19 Април 2024петък15:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Франция произведе подводен пуск на крилатата ракета Scalp Naval

/ брой: 148

автор:Желязко Тенчев

visibility 1470

Франция е осъществила първия подводен пуск на новата крилата ракета с морско базиране Scalp Naval. Това съобщава сп. Defense News, като цитира изявление на представител на Главното управление за въоръжение на Франция (Direction Generale de l’Armement, DGA).
Пробният пуск е бил произведен в началото на юни от подводна платформа на изпитателния полигон в района на остров Ил дю Леван (Ile du Levant) в Средиземно море, като са имитирани условията на пуск на ракета от подводница. В хода на изпитанията представители на DGA са продемонстрирали непосредствено пуск на ракетата под водата, нейното излизане от условен отсек на подводница и прехода й към крейсерска височина на  полета. По такъв начин, по думите на представителя на DGA, всички цели на пробния подводен пуск са били достигнати. По-рано, през 2010 г., бе проведен пробен пуск на корабната версия на новата ракета. По данни на Reuters, плановете по разработката на крилатата ракета с подводен пуск в хода на международния авиосалон в  Бурже е потвърдил и представител на компанията MBDA, произвеждаща крилатите ракети Scalp. По думите му, новите крилати ракети трябва да конкурират ракетите "Томахоук", стоящи на въоръжение в САЩ и Великобритания, и активно използвани в хода на военната операция в Либия. Крилатите ракети Scalp Naval се планира да  бъдат произвеждани в две конфигурации. Ракетите с вертикален пуск ще бъдат установени на многоцелевите фрегати от клас FREMM, първата от които, Aquitaine, трябва да постъпи на въоръжение във френските ВМС през 2012 г. Съобщава се, че Aquitaine може да носи на борда до 16 ракети от такъв тип. Ракетите с подводен пуск са планирани да бъдат използвани на атомната подводница от типа Barracuda, чието влизане в експлоатация е насрочено за 2016 г. По информация на Defense News, първите ракети с вертикален пуск за френските фрегати ще бъдат готови през 2014 г., а ракетите с пуск от подводници - през 2017 г. При това, по данни на Reuters, Франция ще получи първите ракети Scalp Naval чак през 2015 г. Договорът за доставка на 150 крилати ракети с морско базиране за фрегатите FREMM и 50 за подводници, както съобщава Defense News, е бил подписан между DGA и компанията MBDA през 2006 г., скоро след като производителят обяви за началото на разработката на новия тип ракети. Reuters привежда данни за закупуването от Франция на 450 ракети на обща стойност 543 милиона долара. Новият тип крилати ракети се разработват на базата на ракетите Scalp, използвани на френските изтребители Rafale. Ориентировъчната далечина на полета на Scalp Naval трябва да бъде около хиляда километра.

 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 210

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 220

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 204

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ