28 Март 2024четвъртък18:16 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Време е София и Белград да си подадат ръка

Само така ще се превърнем в стратегически фактор на Балканите, убеден е проф. Велко Вълканов

/ брой: 138

visibility 1172

Методи Методиев,
кор. на ДУМА в Белград


Известният български общественик и почетен председател на Българския антифашистки съюз проф. д-р Велко Вълканов взе участие в проведената в Белград международна конференция "Нюрнберският процес и поуките от него". Конференцията беше организирана от неправителствената организация "Белградски форум" с председател бившия министър на външните работи на СФРЮ Живадин Йованович. По време на конференцията проф. Вълканов изнесе доклад на тема "Нюрнбергският процес и поуките, които не направихме".
    Наред с г-н Вълканов участие във форума взеха и акад. Елена Гускова, почетен член на Сръбската академия на науките, проф. Александър Мезяев, специалист за международно право от Русия, Кристофър Блек, виден канадски юрист, участвал в работата на трибунала за престъпленията, извършени в Руанда, видни сръбски специалисти по международно право.
    В изложението си проф. Вълканов направи извода, че основни поуки от Нюрнбергския процес не са направени, тъй като, "осъждайки виновниците за Втората световна война, не осъди самата война като средство за решаването на проблемите". Наред с направените изводи Велко Вълканов подчерта, че за съжаление все още в България се наблюдават прояви на неофашизъм, "правителството на Бойко Борисов днес съществува благодарение на подкрепата на партия "Атака", чийто лидер Волен Сидеров изповядва ясно изразени фашистки възгледи", а в световен мащаб ООН "просто банкрутира като организация, на която народите възлагаха надеждите си за траен мир в света". В края на изложението си Велко Вълканов направи паралел между процеса, който сега се води срещу генерал Ратко Младич в Хага, и, от друга страна, оправдателната присъда от страна на трибунала на друг от военните командири от времето на конфликта в Босна и Херцеговина - Насер Орич.
    Преди началото на конференцията г-н Вълканов беше любезен да даде кратко интервю за ДУМА.
- Професор Вълканов, какви са вашите връзки със Сърбия?
- По линия на Антифашисткия съюз поддържах дълго време тесни контакти със СУБНОР (Съюза на антифашистите и борците от народоосвободителната война в Сърбия). Много пъти сме разменяли визити и сме осъществявали взаимнополезни контакти. Наред с това имах и много добри отношения с бившия посланик на СФРЮ в София Радош Смилкович. Впоследствие започна процесът срещу Слободан Милошевич, който ангажира цялото ми внимание, тъй като беше организиран тенденциозно и несправедливо. Поради тези си виждания по времето на една международна конференция в Берлин предложих създаването на Международен комитет за защита на Милошевич, към който се присъедини почти веднага и бившият министър на правосъдието на САЩ Рамзи Кларк, с когото след това станахме съпредседатели на комитета. На един по-следващ етап като трети съпредседател беше издигната кандидатурата на големия руски дисидент Александър Зиновиев (вече покойник), който по-късно беше заменен от Сергей Бабурин. Лично аз съм посещавал Слободан Милошевич три пъти в затвора - един път в Белград и два пъти в затвора на Международния трибунал в Хага.
Участието ми в настоящата конференция е плод на моите стари връзки и най-вече на отношенията ми с г-н Живадин Йованович, с когото се познаваме отдавна.
- В качеството си на един от най-големите радетели за българо-сръбско приятелство може ли да се каже, че вие продължавате делото на Александър Стамболийски?
- Имам особена емоционална връзка със Стамболийски. Баща ми беше активен земеделец. Бих казал, че съм следовник на делото на Стамболийски и съм радетел за задълбочаването на приятелските връзки със Сърбия. Смятам, че е крайно време София и Белград да си подадат ръка и да изградят ос на приятелство между нашите страни и народи. Въз основа на такива отношения ние бихме могли заедно да се превърнем в стратегически фактор на Балканите и да вървим напред.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 277

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 276

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 296

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ