29 Март 2024петък13:52 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Анелия Янковска-Сенгалевич е седмият лауреат на приза "Петя Караколева"

Писателката заслужи Националната награда за детска литература с книгата си "7 дни чудесни"

/ брой: 243

автор:Дума

visibility 927

"Когато знаеш кое е най-златното злато, никак не е трудно да направиш хубавото още по-хубаво" - с тези думи от романа-приказка "Най-златното злато" вече седем години се връчва Националната награда за детска литература "Петя Караколева". Тя е учредена през 2004 г. от Съюза на българските писатели и община Кърджали. Връчва се всяка година за Деня на Кърджали - 21 октомври.
Един след друг статуетката, изработена от Емил Пенчев, получаваха Кирил Назъров, Севда Севан, Панчо Панчев, Атанас Звездинов, Николай Милчев, Весела Фламбурари. Преди дни към тях се присъедини и Анелия Янковска-Сенгалевич, която бе удостоена с отличието за книгата си "7 дни чудесни" (с илюстрации на Иван Гонгалов), научи ДУМА от писателката.
За наградата са се състезавали 40 автори, а литературната критичка Благовеста Касабова, писателите Нели Дечева, Иванко Маринов и Иво Георгиев и председателката на журито Весела Фламбурари, която е лауреатка на наградата за 2010 г., предлагат на ръководството на СБП и на община Кърджали да бъде учреден и национален приз на името на Петя Караколева за първа детска книга на млад автор, научи ДУМА от литературния салон "Петя Караколева".
Развълнувана съм от това признание и чест, защото съм била сътрудник в БНР, програма "Христо Ботев", рубриките "Ранобудно петленце", "Зайченцето бяло", "Ринги, ринги, рая" и сп. "Светулка" - онези рубрики, които вашата именита и талантлива съгражданка Петя Караколева е отдала своята творческа енергия, вдъхновение и сили, заяви, приемайки в Кърджали наградата, тазгодишната лауреатка.
Анелия Янковска-Сенгалевич е родена на 24 ноември 1955 г. в София. Завършила е българска филология в СУ "Св. Климент Охридски". Член е на СБП. Авторка е на 4 книги. Пише приказки и пиеси за деца, както и поезия за възрастни, публикува художествени творби, както и очерци, интервюта, статии в периодичния печат. Работи като преподавателка в 73-о СОУ "Владислав Граматик" в София. Носителка е на първа награда и златен медал от Националния студентски конкурс за поезия "Димчо Дебелянов" - Копривщица, отличия от VII национален конкурс за поезия "Веселин Ханчев" - Стара Загора, от Националния литературен конкурс за учители "Васил Карагьозов" - Ямбол, и др.
 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 188

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 182

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 196

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 157

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ