26 Април 2024петък00:15 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Медведев: Няма разцепление между мен и Путин

Руският президент отново не отговори на въпроса дали ще се кандидатира за вота догодина

/ брой: 139

автор:Дума

visibility 556

Президентът на Русия Дмитрий Медведев отрече между него и премиера Владимир Путин да има разцепление, макар да призна, че двамата заемат понякога различни позиции, предаде ИТАР-ТАСС. "Не смятам, че разногласията помежду ни се увеличават", заяви Медведев в интервю за в. "Файненшъл таймс". Той каза, че понеже двамата са представители на една и съща политическа сила, конкуренцията между тях на изборите за президент може да донесе вреда на "задачите и целите, които осъществихме през последните години".
Медведев отново не отговори на въпроса възнамерява ли да се кандидатира на президентските избори през 2012 г. Той обаче каза, че ако бъде избран за втори мандат, ще положи всички усилия за модернизиране на руската икономика и обществото, включително на политическата система. В тази връзка той изрази съжаление, че в руския парламент няма дясна партия. "При отсътвието на политическа конкуренция започват да изчезват основите на пазарната икономика, понеже политическата конкуренция е в известна степен проявление на икономическата", мотивира се Медведев.
В отговор на въпрос дали бившият шеф на ЮКОС Михаил Ходорковски може да излезе на свобода скоро, руският президент отговори утвърдително и добави, че Ходорковски "има право на условно-предсрочно освобождаване и право на помилване".
Отговаряйки на въпрос за руско-американските отношения, Медведе изрази желание Барак Обама да бъде избран за втори мандат. "Провървя ми, понеже мой партньор като президент стана съвременен човек, човек, който се опитва да промени не само Америка, но и световния ред", каза Медведев по адрес на президента на САЩ.
Русия ще използва всички свои права като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, за да не допусне приемане на резолюция за Сирия, аналогична на резолюция 1973 за Либия, каза Медведев пред "Файненшъл таймс". Той изрази дълбокото си убеждение, че "от една нелоша резолюция направиха хартийка, която прикрива безсмислена военна операция".
Изправен пред избор между тихо, стабилно движение напред и бурна модернизация на всички сфери от живота на Русия, Дмитрий Медведев предпочете втория сценарий, пише "Российская газета" в коментар за речта на президента пред участниците в Петербургския икономически форум. Държавният глава произнесе политическа реч и разказа как вижда стратегията за развитие на Русия през близките няколко години, посочва "Утро". Нищо принципно ново: фактически Медведев просто повтори тезиса за нуждата от модернизация на икономическата и на политическата система в държавата. Покрай това обаче президентът разкритикува и практикуваното "ръчно управление" на страната, изказа се с пренебрежение за "прословутата стабилност и "плановите петилетки", призова "по-бързо и по-решително да се променя всичко, което е пречка за пробивно развитие", обобщава изданието. "Трудно е да си представим по-открита демонстрация на разногласията" между президента Медведев и премиера Владимир Путин, коментира електронният вестник. Речта на Медведев според него е отговор на неотдавнашното слово на Путин, представил пред Държавната дума концепция за "устойчиво, спокойно развитие" на Русия, но "без необмислени експерименти", идещи от "неоправдан понякога либерализъм".
Медведев за пореден път се включи в задочна дискусия със своя предшественик. Той направо нарече "вреден навик" и "грешка" ориентацията към плавния растеж, за който се обявява Путин, отбелязва "Утро". Независимо от очевидно програмния характер на своето изказване, Медведев все още не е готов директно да заяви, че ще се кандидатира през 2012 г. за нов президентски мандат, констатира изданието.
Президентската реч не е елемент от предизборната кампания, която още не е стартирала, предупредил помощникът на Медведев Аркадий Дворкович. Фактически е започнала обаче кампанията преди изборите за Държавна дума през декември, напомня "Утро". "В словото си президентът явно акцентира върху думите "моят избор" (повтори ги четири пъти), което не оставя място за съмнения: Медведев за пореден път отправя сигнал, че е в играта", добавя електронният вестник.
Експертът не вярва, че президентът не знае отговора на въпроса, пише всекидневникът и го цитира: "Един толкова сериозен човек не може да не знае. Или не казва, защото не му дават, или някой не е решил заради него. След две години кариера човек вече трябва да е наясно - ако е успешен, трябва да остане. Ако пък смята, че не е - също трябва да изясни нещата. Всичко това прави много тъжно впечатление."
Участници в петербургския форум признали пред "Ведомости", че приели речта на президента като предизборна, тъй като Медведев се опитал да покаже, че неговата програма за действия е оптимална.
От програмната реч на Дмитрий Медведев следва, че властта и бизнесът трябва да бъдат отнети от висшата бюрокрация, а чиновниците да се подлагат на ротация, да бъдат съкращавани и изселвани от центъра на Москва, обобщава вестникът, припомняйки плановете за преместване на държавните учреждения в отдалечени московски квартали. Медведев предлага програма за сплотяване на управляващата класа, която със собствени сили да санира системата, заплашена от срутване, смята руски аналитик, цитиран от "Ведомости". Програмата на Медведев не означава разрушаване на системата - нещо повече, тя може да стане реалност само при ефективна властова вертикала в Русия, твърди друг наблюдател. Съвсем разбираемо е според него, че привържениците на Путин си служат с различна риторика от тази на Медведев. Организаторите на Общоруския народен фронт, лансиран от Путин, се обръщат към електората, а Медведев отправя сигнали към елитите в Русия и към чуждестранните инвеститори, обяснява коментаторът.
Дмитрий Песков, прессекретарят на министър-председателя, категорично отхвърля твърденията за противоречия между програмата на Медведев и идеологията на путинския "фронт". Според Песков фронтът се обявява за постъпателно развитие на Русия, а развитието предполага и усъвършенстване на системата за държавно управление, допълва "Ведомости".
"На какво всъщност разчита Медведев, щом дава сигнал, че е готов да се впусне в самостоятелно политическо плаване?" - пита се обаче "Московский комсомолец".
Дефектите в путинския модел за управление на страната, посочени от Медведев, са очевидни. Те обаче бяха очевидни и преди четири, и преди осем години. И всичко това не попречи на Путин да запазва контрола върху политическата ситуация в Русия, напомня всекидневникът, според който нещата стоят по същия начин и днес.
"Казано с езика на картите за игра, Путин е събрал и четирите аса, има и джокер. А Медведев - само седмици, деветки и едно вале", пояснява "Московский комсомолец".
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ