25 Април 2024четвъртък14:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Последно:

До 7% поскъпва парното от юли

С 2 на сто се увеличава токът, съотношението между дневната и нощна тарифа се запазва

/ брой: 146

автор:Дума

visibility 31

Цената на топлофикационната услуга през следващия тримесечен период ще се повиши, заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев вчера. Той обясни, че има топлофикационни дружества, при които увеличението ще е под 1%, а в някои от тях топлинната енергия ще поскъпне с малко над 7%.
За София се очаква повишението на парното да е малко над 4%, в Пловдив ще е над 6%, за Плевен увеличението ще е около 4-5%.
Най-голямо повишение ще има в Русе и във Варна - около 7%, във Враца - малко над 3%, а поскъпването във Велико Търново ще е съвсем малко - около 1,5-2%. За цените на природния газ и на парното регулаторът ще решава окончателно на закрито заседание днес. Най-вероятно поскъпването на синьото гориво ще е с 4,7%.
Ръстът в цената на електроенергията за бита от 1 юли няма да превиши 2%. 10-процентно поскъпване на нощната тарифа няма да има и ще бъде запазено съотношението между дневна и нощна тарифа, което действа в момента.
Стопанските потребители може би ще плащат малко повече, стана ясно от думите на Семерджиев. Регулаторът обаче задържал цените на тока за последно. От догодина цената на електроенергията на едро започва прогресивно да се увеличава. През 2012 г. цената на електроенергията "на едро" се очертава да скочи с около 10-15% спрямо тази година, прогнозира Семерджиев. Сред причините за това са т.нар. зелена енергия и в бъдеще - купуването на емисии от дружествата.


"Булгаргаз" преговаря с "Газпром" за нов договор 


"Булгаргаз" преговаря за нов договор за доставка на руски газ с "Газпром експорт", заяви изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов вчера. Това означава, че посредниците при доставките на синьо гориво ще отпаднат. Вече дори се разглеждал текстът на конкретен договор, но проектът нямало да е готов до края на юни.

Ако "Газпром" предложи изгодни условия, договорът ще бъде сключен за по-дълъг период от време, обясни Димитър Гогов

Гогов изрази притеснения, че дружеството няма да може да заплати количеството природен газ, което има намерение да закупи, тъй като има несъбрани вземания в размер на стотици милиони левове. Засега това са само страхове, но ако те станат реалност, това ще доведе до преосмисляне на програмата за съхранение на природен газ през зимата, каза Гогов. Всичко зависи от това каква част от задълженията към "Булгаргаз" ще бъдат погасени в близките два месеца.
Всички топлофикации дължат на "Булгаргаз" малко над 117 млн. лева, като столичната е с най-големи дългове и има малко под 70 млн. лева просрочени текущи задължения, а разсрочените се погасяват в срок, съобщи изпълнителният директор на "Булгаргаз".

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 199

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 196

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ