26 Април 2024петък21:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Опасни теории за нови подялби

/ брой: 140

visibility 33

Игор Чавески
"Време"


Опитите за прекрояване на балканските граници са част от мрачната история на тези територии, а последното призоваване на духовете от миналото от страна на сръбските власти има за цел да бъдат заети по-добри позиции преди началото на преговорите с Европейския съюз. Така местните експерти гледат на най-новата заплаха на президента Борис Тадич, че създаването на Велика Албания е реалност, както и на предишната на министъра на вътрешните работи Ивица Дачич, че Косово трябва да се раздели на сръбска и албанска част.
Според експертите след ареста на Ратко Младич Сърбия вече иска да покаже, че не е непослушното дете, което постоянно създава проблеми, и че истинските проблеми в регина са очакванията за създаване на големи държави, както и ситуацията в Босна и Херцеговина, която САЩ и ЕС изкуствено поддържат жизнена. Политическите анализатори подчертават, че в Македония гражданите са особено чувствителни на думата подялба и има политици, които още мечтаят за Велика Албания или за Велика Македония. За Македония е особено важно да продължи да развива мултиетническо общество и стремежа възможно по-скоро да станем част от евроаталантическите структури. Само по този начин на националистическите структури ще се даде по-малко пространство за осъществяване на техните замисли.
Професор Звонимир Янкуловски подчертава, че говоренето за нови граници е опасно за целия регион, включително и за Македония. Границите на Балканите са определени, както и мултиетническият характер на Косово, на Босна и Херцеговина, но и на Македония. Намерението на сръбските политици е да се създаде климат на несигурност в региона и опит да се покаже някакъв домино ефект, който би се предизвикал на Балканите, ако има нови прекроявания на границите, смята Янкуловски. Макар международната общност да осъзнава напълно, че сегашното положение в Косово, което е на границата между независимостта и протектората, е неудържимо за по-дълъг период, подялбата определено не е вариант. Това, което на първо място американската администрация иска да издейства, е широка автономия за сръбската общност в северната част на Косово, а чрез диалог между Белград и Прищина да намерят решение и другите открити въпроси. Подялбата на Косово ясно бе отхвърлена и от американския помощник-държавен секретар Филип Гордън, който миналата седмица бе в Прищина. Гордън подчерта, че подялбата на Косово би била опасна за целия регион и затова САЩ ще се застъпят за запазването на неговата цялост.
Политическият анализатор Исмет Рамадани обясни, че сръбските власти осъзнават, че за членството в Европейския съюз ще трябва да преглътнат косовската независимост и според него по този начин искат да отклонят вниманието от себе си. Македония може да се защити от тези екстремни идеи само с бързо членство в НАТО. Добре е, че САЩ и ЕС твърдо стоят на становището, че не са възможни нови граници и нови разделения на държавите, казва Рамадани. Сръбският министър на вътрешните работи Дачич, в опит да оправдае своята теория за подялба на Косово, подчерта, че никъде в Европа един народ няма две държави. Тъкмо затова Сърбия настоява за бързо решаване на косовския въпрос и бързо разграничаване на сръбските и албанските части. Докато ние чакаме по-добри времена, борейки се за справедливост, зад нашия гръб се осъществява проектът за Велика Албания, заяви Дачич пред сръбските медии.
 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ