29 Март 2024петък12:34 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

От редактора

Миладиновци да бъдат обявени за светци!

/ брой: 137

автор:Дума

visibility 55

Навършват се 150 години от появата на "Български народни песни". Епохално дело на братята Димитър и Константин Миладинови, които в скверни времена (не по-малко скверни от днешните) избродват отечеството и събират безценни скрижали, като ги издават в Загреб със спомоществователството на хърватския епископ Йосиф Щросмайер. Величайше дело, защото тъкмо когато  току-що Българско е започнало да се пробужда от петвековното "присъствие" и гърцизма, излиза на бял свят този бисер на националната ни духовност.
Негови сътворители са двамата братя от Струга, които ни на йота не са имали съмнение в своята духовна и родова принадлежност. През целия си бурен живот те се трудят "на ползу роду болгарскому". Приживе Димитър Миладинов е послушник в манастира "Св. Наум", събира средства за градежа на черквата "Св. Стефан" в Цариград, учителства в Струга и Охрид, в Кукуш и Прилеп, в Битоля... Константин следва пътя на брата си, след което учи в Атина и Одеса, в Москва, сближава се с Любен Каравелов и Нешо Бончев, с Георги Раковски. До него пише по повод излизането на "Български народни песни": "во огласот ми Македония назвах Западна Болгария (как и требит да се викат)".
Известна е нерадата участ на Миладиновци, които за "Песните" са наклеветени от гръцки фанариоти и затворени в Цариградските зандани, където са отровени заради своето дело.
Прави огромна чест на Бойка Асиова (виж стр. 20-21), когато пише вдъхновено за "Двата Миладина", че припомня забравената днес идея на големия български книжовник и фолклорист Кузман Шапкарев двамата братя да бъдат "провъзгласени за православно-славенски мъченици-светии".
Както е известно, неотдавна мъчениците от Баташкото клане бяха канонизирани за светци. Не е ли дошло време с този ореол да бъдат осенени и челата на Миладиновци, събрали и съхранили за Отечеството, осветили със своята саможертва българския дух. Време е!  

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 1

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 0

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 0

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 1

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ