20 Април 2024събота01:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Съкровищницата на куклите

Частица от огромното богатство на Театъра на Сергей Образцов може да се види до 1 октомври в юбилейна изложба в Москва

/ брой: 166

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 1262

Изложба "Пространството на куклите", в която са представени кукли от колекцията на Театъра на Сергей Образцов, бе открита в Москва. Тя е посветена на 110-годишнината от рождението на именития театрал (5 юли 1901-8 март 1992) и 80-годишнината на Държавния академичен централен куклен театър, съобщи Лента.ру. В изложбата, която продължава до 1 октомври, са включени кукли от фонда на музея в Театъра на Образцов, голяма част от които рядко са излизали от депата. Ще могат да ги разгледат и участниците в VI международен фестивал на куклените театри "С. Образцов". От 23 до 30 септември в него ще се включат актьорски трупи от Москва, Кострома, Дагестан, Ярославл, Беларус, Сахалин, Коста Рика, Полша, Чехия и т.н.

Любителите на приказното ще видят в залите Петрушка и неговите "братя" от други страни - Пънч от Англия, Василаке от Румъния и Кашпарек от Чехия. Подредени са и представители на марионетното изкуство от Китай, Монголия, Италия, Индия, Япония и Виетнам, както и различни типове кукли - марионетни, ръкавични, на пръчки, на сенките и др.
Днес Държавният академичен централен куклен театър "С. Образцов" се смята за най-големия куклен театър в света, а колекцията на неговия музей, която е най-голямата в Русия, включва освен 3500 кукли и театрални атрибути от 60 страни, и около 8 хиляди театрални афиша и плаката, ескизи на декори и костюми, снимки и видеоматериали и много др., общо 135 хиляди архивни единици. Театърът е сред забележителностите на руската столица.
С двете си импозантни сгради на Садовое колцо, в които се помещава от 1970 г., театърът е сред забележителностите на руската столица. Архитектурният комплекс е еталон за всички стационарни куклени театри в света, наред с двете сцени, уникалната специализирана библиотека, събрала най-значимите книги за куклите и куклената драматургия на 43 езика, и изключително богатия си музей. За последните няколко години изложби с експонати от него са гостували с огромен успех в Австрия, България, Германия, Полша, Република Корея, Иран, Франция, Испания, Италия.
Държавният академичен централен куклен театър е създаден по инициатива на Дома за художествено възпитание на децата на 16 септември 1931 г. Първоначално в него са работили 12 души и от първия ден негов ръководител е видният представител на руското изкуство Сергей Образцов. Творческото "кредо" на новия театър, наред с възпитателно-педагогическите цели, включвало и задачата "да стане театър-лаборатория, която да спомага за развиването на кукления жанр". Нито оскъдните материални средства, нито липсата на собствена сцена не попречили на експериментите на малкия задружен колектив и неговия ръководител. Ежегодно били подготвяни по две-три нови постановки. Автобус с надпис ДЦКТ разкарвал актьорите и куклите по московските дворове, училища, паркове, домове на културата. Театърът използвал традиционните форми на представления - в трупата били специално поканени последните мохикани на панаирното веселие, последните актьори на народния куклен театър И. Зайцев, който заедно със съпругата си А. Триганова изпълнявал марионетния спектакъл "Цирк на сцената". Първата собствена премиера на младия театър се състояла на 17 април 1932 г. - "Джим и Долар", по пиеса, специално написана за трупата от А. Глоба. Така театърът започнал да търси и оформя свой репертоар, да създава оригинални конструкции на кукли и сценография. Изпълненият с карнавално-приказна атмосфера спектакъл "По заповед на щуката", поставен през 1936 г., с уникална конструкция - кръгъл параван, която много театроведи определят като "най-важния куклен спектакъл на ХХ век".
За няколко години театърът става толкова популярен, че през 1937 г. правителството решава да му предостави помещение в центъра на Москва на пл. "Маяковски". По това време театърът не само попълнил своя щат, но и поставил основите на собствен музей, превърнал се впоследствие в уникална съкровищница на кукли.
През 1940 г. е поставена "Вълшебната лампа на Аладин" - най-красивия спектакъл на театъра, омагьосващ с вълшебството на неочаквани преобразувания, възхитителна пъстрота и изразителност на грациозните кукли - дело на художника Борис Тузлуков. В резултат на поредния експеримент през 1946 г. се ражда най-знаменитият шедьовър на Майстора на кукленото изкуство, включен в Книгата на рекордите на Гинес, сатиричният спектакъл "Необикновен концерт", в който рационално се използват пародийните възможности на куклите.
Сатиричният жанр бил усъвършенстван от театъра още в годините на войната, когато трупата пътувала и представяла пред войниците "Фронтова програма" от пародийни скечове на политическа тематика. След войната театърът продължава да работи в Москва, като умножава и разширява и гастролите си. От 1956 г. редовно участва в международни куклени фестивали в различни страни, които се провеждат под егидата на УНИМА.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ