25 Април 2024четвъртък13:45 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Китай купи от Русия голяма партида двигатели за изтребители

/ брой: 234

автор:Дума

visibility 2927

От началото на годината Китай е придобил от Русия голяма партида реактивни двигатели 
за изтребители, съобщава AINonline. В частност, с "Рособоронекспорт" е бил сключен договор за доставка на 150 двигателя АЛ-31Ф, които се планира да заменят изработилите ресурса си такива двигатели на китайските изтребители Су-27, Су-30МКК, Су-30МК2 и техните копия J-11, включително и модификациите. Тези силови установки ще се сглобяват в предприятията на Уфимското моторостроително производствено обединение. През юли т.г. Китай придоби 120 реактивни двигателя АЛ-31ФН, предназначени за изтребителите J-10. Сумата по сделката възлизаше на около 500 милиона долара. С производството на силовите установки по този договор се занимава НПЦ "Салют", а доставката на двигателите ще завърши през 2013 г. По думите на генералния директор на "Салют" Владислав Масалов в момента Китай води преговори за закупуване на още 140 двигателя АЛ-31ФН, като контрактът може да бъде подписан до края на месеца. По оценка на Масалов общото количество доставени на Китай двигатели вече приближава хиляда единици. За обслужването на силовите установки "Салют" е сключил партньорски съ-глашения с китайските предприятия Limin и Tyan Li, които се занимават с доставката на двигатели за войската, а също и с производство на запасни части. Освен това Русия е постигнала с Китай договореност за предаване на китайската страна на документацията за ремонт и обслужването на АЛ-31Ф и АЛ-31ФН. При това на "Салют" става все по-трудно да изпълнява китайските поръч-ки за двигатели заради техния голям ръст. В частност, през тази година се планира темповете на производство да се увеличат с 30-40 процента. Отчитайки високите темпове на развитие на военното производство в Китай и реализираната от правителството програма за повишаване бойната мощ на ВВС, в перспектива обемът от поръчки на руски двигатели може значително да нарасне. През 2003 г. Китай придоби от Русия 54 двигателя, през 2007 - 100, а през 2009 - 122. Повечето от купените двигатели са били установени на експортни версии на китайски самолети. Освен АЛ-31ФН Китай също регулярно закупува от Русия двигатели РД-93 (версия РД-33 за китайския изтребител FC-1, доставян също в Пакистан под обозначението JF-17).
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 199

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 196

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ