19 Април 2024петък23:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Отзвук

Сделка със следа в историята

Преди повече от 80 години далновидни български държавници закупили от Турция под формата на стара хартия ценни архиви

/ брой: 169

visibility 44

Симеон ПЕТРОВ

Двадесетте години на миналия век. Султанската власт в Турция е ликвидирана и всички членове на Османската династия са изгонени от страната, а имуществата им - напълно национализирани. Ръководителят на създадената през 1923 г. република Ататюрк предприема голям брой реформи: законодателна, правна, административна, военна, образователна и др. Арабската писменост се променя с основана на латиница съвременна, подобна на западноевропейската, азбука. Започва подновяването на езика, като от него отпадат голям брой арабски думи, които се заменят с нови, от тюркски корен. Забранява се носенето на фесове, фереджета и др. атрибути, свързани с мюсюлманската религия, и т.н.
През 1929 г. Министерството на финансите разпорежда старите, останали от султанско време, ненужни архиви да бъдат продавани като вторични суровини. Специална комисия в Истанбул, свързана с финансовото министерство, решава намиращите се в хранилищата в квартал "Султанахмет" архиви, събрани в 500 сандъка, 120 големи бали и други опаковки, да бъдат продадени на България като напълно негодни, ненужни и за да се избегне евентуалното им закупуване от бакали и други продавачи и по този начин да попаднат в неподходящи ръце.



Предназначената за износ стока се мери, откарва се на гарата в Сиркжи и пълните вагони потеглят за България. По пътя до гарата обаче някои от балите се развързват и малка част от архивите попадат на улицата. Между хората, които ги събирали, бил журналистът Ибрахим Хаккъ от в. "Сон поста". Той установил, че между тях имало някои, които не били загубили своето значение. В Меджлиса (парламента) случаят станал тема за разисквания. Смятаният за виновник номер 1 министър на финансите Абдулкадир заявил пред депутатите, че в неговото министерство се стигнало до решението архивите, вместо да бъдат унищожени, тъй като били стари и писани с арабски букви, да бъдат продадени. По неговите думи българите били готови да върнат закупеното от тях, ако това им бъде поискано. Такова искане обаче не било отправено.



Междувременно по случая започнало съдебно разследване, по времето на което съветник на министъра заявил: "Според мен въпросът е много прост и незначителен - продажбата на въпросните материали не е нищо друго, освен най-естествено действие. Ако те бяха изгорени, вместо да бъдат продадени, това щеше да бъде загуба за бюджета. Няма ничия вина, която да бъде тема за разисквания." Въпреки казаното от висшия финансов служител, случаят продължил да се коментира в печата, при което финансовото министерство прибягнало до ново твърдение: за въпросните стари архиви нямало места за складирането им.
След няколко десетилетия, през 1993 г., директорът на Държавните архиви на Турция Исмет Бинарк посетил България и установил, че въпросните османски архиви са подредени, сортирани и се работи по тях. Според неговите думи броят на запазените по този начин документи е един милион, на финансовите сборници - 700, на сборници с решения, взети според шериатското право - 200, и т.н.
Макар че от сключената сделка между България и Турция за стара хартия са изминали повече от 80 години, турски журналисти, проучващи отдавнашната сделка, високо оценяват действията на българските власти, които работят по османското наследство и по този начин "служат на науката".
Дано проучванията на български учени и специалисти разкрият интересни факти, събития от историята на Османската държава, които имат отношение към нашето минало. Не ще и съмнение, че името или имената на българските държавни дейци, замислили и осъществили сделката за ненужната хартия от османско време, заслужават да бъдат открити и да станат публично достояние като пример за родолюбие, съобразителност и далновидност.

По материали от чуждия печат

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ