26 Април 2024петък10:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

Въздухът трепери

Ех, Брюкселе, Брюкселе...

/ брой: 167

автор:Велислава Дърева

visibility 333

1. Мираж
20 юли, Илинден.
Най-жегавият ден в годината.
Мараня.
Въздухът трепери.
От парламентарната трибуна, ефирна като един мираж, г-жа Фидоска чете Декларация на ПГ на ПП ГЕРБ по повод доклада на ЕК:
"ПГ на ПП ГЕРБ категорично не приема доклада на ЕК за политиката в сектора сигурност. За нас резултатите, които вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов реализира в борбата с организираната престъпност и корупцията са безпрецедентни. ПГ на ПП ГЕРБ винаги е подкрепяла и продължава твърдо да стои зад провежданите политики в областта на сигурността.
В опитите си да дестабилизира страната ЕК е на път да мине всякакви граници. Поредният доклад на ЕК е опит за подмяна на дневния ред, подмяна на справедливостта и реформите с разпада на държавността. Сценарият все повече заприличва на уговорена политическа сделка между ЕК и опозицията, които днес са обединени в едно и абсолютно целенасочено се опитват да извадят от равновесие правителството с един недостоен, срамен вот на недоверие.
Сценарият се повтаря - за пореден път ъндърграунда се коалира. Те не успяха да пробият нито един от представителите както на правителството, така и на парламентарната група и сега зверски се измъчват.
Не сме учудени от отлично синхронизираните изказвания и коментари на знакови политически фигури и от лявото, и от дясното, и от псевдолибералното политическо пространство в София и Брюксел.
Не сме учудени от отчаяните стенания и политическа немощ на старите и ретроградни модели на управление, толерирани по един недопустим начин от ЕК.
За всички е ясно, че политическата опозиция и престъпната опозиция в престъпен съюз с ЕК днес са едно и също нещо. Всички сили и резерви на тази уродлива латентна симбиоза са впрегнати в атаката срещу ГЕРБ..."

2. Инструктаж
20 юли, Илинден.
Най-жегавият ден в годината.
Мараня.
Въздухът трепери.
В зала "Изток" на парламента е прохладно, климатикът дъни на max.
Б.Б. чете доклада на ЕК. Чете го на депутатите от ГЕРБ. Чете бавно и отчетливо, белким го схванат по правилния начин. Запъва се тук-таме (на "ex-officio", "inter alia" и други странни и непознати изрази).
Депутатите придремват унесено, сегиз-тогиз се сепват, някои прилежно записват инструктажа на Б.Б., че да знаят как да тълкуват правилно доклада пред медийните досадници.
"Като цяло ("това е поздравление за мен", вметва натъртено Б.Б., за да няма съмнения кой е "цялото" и за кого са поздравленията) Комисията е на мнение, че българското правителство ("това е правителството, което вие подкрепяте", вметва строго Б.Б., да не би някой да си мисли, че подкрепя нечие друго правителство) демонстрира (Б.Б. повишава тон) трайна (Б.Б. излъчва задоволство) политическа воля (Б.Б. излъчва удовлетворение) и ангажимент (тържествуващо) да продължи стратегията си (Б.Б. акцентира на "си", след което следва горно "до") за провеждането на реформи" (горно "до", даже над петолинието).
И така - един час "цялото" назидава "частите", после се оттегля. 
С поздравленията на рамо.

3. Кои поздравления?
За какво?
За това, че правителството не е изготвило и предложило основните рамкови закони за реформата в съдебната власт и в работата на полицията?
Че полицията няма как да спазва несъществуващи закони, понеже тя не спазва съществуващите?
Че последните назначения в съдебната власт (Георги Колев - ВАС, и Владимира Янева - СГС) са предопределени и режисирани, със съмнително качество и оспорима почтеност, но пък при несъмнена липса на конкуренция, в непрогледна непрозрачност и откровен конфликт на интереси?
Че същите скандални назначения предизвикаха "безпрецедентни публични протести"?
Че тези "безпрецедентни публични протести" са не срещу някакво имагинерно същество и неговите имагинерни безобразия, а срещу "цялото", наречено Б.Б., и неговата част, наречена Цв.Цв.(той - и главен кадровик на съдебната власт), и срещу тяхната брутална намеса в работата на съда?
Че ако някой е заслужил (и получил!) похвала от ЕК, това са тъкмо инициаторите на "безпрецедентните публични протести" - "професионалните асоциации на магистратите и гражданското общество", а не самохвалещият се Б.Б.?
Че "при назначенията и оценяването в съдебната власт трябва безусловно да се спазват принципите на прозрачност, независимост, почтеност и професионални заслуги, като това се отнася и за назначенията във ВСС"?
Че правителството не "зачита безусловно независимостта на съдебната власт"? Безусловно!
Че нито един съд не произнася присъди, само защото Б.Б. и Цв.Цв. са осъдили някого от телевизора?
Че няма "убедителни резултати" в борбата срещу организираната престъпност и корупцията по високите етажи?
Че МВР получава "обезпокоителни дарения" от "съмнителни лица"?
Че единственият резултат от "реформата" в полицията е полицейщината?
Че полицията няма нито капацитет, нито умения?
Че трябва да бъдат отстранени "недостатъците по отношение на почтеността и независимостта на полицейските действия, събирането на доказателства и защитата на свидетели", следователно - полицейските действия не са нито почтени, нито независими?
Че "стратегиите на разследване" се изчерпват с масово и безконтролно подслушване на невинни и почтени български граждани, с душене и слухтене в електронните пощи и интернет мрежата, което струва на държавата 1 милиард годишно?
Че тези "стратегии" включват единствено съзнателно, предумишлено и целенасочено унижаване, дискредитиране и омърсяване на отделни личности и цели съсловия?
Че когато доказателствата са недостатъчни, негодни, фалшифицирани, манипулирани и/или изфабрикувани, не са виновни съдиите (както си мислят Б.Б. и Цв.Цв.), нито адвокатите (тез врази на Цв.Цв.), а негодните събирачи на доказателства, техните ментори и поръчители, също тъй негодни?
Че борбата с корупцията се стъписва пред прага на едни апартаменти и не смее да го прекрачи тоя праг?
Че управляващите и техните интереси са недосегаеми и неприкосновени?
Че управляващите никога не са в конфликт на интереси, защото техните интереси са многостранни и хармонични, не си конфликтуват и не се блъскат, ритат и хапят?
Че няма "еднакви правила при конфликт на интереси и несъвместимост"?
Че няма "ефективен механизъм за установяването на неправомерно забогатяване"?
Че няма "конкретни резултати при изпълнението на всеобхватния проект "БорКор" за анализирането и изготвянето на мерки за борба с корупцията", въпреки всеобхватността на проекта?
Че "планът за действие за борба с организираната престъпност от 2010 г. не бе изпълнен и не бе актуализиран през 2011 г.", а "проектът за борба с корупцията още не е довел до осезаеми резултати, нито пък има график за изпълнението му"?
Че освен график, няма и "набор от конкретни цели за борба с корупцията и организираната престъпност"? 
Че властта няма нито план, нито график, нито правила, нито механизми, нито цели, нито стратегия в борбата срещу организираната престъпност и корупцията?
Тогава - за каква борба говори правителството, срещу какво и кого?
И с какви китки се кичи Б.Б.?
И къде Б.Б. видя поздравления в доклада на ЕК?
Когато ЕК казва, че правителството "демонстрира воля", това не означава, че правителството има воля.
Когато ЕК казва "напредъкът е бавен", това означава, че няма никакъв напредък.
Когато ЕК "изразява безпокойство", това означава "писна ни!"
Когато ЕК казва, че трябва да бъдат назначавани "висококвалифицирани магистрати с неоспорима почтеност", това означава, че Цв.Цв. назначава в съдебната власт неквалифицирани и непочтени лица, чието единствено качество е, че са лични приятели и протежета на Цв.Цв.
Когато ЕК говори за "слабости" в работата на МВР, всъщност говори за пороци.
Коварно нещо е брюкселският жаргон!
И както се самооблъщаваш, че ония бюрократи са те погалили по главицата, тъй откриваш, че са ти фраснали един по мутрата.

4. Сън
20 юли, Илинден.
Най-жегавият ден в годината.
Мараня.
Въздухът трепери.
Б.Б. сънува как г-жа Фидоска продължава да чете Декларацията на ПГ на ПП ГЕРБ по повод доклада на ЕК:
"Господа от ЕК!
Късогледи ли сте или нещо друго?
Нима не е повече от ясно кой има политическа изгода от вашия доклад?
Защо ставате съучастници на един позорен вот на недоверие, който цели да свали от власт законно избраното правителство?!
Защо ставате обединители и говорители на ъндърграунда?!
Защо се превръщате в слугинаж на престъпността и на политическите марионетки, които изпуснаха властта?!
Нека сме наясно!
Ние няма да допуснем страха и еманацията на беззаконието от предходните управления да триумфират в държавата. Ще продължим да управляваме в хигиена и безкомпромисност срещу тази криминална (мафиотска) симбиоза, която с помощта на ЕК се опитва да възстанови порочните модели от миналото.
Няма да стане, господа!
Няма да се уморим да го повтаряме и ще работим, неглижирайки жалките ви похвати!
Няма да позволим да подмените дневния ред на държавата!
Няма да позволим изкуствено напрежение и разпад!
Категорично заставаме зад всички действия на вицепремиера Цветан Цветанов в борбата му с организираната престъпност и корупцията!
Kатегорично подкрепяме усилията на правителството на премиера Бойко Борисов за осигуряване на стабилност и по-добър живот на българските граждани!
Бъдете сигурни, че ПП ГЕРБ и правителството няма да допуснем реанимация на подземния свят! Защото положихме огромни усилия да изтрием сенките на престъпността и корупцията от облика на България, а вие - о, каква подлост! - ги съживявате отново!
Бъдете сигурни, че ние от ГЕРБ няма да се поддаме на провокации и ще успеем да се преборим с компроматната война!
Срам за теб, комисийо, коварна!
Срам за теб, Брюкселе, предателю чер!..."
Целокупната ПГ на ПП ГЕРБ пъргаво скача на крака и аплодира нестихващо.
Бурните аплодисменти преминават в овации.
Б.Б. се усмихва в съня си...

5. Пробуждане.
Няма данни.
Въздухът трепери...
Б.а. Използвани са автентични декларации на ГЕРБ от 11 февруари, 15 юли и 19 юли 2011 г. Правописът е запазен.

Назаем от argumenti-bg.com

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 610

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 633

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 665

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 610

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 627

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 685

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 653

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 551

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 750

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 670

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 695

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ