20 Април 2024събота00:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Възмутените тресат Европа

"Гневът на народа" срещу политици и банкери се излива по улиците на континента

/ брой: 139

автор:Дума

visibility 517

Стотици хиляди възмутени европейци протестираха по улиците на Мадрид, Барселона, Атина, Париж, Брюксел. Демонстрациите под наслов "Те не ни представляват" и "Чуйте гнева на народа", които обвиняват политиците и банкерите за икономическата криза, бяха определени от някои западни медии като "социален армагедон".
В Мадрид бе поредната проява на започналото на 15 май движение, вече известно като "Възмутените", което напоследък от палаткови лагери се преориентира към улични прояви. Първоначално в проявите на възмутените се включваха само младежи, но постепенно движението привлече хора от всички възрасти. Асоциацията "Истинска демокрация сега" - една от движещите сили на възмутените, призова за паралелни митинги в стотина градове в света и самата Испания.
Над 50 хиляди възмутени протестираха срещу безработицата и кризата и в Барселона. С лозунга "Улицата е наша, няма да плащаме за тяхната криза" протестното шествие премина през центъра на каталонската столица. Подобни протести се състояха в стотина градове на Испания - регионални столици, но и малки градове. В Париж около 450 последователи на възмутените демонстрираха с искане за истинска демокрация и изразиха солидарност с гърците и португалците. В Атина хиляди хора от всички възрасти протестираха за четвърта последователна неделя на площад "Синтагма", пред парламента в столицата. Много от демонстрантите живеят в разпънати на площада палатки и заявяват, че няма да си тръгнат, докато правителството не се откаже от мерките за големи ограничения, които Гърция трябва да въведе в замяна на 110-милиарден заем от Европейския съюз и Международния валутен фонд.
Полицията в брюкселския квартал "Искел" пък разпръсна със сълзотворен газ демонстрация на възмутените. Шествието обаче премина без инциденти.
Следващият протест на "възмутените" е насрочен през следващата седмица на площада пред сградата на Европейския съвет, където предстои заседание на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС. Несъгласните с водените от европейските правителства политики ще излязат отново срещу високата безработица и провала на правителствата в борбата с корупцията и кризата.


След координираните протести на недоволните, в които се включиха и италианците, Рим се поддаде под натиска на финансовите пазари след предупреждения за дълга от "Мудис" и председателя на еврогрупата Жан-Клод Юнкер, докато италианското правителство страда от две болезнени изборни загуби. Натискът принуди правителството да ускори подготовката за план за съкращаване на бюджетните разходи с 40 млрд. евро, което да намали бюджетния дефицит до 0,2% от БВП до 2014 г. Според анализатори инвеститорите искат да видят постижими цели, поставени от министъра на икономиката Джулио Тремони, докато италианската икономика се бори за възстановяване.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ