29 Март 2024петък17:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Трапеза

Тайнството ВИФЕЛ прави всяка гозба музика за стомаха

Какво обичат да готвят хората от ДУМА

/ брой: 167

автор:Васил Попов

visibility 2637

Във вестника често предлагаме интересни готварски рецепти - от различни страни, от Македония, но най-вече традиционна българска кухня. Сега решихме да покажем на нашите читатели, че в редакцията работят живи хора, които мечтаят, живеят, развличат се и... се хранят. Ето един повод да излезем в известен смисъл от анонимност.
Читателят сам ще се убеди, че сме обикновени и скромни хора. Ако някой търси тук омари, трюфели, черен хайвер, няма да ги намери. Оказва се, че всички колеги приготвят ястия от достъпни и за пенсионерите продукти. И все пак ще се удивите как може с най-масовите продукти да се направят чудесни гозби. Въпросът е всеки да прояви ВИФЕЛ - Въображение, Импровизация, Фантазия, Енергия и Любов. Когато приготвяме храна за най-близките си хора, трябва наистина да влагаме много, много любов.
Сега да видим с какво ни изненадват думаджиите.


Сач с пилешко и зарзават

Това ястие е от рецептурника на нашия спортен репортер Марин Милашки.
Когато се събере с приятели и отидат на вилата му, всеки вади каквото е донесъл за хапване и пийване. Марин препасва готварска престилка във вид на футболен стадион, а с горещия сач борави с ватирани ръкавици, направени като футболни топки. Гозбата му прилича малко на пиле по хайдушки, но съвсем не е същото. Вижте сами.
Продукти: 2 пилешки бутчета, нарязани на дребно; 1 тиквичка, нарязана на кръгчета; 1 картоф, нарязан на кубчета; 1 малка глава лук; 2 чушки, нарязани на ивички; 10 малки гъби, печурки; 4-5 с.л. зехтин; сол и черен пипер на вкус.
Когато сачът хубаво се е загрял, слагаме първо пилешкото месо, разбъркваме го, за да се изпече равномерно. Щом стане готово, се маха от сача и се слага в друг съд. Тогава мятаме в сача всички зеленчуци. Върху тях сипваме мазнината и задушаваме, докато омекнат хубаво. Когато станат почти готови, към тях се прибавя отново месото и хубаво се разбърква. Върху всичко се поръсва настърган кашкавал.  
 

Тиквички по войнишки

Тази рецепта предлага Ина Михайлова, която е "полковник". Тя твърди, че и в кухнята, както и в казармата е необходим ред, за да стават нещата. И мама, и баба винаги са казвали, че е важно, когато готвиш, да го правиш със сърце. А от мен да знаете - и с въображение, казва Ина. Това, последното, го признава дори свекървата! Затова рецептата, която ви предлагам, е за хора с въображение, които гледат хем да е вкусничко, хем да е красиво.
Продуктите: 2 тиквички, 5-6 картофа, 2 домата.
Нарязваме тиквичките, картофите и доматите на кръгчета. И започваме "да бродираме" - тиквичка, картоф, домат... И така подреждаме в предварително намазаната с олио тавичка - строени като войници в редички. Правим тази операция, докато се напълни тавичката. Поръсваме със сол и черен пипер, ситно нарязан копър и малко водичка. Слагаме във фурната и печем на 180 градуса. Накрая можем да го поръсим с настърган кашкавал или натрошено сирене. Мои приятелки правят заливка с мляко, яйца и сирене.


Пилешката яхния на баба

Яхнията на моята баба Гинка е осмото чудо на света, твърди Александър Симов. Баба е страхотна готвачка и според мен рецептата за нейната яхния трябва да бъде засекретена като технологията за "Кока-кола" или като балансите на швейцарските банки. Аз като неин внук ви гарантирам за тази кулинарна магия, която е накарала не един и двама души завинаги да се откажат от идеята за диета. Да видим как се случва чудото.
Необходими са 1 пиле, 3 глави лук, 4 с.л. олио, 2 чушки, 2 с.л. брашно, 2-3 с.л. доматено пюре, 1/2 кг картофи.
Нарязват се на ситно лукът и чушките и се задушават в олиото и малко вода. Когато омекнат, се прибавя нарязаното пиле и се запържва до зачервяване. Подправя се със сол, чубрица, черен и червен пипер, слага се брашното и се разбърква. Добавя се доматеното пюре, сипват се 3 ч.ч. вода и се оставя на котлона за около 20 минути. Добавят се нарязаните картофи и къкри на умерен огън до готовност. В родния край на баба използват подправката "самардала", която придава на яхнията удивителен аромат.

 
Хрисула Василева готви макарони

Аз ще ви разкажа как моята майка Кица Шмагранова, която е от Егейска Македония, готви макарони по гръцки.
Продукти: 1 пакет дребни макарони, 500 г кайма, 1 глава кромид лук (може и 1 връзка пресен), 1 морков, 1-2 с.л. доматено пюре, олио, чубрица, сол, черен пипер на вкус.
Задушаваме нарязаните на ситно лук и морков в малко мазнина, добавяме доматите и каймата. След като всичко се задуши, сипваме вода (в съотношение 3:1 на макароните). Когато водата кипне, изсипваме макароните и добавяме подправки на вкус. Оставя се да ври на тих огън до пълното поемане на течността от макароните.
Същата рецепта можете да приготвите с пилешко или свинско месо, също е много вкусно.
А пък аз напоследък много обичам да си правя спагети с риба тон. Сварявам предварително спагетите и ги отцеждам. Сипвам 1 консерва риба тон, нарязвам на дребно 3-4 кисели краставички и овкусявам с черен пипер, копър и чесън. Ако към всичко това добавите и малко майонеза, се получава чудесно мезе за всякакво питие. Да ви е сладко!


Панирани чушки със сос от кисело мляко

Това ястие е много подходящо за летните жеги, но става и за мезе за ракийката, и за гарнитура към пържолки - свински, телешки или пилешки, твърди Наталия Гергова.
Продукти: 1 кг чушки (за предпочитане - червени), 2-3 яйца, брашно за овалване.
За соса: 500 г кисело мляко, 1 глава чесън, копър, магданоз, сол на вкус.
Изпечените и обелени чушки се овалват в брашно, потапят се в разбитите яйца и се пържат в сгорещено олио до златисто. Нареждат се в по-широк съд. Счукваме чесъна и го запържваме леко в горещата мазнина. Добавяме киселото мляко, нарязаните на ситно копър и магданоз и солта. Сосът се дърпа от огъня веднага, след като започне да ври, и още докато е горещ, се заливат чушките.


Пикантно ястие за мързеливи

Винаги, когато съм изморена и не ми се иска да кисна с часове в кухнята, прибягвам до тази рецепта, казва Боряна Костова. Тя се приготвя бързо, става за делник и за празник и те отсрамва пред неочаквани гости.
Продукти: 2-3 пилешки филета, 1-2 кг картофи, 1 голяма глава кромид лук, 1 глава чесън, 1/2 връзка копър, 1/2 връзка магданоз, олио, червен пипер и сол на вкус.
Нарязва се месото на ивички. Те се изпържват за 10-ина минути в сгорещена мазнина. В същата мазнина се запържва лукът до златисто, поръсва се с червен пипер. Картофите се нарязват също на ивици и се изпържват.
В голяма купа се смесват месото, пържените картофи, лукът, нарязаните на ситно копър и магданоз. Накрая се прибавя счуканият чесън, сипва се оцет. Разбъркваме всичко и поднасяме с подходяща салата и студено бяло вино.


"Петрохан" с коняк

Вдъхновението за тази вкусна гозба дойде от френската кухня, но тя бързо се превърна в любимо ястие за моето семейство. Адаптирах рецептата към българския вкус, тъй като в оригинал ястието се приготвя с кървавица и порто. Тази вкуснотия Калинка Йотова забърка специално за дядо си Божко.
Продукти: 6 парчета "Петрохан", 1 ч.ч. ориз, 4 ч.ч. прясно мляко, 50 мл коняк, 3 яйца, 3 с.л. зехтин, 1 глава лук, сол, червен и черен пипер на вкус.
Запържете леко в малко зехтин нарязания лук и прибавете ориза и суджука, като предварително сте нацепили кожицата му. Така полусухият колбас приема допълнително аромати и става по-сочен. Добавете коняка. Разбъркайте добре и прехвърлете сместа в тава. Отделно разбийте яйцата с млякото и подправките. Залейте оризовата смес и печете.


Пъстървата като русалка

Имаше период в моя живот, когато събирането на приятели на неделен обяд осмисляше седмицата, разказва Дея Йорданова. Лесно стигнахме до извода, че моето жилище е оазис на добрата кухня.
Ето една от любимите ми бързи рецепти за 5 души. Вземат се 3 големи почистени пъстърви и се отделят филетата от гръбнака. Така се получават 6 големи подложки, върху които се слага плънката.
Плънката: 4 яйца, 100 г счукани бадеми, 300 г синьо сирене, галета, пресен копър.
Разбивам яйцата, настъргвам на едрото ренде синьото сирене, смесвам всички продукти за плънката като добавям галета, ако сместа не е достатъчно гъста. Намазвам тавата със зехтин, нареждам рибените филета и ги покривам с плънката. Пека в умерена фурна докато плънката стане като коричка. Пъстървата се консумира топла, с бяло винце.

 
Капама "Смедарчина - Колчагова"

Не сте чували за нея? Ами няма как, и двете майсторки са от знатни социалистически родове в Банско, не си дават всекиму занаята, разказва Лилия Томова. Но по съученически и идеологически дългогодишни традиции аз съм сред късметлийките. Лесно е.
Сваряват се 1 пиле, 1/2 кг свинско месо  и малко телешко и се обезкостяват. Нарязваме 2-3 кг кисело зеле, насипваме половината в глинен гювеч, върху него нареждаме месенцето и резенчета наденица, половин килограм запържена кайма, поръсваме 2 шепи ориз, дафинов лист и каквито подправки ви дойдат наум и покриваме с останалото зеле. Заливаме с малко бульон и печем цяла нощ при 100-120 градуса.
Тази чудна капама от Банско пие и ракия, и вино...


Баница от Ралица

В дома на репортерката Ралица Николова без баница не остават. Щом се добере до кухнята, тя първо реди баницата, а след това забърква останалите манджи. Баницата е сред любимите лакомства на главния ни редактор, който я хапва с еднакво удоволствие и като предястие, и като основно, и като десерт. От него Ралица е научила габровския "закон", че на гостите първо се поднася баницата, за да се заситят хубавичко...
Продуктите: пакет кори за баница, 500 г сирене, 6 яйца, 2 с.л. кисело мляко, 1/4 пакетче масло, 1/2 к.ч. олио и 200 мл газирана вода.
Загрявате маслото и олиото. Разбивате сместа за плънката: 3 яйца, сиренето и киселото мляко. Намаслявате дъното на тавичката, разстилате първата кора, поръсвате я с мазнина, поставяте следващата кора и наръсвате с плънка. Следва кора, мазнина, кора, плънка и така, докато свършат. Нарежете баницата на парчета и поръсете останалата мазнина. 3 яйца разбивате и смесвате с газираната вода. Заливате баницата и печете около 45-50 минути в умерена фурна.


Яйца по пакистански

Преди много години моя приятелка от детинство беше при родителите си в Пакистан. След завръщането си тя ни покани на гости, като основното ястие бяха яйца по пакистански, разказва Владо Николов.
Продукти: 1/2 кг кромид лук, яйца - по 3 за всеки сътрапезник, доматено пюре, олио, къри, лют и черен пипер, магданоз и сол на вкус.
Нарязаният на ситно лук се задушава до омекване, прибавят се нарязаните чушки или лют червен пипер. След като лукът омекне, се изсипва в тавичка, добавят се настърганите домати или размитото с вода доматено пюре и се слага в средно сгорещена фурна. Когато водата се изпари, с лъжица се отбелязват гнезда, в които чукваме по едно яйце. Запичаме, а след изваждането и преди поднасянето, поръсваме с черен пипер и магданоз. Ястието, макар и "по пакистански", върви чудесно с нашенска ракийка. Ха, наздраве!


Сарми и то какви

готви Мая Йовановска: Задачата ми с готвенето никак не е лесна, защото вкъщи като ядене се възприемат единствено манджи с месо. Предлагам ви едни сарми, но не класически, а с някои пикантни добавки. Приготвянето на това ястие ще ви отнеме малко повече време, но затова пък може да изпие много вино или бира.
Продукти: 1 кг свинска кайма, 200-300 г пушен бекон - нарязан на тънки филии, 300 г сръбска наденица, зелеви листа, 1 ч.ч. ориз, 2 моркова, 2 глави кромид лук, 1 глава чесън, 1 с.л. сладък червен пипер, лют пипер, 1 ч.л. черен пипер, дафинов лист, сол и олио.
Нарязаните на ситно моркови и кромид се запържват в олиото. Когато станат стъклени, към тях се прибавя каймата и нарязаният чесън. Следва оризът и около 1 чаша вода. Към плънката се добавят подправките, без дафиновия лист. Навиват се сармите, като върху зелето всяка се увива и с парче бекон. Ястието се реди в глинен гювеч, между сармите се поставят и парчета сръбска наденица. Тук-таме слагате и дафинов лист. Тавата задължително се поставя в незагрята фурна. Пече се дълго и се консумира с наслада.



Ябълков коблер "Мюлер"

Веселка Венкова предлага десерт. "Екзотичният за родните вкусове десерт съм харесала на коледен купон на Великотърновския университет. Домакини бяха чуждестранните преподаватели във вуза. Имаше унгарски, руски, френски, японски, немски, характерни за празника гозби, и разбира се, българска баница с късмети от ВТУ. Германската фамилия Мюлер ни изненада с ябълков сладкиш. Как се прави?
За глазурата: 1 ч.ч. нарязани или смлени орехи, 125 г мюсли, 125 г разтопено масло, 125 г брашно и 1 ч.л. канела.
Основното "тесто" се приготвя от 6 големи ябълки, обелени и нарязани на филийки, 250 г плод от компот - ягоди, боровинки, кайсии или праскови, 125 г захар и 3 с.л. брашно. Сместа се поставя в тава от огнеупорно стъкло на пластове, като се редуват основното "тесто" и глазурата. Завършва се със слой от глазурата. Пече се около 30 минути в умерена фурна. Сладкишът се сервира студен, престоял поне една нощ в хладилник. М-м-м-м-м!


Солена рибка с шуба

Едно от най-обичаните ястия на Альона Нейкова е "Солена рибка с шуба", приготвяна от майка й - Раиса Саввовна Лисохмара. Рецептата изисква търпение, което ще бъде възнаградено.
Необходими са 300 г филе от маринована сельодка. Всички останали продукти са по 300 г: картофи, моркови, червено цвекло, ябълки. Мама Рая слага и 150 г лук. Да не забравим майонезата.
Червеното цвекло, картофите и морковите се сваряват, но поотделно, за да не се оцветят, и се охлаждат. Настъргват се в отделни съдове, както и суровите обелени ябълки. Лукът се нарязва на ситно.
На дъното на плосък съд се поставя филенцето от рибката. Отгоре се слага лукът, после - картофите, които се поливат с майонеза, следват морковите, ябълките, а най-горният пласт е от цвекло. Всеки ред се маже с майонеза.
Оставя се 1 час в хладилника да стегне. Реже се като торта и се сервира така, че да се виждат цветовете. Това е подходящо мезенце и за вино, и за водка, и за домашна ракийка.


Из тайните на мароканските готвачи

Една от най-прочутите готварски школи в Северна Африка безспорно е мароканската. Характерното за нея е използването на огромно количество подправки, твърди Алберт Аврамов, любител-дегустатор. Пример за това е една обикновена чорба от леща. Тайната е, че е по-гъста. Още нещо - целината доминира.
500 г лющена червена леща се накисва в хладка вода за около 30 мин., измива се и се отцежда. Запържваме в голяма тенджера 2-3 по-едри глави ситно накълцан лук до златисто (по-вкусно става с праз). Добавяме лещата и също я запържваме, като бъркаме непрекъснато. Наливаме около 1,5-2 л гореща вода. Сипваме предварително нарязаните на ситно: 2 чушки, 3 моркова, 2 домата, 2 картофа. Добавяме половин к.ч. ориз, вегета, червен пипер, сол, магданоз, и най-важното - една пълна шепа целина, нарязана на много ситно. Като се свари напълно, добавяме 2-3 с.л. зехтин. При сервиране мароканците използват тъмен оцет "балсамико" и наръсват с черен или бял пипер.


Печенето на месо е тайнство

Искам да ви открия тайната на хубавото вкусно печено месо. Аз, бай хаджи Васил, ще ви открехна нещо, с което може да съблазните гадже, приятели и съпругата си дори. Как се пече месо, така че да стане крехко, вкусно като мозък?
Най-добре парчето месо - свински бут, кокошка, телешки шол - да е около 2,5-3 кг. Цялото месо може да бъде шпиковано със скилидки чесън, парченца морков и резенчета сланина. Посолете го и го натрийте с черен и червен пипер. В една чашка разбийте 2 с.л. мед и 2 с.л. горчица, с тази смес намажете месото. Поставете го в дълбока тава, ако няма капак, покрийте с алуминиево фолио. Преди това сипете 2 пръста вода на дъното. И сега започва тайнството. Поставете го във фурната, включете на максимална мощност. Когато чуете, че заври, намалете температурата на 100 градуса. Ако това направите към 10 ч. вечерта, легнете си да спите и сутринта в 8 изключете фурната. Какво става във ваше отсъствие, кои феи са дошли да баят над мръвката, какво вълшебно тайнство се извършва през нощта, не ви интересува. Сутринта свалете фолиото или капака, резнете малко, за да видите дали се е опекло като мозък и половин час преди да дойдат гостите може леко да го затоплите.

Това е!

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ