това да го държите на добре осветено място или на балкона. За да избегнете прегаряне на листата, е добре да го поставите на полусянка. По време на вегетацията 2 пъти в месеца подхранвайте райската ябълка с органични и минерални подобрители. През октомври-ноември я преместете в помещение с температура 3-5 градуса или в някоя по-хладна стая. Ако сте я поставили до остъклен балкон например, покрийте почвата с влажни стърготини и периодично напръсквайте, за да няма опасност от пресушаване.
Отгледано в зимна градина или в стайни условия, това красиво растение обикновено достига до височина 1,5 м. Може да ограничите ръста му чрез подрязване, а за по-пищна корона чрез редовно подрязване. Недостатъчното, както и излишното поливане, е вредно за растението.
Райската ябълка се размножава главно чрез присаждане. За подложки се използват семеначета, които образуват мощна коренова система, добре обрасла с влакнести коренчета. Присаждането на райската ябълка трябва да се извършва бързо, а привързването - плътно и стегнато.
От разпространените у нас сортове най-студоустойчив е Костата. Тъй като е влаголюбива овощна култура, при отглеждане в райони с по-малко от 600-700 мм валежи, райската ябълка изисква напояване, особено по време, когато плодовете започват да наедряват.
Беритбата се извършва внимателно, с помощта на ножици, когато плодовете добият максимална едрина и омекване, като дръжката на плода се реже до чашката. Важно е да се знае, че плодовете, които не са със запазена чашка, бързо загниват. След беритбата те се нареждат в щайги на два реда. В долния ред чашките на плодовете са насочени надолу, а в горния - нагоре. Съхраняват се при температура около 1 градус в тъмно, средно влажно помещение.

А ето и една рецепта за конфитюр от райски ябълки:



Необходими продукти:
1 кг райски ябълки
1,8 кг захар
2,5 чаени чаши вода
0,5 чаена лъжичка картофено нишесте
    
Подберете 1 кг добре узрели райски ябълки, почистете ги от чашките и ги нарежете на средно големи парченца. Пуснете ги за 2-3 минути в кипяща вода, след което ги охладете в студена.
Отделно направете сироп от 750 мл вода и около 1 кг захар. Изсипете нарязаните райски ябълки в изстиналия или охладен сироп и оставете да престоят 10-12 часа. След това варете на умерено слаб огън до сгъстяване. Останалата захар добавяйте на порции. Непосредствено преди свалянето от огъня прибавете разтвореното във вода нишесте, което ще предотврати захаросването на конфитюра.
    
    
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ