26 Април 2024петък20:45 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Путин се запозна с новия танк Т-90С

Премиерът на Русия лично пробва системите за управление, като седна на мястото на командира под купола на танка

/ брой: 212

автор:Дума

visibility 2605

Владимир Путин е посетил изложбения щанд на компанията "Уралвагонзавод" на VIII международна изложба за въоръжение в Нижни Тагил. Както съобщава "Интерфакс", на Путин са демонстрирали възможностите на най-новия руски танк Т-90С. По данни на агенцията в хода на визитата на руския премиер на изложбата изпълняващият длъжността главен конструктор на компанията "Уралвагонзавод" Андрей Терликов е посочил на Путин достойнствата на изделието. По думите на Терликов, за разлика от други танкове, Т-90С е въоръжен с ракети с далекобойност до пет километра, докато обикновените снаряди поразяват цели на разстояние едва до два километра. Като примери Терликов е посочил американския танк "Абрамс" и немския "Леопард".

Танк Т-90С в полет

За разлика от предишните модификации на руски танкове Т-90С, по думите на Терликов, се отличава с по-мощен двигател и усилена защита. Освен традиционната броня в новата модификация е използвана система за електромагнитна защита. Освен другите технически нововъведения в Т-90С за пръв път е използвано щурвално управление, а също и система за автоматично превключване на предавките с възможност за преминаване на ръчно управление. По този начин на  конструкторите се е удало да намалят натоварването на двигателя и разхода на гориво, а и да повишат качествените характеристики на машината. Както е отбелязал Терликов, новият танк е снабден с прибор за нощно виждане, камера за заден обзор, съвременна система за връзка и навигация, кондиционер, кръгова обзорна система, а също и лазерни далекомери и прицели.
След презентацията Путин лично е пробвал системата за управление на танка, сядайки на мястото на командира. Освен новия танк, както предава РИА „Новости”, на руския премиер са показали противотанковия комплекс "Хризантема-5" и новата бойна машина за десант БМД-4М. По-рано на изложбата в Нижни Тагил е преминала презентация и бойната машина за поддръжка на танкове (БМПТ) "Терминатор". БМПТ представлява многоцелева бойна машина, създадена на основата на танк Т-90С. На посетителите в салона са демонстрирали как се управлява куполът на БМПТ. Съгласно описанието на завода-производител, "Терминатор" е предназначен за поразяване на живата сила на противника, въоръжен с противотанкови гранатомети, ракетни комплекси и стрелково оръжие. БМПТ е способна да поразява леко бронирани цели, танкове и БМП, вертолети и нисколетящи самолети на малка скорост. Благодарение на добрата защитеност и висока маневренност "Терминатор" може ефективно  да се използва в гористи местности и градски райони. Представители на компаниите са продемонстрирали самоходни гаубици, двигатели "ЧТЗ-Уралтрак" и горскопожарен агрегат.

 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ