20 Април 2024събота14:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Булевард - срещи

Христо Карадочев: Не бива да седим и да чакаме кризата да отмине

Важното е да има контакт между творците и публиката, убеден е известният дизайнер

/ брой: 167

автор:Альона Нейкова

visibility 3473

Христо Карадочев е роден на 29 май 1950 г. в София. Баща му, брат му и той самият от години се занимават със семейния кожен бизнес. Христо е първи братовчед на Богдана и Бойчо Карадочеви. В творческите среди се изявява като художник, дизайнер, организатор на многобройни модни ревюта и други оригинални прояви.

Първият в България форум, обединяващ музиката, модата и конете, ще се проведе на 23 юли в емблематичния "Saloon". Музикалната част на "Country west & fashion" ще бъде подсигурена от кънтри бандите "Stetson & Roy Sturn" и "Kaliana", а новостите в модата ще представят водещи и млади български дизайнери. Своите нови танци в духа на тематичното събитие ще покажат прекрасните момичета от балет "Веда джуниър". Ще бъде организирана специална авторска изложба. В голямата градина на американската кръчма няма да липсват и други забавления като вкусна храна, маркови напитки, усмихнати момичета... На модната фиеста се очакват много ценители на женската красота, почитатели на качествените облекла и любители на музиката. Лица от шоубизнеса, хора на изкуството и заинтригуваните от темата на форума ще се потопят в неповторимата атмосфера с уюта, въздуха, конете и творческите хрумвания на партито. А за "десерт" небето над Банкя ще бъде озарено от впечатляващ фойерверк.


- Господин Карадочев, вие сте познат с организирането на Форум българска мода, както и на Форум за висша авангардна мода. Как обаче ви хрумна да направите фестивал, посветен на конете, жокейството и кънтрито?
- Предпочитам да се занимавам с онова, което е малко по-различно от всичко останало или другите преди мен не са правили. Но за форума в Банкя ми хареса самата обстановка и фактът, че мястото е извън града, както и полянката, дърветата и хората, които се занимават с коне. Хрумна ми, че не е зле да се направи нещо за тях, понеже са с изключително богата душевност. Предложих на собственика и главен организатор на събитието Янко Железов да поканя дизайнери и творци. Помолих 4-5 художници - един живописец, трима графици и акварелист, да се отпуснат, да направят нещо за душата. Някои от тях ще творят на самия кънтри фестивал. Понеже темата за конете, музиката, модата и природата е доста плодотворна, подтиква към творчество. Помогнах на артистите с платове, кожи, материали... Резултатът ще се види на самия кънтри фестивал.
- А ще има ли изненади?
- Предполагам, че за всички ще е интересно да видят детското ревю. Специално за малките ще има понита, а за по-големите, желаещи да яздят, ще бъдат предоставени коне. Освен че присъстващите ще се насладят на музиката, изпълнявана от кънтри състави, всеки творец ще има възможност не само да покаже произведенията си, но и да ги продава. Така желаещите ще могат да си купят малка пластика или картина. Други пък ще се запознаят с добри художници, ще си разменят координатите, за да си бъдат полезни в бъдеще, ако по-нататък поискат да направят подарък на някой свой близък или приятел във вид на картина. Важното е да има контакт между художници и публика. Мисля, че така ще се вдигне и нивото на изкуството, а и ще се видят малко по-различни неща. Ще има и барбекю, разбира се. Може отново да организираме обучение по мятане на ласо или стрелба с лък - всичко онова, което упражняват каубоите. Божидар Марков с екипа си на предишни подобни фестивали правеше фотографии на всички желаещи да запазят спомена за проявата. Мнозина обичат да се снимат, облечени като каубои, с пушките и пистолетите. По този начин се създава съвсем друга атмосфера. Бих препоръчал на всеки да излезе извън София - поне през съботния ден.
- Кой очаквате да дойде на форума в Банкя?
- Ще бъдат поканени специални гости, ще има и билети за всички желаещи да се забавляват на фестивала. Трябва по някакъв начин да се борим срещу "другата култура", която навлиза доста агресивно в живота ни, но мисля, че не е съвсем удачна. Поне не и за младите хора. Поканил съм 40-50 творци, всеки от тях със сигурност ще доведе близки и приятели и ще направим страхотен кънтри купон поне с 400-500 души. Организаторът на събитието има идеята такъв форум да се провежда всяка година и да се превърне в хубава традиция.
- А тайна ли са участниците в кънтри фестивала?
- Поканил съм доц. Йорданка Чернаева, която е преподавателка в НБУ, както и някои нейни студенти. Обещаха да дойдат Джина Ник, Галина Синцова и много други актьори, музиканти, художници... За всички участници подготвих специални каубойски шапки, които не всеки може да направи. А не бях се занимавал с това от 10-15 години. Всяка шапка е уникална...
- А защо точно кънтри ще звучи на фестивала? Според вас достатъчно популярна ли е тази музика в България, за да привлече много публика?
- Кънтри музиката е много приятна, но все още не може да конкурира другия, по-популярен на Балканите жанр, какъвто е поп-фолкът. Не съм привърженик на определени ритми. Но съм сигурен, че кънтри партита досега никой не се е сетил да организира в България. Винаги гледам какво правят другите, за да не го направя аз. Заложил съм на този принцип отдавна и досега съм се убеждавал, че е доста успешен.
- С какво друго, по-нетрадиционно се занимавате напоследък?
- Преди правих много облекла, организирах доста ревюта. Сега отново се занимавам с нещо, за което никой друг не се е сетил - с кожени килими от бизони и сайгани. Те също са уникални, само по една бройка са. Както мои колеги създават всеки път различни картини, така и аз правя килими. Произхождам от много стара кожарска фамилия. Бащата на Богдана Карадочева и моят са братя. Още в началото на ХХ век са се занимавали с този занаят. И аз го владея. Кожите са нещо, което е вътре в мен. В Националната художествена академия завърших графика и заедно с живописта я приложих върху кожите. Получи се нещо уникално. Първоначално организирах ревюта по линията на СБХ. Имах и доста изложби...
- Всяка пролет традиционно организирате и Моден салон за абитуриенти. С какво той е по-различен от други подобни изложения?
- Обикновено през пролетта, в музея "Земята и хората", по време на Моден салон за абитуриенти се предлага абсолютно всичко за бала - рокли, костюми, прически, коли... Това е страхотно удобство за родителите и самите зрелостници, защото се намира на едно място. А и предлаганото е с много високо качество. Не допускам китайски и турски стоки или конфекция от Илиянци. Не че не ги харесвам, нямам нищо против тях. Но нека се продават на друго място, а не да се явяват на изложения, предназначени за българските дизайнери. Знаете ли какво стана с нашите заводи и фабрики? Всичко бе унищожено! И кожарската индустрия, и обувната... Затова е много важно да се опитваме да съхраним онова, което е останало. В музея има контрол и се допускат само български производители и дизайнери. На изложението за абитуриенти се предлагат модели на Жени Живкова, Жана Жекова, модна къща "Романтика" - който се сетите от всички известни български моделиери. Те представят най-актуалните модели от последните си колекции и посетителите на изложението имат доста голям избор.
- Идват ли хора от провинцията за това абитуриентско изложение?
- От цяла България! Тази година то бе посетено от 22 000 души. Предимството е, че могат да намерят на едно място всичко, което им трябва, и то от първа ръка, без да минават през търговци. На изложението се пазарува на много добри цени и се правят поръчки по каталог. Все пак балът е уникален празник. Хората може да се оженят 5-10 пъти, но абитуриент се става един път в живота!
- След кънтри празника в Банкя ще си починете ли или вече имате планове за други подобни прояви?
- Аз си почивам, като работя, и обратното (усмихва се). Не съм свикнал да си лежа. Така че след съботния кънтри фестивал ще работя по организирането на празниците на София през септември. Планирам да направим и дефиле на облекла по време на предстоящото изложение "Кожено царство", въпреки че не съм се занимавал с ревюта може би десетина години. А и много малко дизайнери си позволяват да показват пред публика новите си колекции. Напоследък все се оправдават с кризата. Усеща се, че в модния бранш не е същото, каквото беше преди. А и се пръкнаха много магазини, в които се предлагат дрехи втора употреба. С появата на големите молове българите се научиха да ровят в кошовете, където се изсипват облекла с намалени цени. Всичко се обърка. Но не може да се седи и да се чака да отмине кризата. Трябва нещо да се прави!
- Преди ли ви беше по-лесно да творите и да организирате ревюта и фестивали или сега се чувствате по-добре?
- Преди като че ли нямаше такава конкуренция, както е сега. Но тогава всичко беше много артистично, а в днешно време то има шанс да стане такова, само ако има пари.
- Те ли са разковничето, необходимата съставка на успеха в съвременния свят?
- За всичко трябва да се плаща - манекени, осветление, музика, наем на залата и още каквото се сетите. Затова понякога нещата се случват по-трудно. А на поляната в Банкя, където ще се състои кънтри фестивалът, все още не се искат някакви големи суми. Ще покажем хубави, оригинални неща на приемливи, така да се каже, народни цени. А и ще бъдат представени изключително авторски произведения, не конфекция. Заповядайте!


Уникалните тоалети на Галина Синцова са оригинално допълнени с каубойски шапки, изработени от Христо Карадочев

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ