16 Април 2024вторник20:03 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Ако щете - вярвайте

Глупак е онзи, който не се съобразява с Луната!

Много странни и тайнствени истории, свързани с човека и природата, могат да бъдат обяснени с движението на звездите и планетите

/ брой: 167

visibility 3758

Иван Н. Иванов

Във фолклора на много народи се говори за влиянието на лунните цикли и на лунните ритми върху човешкия организъм и върху планетата, която обитаваме. Някои странни явления са още загадка, но учените разкриват все повече чудеса и тайни за Луната. Още навремето Хипократ е казал: "Глупак е онзи, който практикува медицина, без да се съобразява с движението на звездите и планетите."
За човешкия организъм най-силно е лунното гравитационно притегляне. Луната оказва значително влияние върху човека и природата. Дори когато гигантският ускорител на частици край Женева, един изключително точен комплекс, излиза от равновесие и започва да проявява странни прищевки, едно от предположенията е... Луната. Хипотезата е научно потвърдена.
Известно е, че животът се е зародил в моретата, той кипи около брега и следва ритъма на лунния цикъл на прилива. Вероятно ние пазим в гените си следи от този древен биологичен ритъм и живеем според лунното време. Смята се, че твърде отдавна Луната е била много по-близо до Земята и е определяла биологичния ни часовник.
Гравитационното привличане на Луната върху Земята е 2,5 пъти по-голямо от земното. Луната притегля милиони тонове вода от моретата и океаните (при пълнолуние и новолуние), приливите и отливите се менят в постоянен ритъм 2 пъти дневно. Но малцина знаят, че тя повдига и деформира земната кора 2 пъти дневно на дълбочина до около 1000 м, което е една от причините за земетресенията. Като своеобразен микрокосмос човекът, съставен от същите елементи и в същите пропорции като земната кора (2/3 вода и 1/3 твърдо вещество), би трябвало да реагира на лунното притегляне с миниприливи. Водата в човешкото тяло, която се намира в тъканите, кръвта и лимфите, е в пряка зависимост от движението на Луната, особено при новолуние и пълнолуние.
Наблюденията на психиатрите показват, че по време на пълнолуние или през последната четвърт някои хора имат смущения в съня, неразположение, главоболие, депресия или агресивност. Особено при по-чувствителните и по-нервните хора. Някои смятат, че периодичността на маниакално-депресивните психози също е свързана с Луната. Увеличават се нарушенията на обществения морал, много повече са проявите на алкохолизъм, наркомания, прегряват телефоните на полицията и пожарната... Установено е, че при новолуние и пълнолуние котките започват да се държат твърде странно, а хищните риби не кълват алчно при пълнолуние.
Всички смущения в поведението и действията на човека се обясняват с функциите на епифизата, разположена в центъра на мозъка, която нощно време секретира хормона мелатонин, наречен хормон на нощта и на стреса. Най-усилено това става към края на първия сън, около 2 часа през нощта. Установено е, че при лунатиците има повишена секреция на този хормон, което някои смятат за физиологична проява на лунното влияние. Дали е така все още се спори и няма категорични научни доказателства. Няма съмнения обаче за влиянието на Луната върху хормоналния баланс и менструалния цикъл на жената. Смята се, че преди възникването на такива фактори като стрес, професионални и семейни конфликти и др. цикълът при болшинството жени е започвал при пълнолуние или новолуние.
Когато говорим за връзката между Луната и любовта, трябва да посочим резултатите от една анкета в Англия, която показва, че при пълнолуние много от жените имат засилено сексуално желание и нагласа за оплождане. Въпреки че мъжете са подвластни предимно на Слънцето, те не са застраховани и от лунното въздействие. Топмоделът Синди Крауфорт се хвали, че съпругът й Ричард Гиър ставал сексуално по-активен през периода на пълнолуние...
Любопитни са фактите и за т.нар. лунни бебета. Едно проучване от "Инсерм" (Франция) в продължение на 6 години върху близо 6 млн. раждания показва, че повечето са станали между последната четвърт на Луната и новолуние. Впрочем бременността трае точно 9 лунни месеца: 29,53 (един лунен месец) х 9 = 265,8 дни. Акушерка с дългогодишен опит твърди, че в седмия месец от бременността пълната Луна помагала на плода да се преобърне, ако е в неправилно положение...
През 70-те години на миналия век Луис Лейси издава книгата си "Лунно зачатие" и създава метод, според който детето, заченато през първата половина на цикъла, по принцип било момче, а през втората половина - момиче. Този метод успешно бил използван от много жени в САЩ и Канада. Пълната Луна "създава освен това опиянение, психологическа нагласа за оплождане и желание за дете" - твърди авторката на книгата. Друго наблюдение на френски лекар върху негови пациентки извежда космогонната хипотеза, че през първия период янг (мъжки) оплождането предпочита сперматозоид с хромозома Y, а през втория период инг (женски) - с хромозома Х.
Ето и още любопитни загадки и вярвания, свързани с лунното влияние:
- Дадено лечение има по-големи шансове за успех, ако започне при новолуние. Хирурзите твърдят, че способността за зарастване на рани и поносимостта към лекарства се влияят от растящите и намаляващите фази на Луната. Резултатите от естетичната хирургия (подобряване или уголемяване на бюста), както и премахването на стрии, е по-ефикасно при възходяща Луна.
- Ако косата се подстригва от 22 до 6 часа сутринта на всеки 28 дни при пълнолуние, тънката коса се заздравява, растежът се засилва и тя престава да пада.
- Ако прилагате лечение за бръчки чрез лифтинг, кремове, масажи, най-добри са резултатите при започване в началото на периода на низходящата Луна.




В Лунния календар можете да намерите любопитни данни за влиянието на лунните ритми върху нашия живот, как да установите в кой лунен ден сме, какво трябва да правим или да не правим, когато Луната преминава през зодиакалните знаци. Независимо дали вярвате или не в планетните влияния, Лунният календар е приятно занимателно четиво за любознателните...




Луната на Северния полюс

Билетът за влак поскъпва с 20% от 7 май

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 72

Тецовете в Източномаришкия басейн минават на газ

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 72

Инфлацията леко се забавя, но храните поскъпват

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 72

Заплаха за поливния сезон в Пловдивско

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 72

Разногласия в Тел Авив за отговора срещу Иран

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 72

В Гърция забраниха паленето на огън

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 72

Кипър спира да дава убежище на сирийци

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 72

Накратко

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 72

Широко затворени очи

автор:Мая Йовановска

visibility 323

/ брой: 72

"Наивният" Иран

автор:Юри Михалков

visibility 323

/ брой: 72

Ще изпратим ли на изборите отново бандити във властта?

visibility 295

/ брой: 72

За нов икономически модел в ЕС, базиран на знанието

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ