20 Април 2024събота07:08 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Поставят паметна плоча на Стйепан Радич в София

/ брой: 142

автор:Надежда Ушева

visibility 1087

По повод 140 години от рождението на хърватския национален водач Стйепан Радич (1871-1928) ще бъде поставена мраморна плоча в негова чест на фасадата на Дома за ветерани на културата и изкуствата в столичния квартал "Захарна фабрика", научи ДУМА от Трифон Павлов, председател на сдружение "Епископ Йосип Щросмайер", инициатор на проявата.
Идеята е паметната плоча да бъде поставена в средата на септември т.г., когато ще бъде и представена книгата "Възродена България", обхващаща периода (1878-1913 г.), по повод годишнината на нейния автор и 20 г. от независимостта на Хърватия. Второто издание е дело на сдружение "Епископ Йосип Щросмайер". Книгата е била издадена за първи път у нас през 1993 г. 


На 25 юни 1991 г. хърватите отбелязват своя национален празник - Деня на държавността. 
Осми август е трагичен в историята на двата народа - на Хърватия и на България. Хърватите губят националния си водач, българите губят два пъти повече - искрен приятел и брат. На този ден през далечната 1928 г. от живота си тръгва Стйепан Радич, срещу когото неговите противници използваха последния си аргумент - куршумите, разказва Трифон Павлов. "Изучаването на българската история и култура е източник на мъдрост за хърватите..." Думи на изключително признание за всичко, сътворено от нас, българите, думи, казани от чужденец за чужденци. Не може авторът на "Възродена България" да бъде чужденец, той е един от нас, посочва Павлов.      
Сдружението, създадено през 2006 г., издига в София и паметник на епископ Йосип Щросмайер и   издава библиотечна българо-хърватска поредица.  
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ