24 Април 2024сряда10:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Европа е в плен на бури

Холандия отмени полети, Гърция затвори пристанища, Германия отмени училищните занятия

/ брой: 13

автор:Дума

visibility 36

Цяла Европа е в плен на ураганен вятър и снежни бури. В Холандия са отменени над 200 полета, а силните ветрове са оставили фериботи по основните пристанища в Гърция. Заради силния вятър пожарната е получила множество сигнали за паднали дървета в областта Атика.
Обилните снеговалежи създадоха транспортен хаос и в Шотландия и Северна Ирландия. Обявен е "жълт код" за предупреждение от силни ветрове. Бурите прекъснаха тока в много райони на Югоизточна Англия.
Бурята "Фридерике" помете и Германия. Поривите на вятъра в страната достигнаха скорост от 160 км/ч.
"Фридерике" се движи от федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия и югозападната част на Долна Саксония към югоизточната част на Германия. Издадени бяха предупредителни кодове за големи части от Хесен, Саксония, Саксония-Анхалт, Тюрингия, Североизточна Бавария, за югозападната част от Бранденбург и за високите части на планината Шварцвалд.
В редица населени места бяха отменени училищните занятия. Министерството на образованието в Берлин вече издаде разрешение на училищните власти в отделните провинции сами да преценяват дали децата да влизат в час.
Германските железници заявиха, че много влакове се движат по-бавно заради бурята и има закъснения. Във федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия бе изцяло спряно движението на железопътния транспорт, съобщи националният превозвач "Дойче Бан".
В Северна и Южна Германия станаха множество автомобилни катастрофи заради обилния снеговалеж и хлъзгавите пътища. Съобщава се за десетки ранени хора. Само в Северен Рейн-Вестфалия са пострадали 17 души.
Същевременно метеоролозите препоръчаха в регионите, в които бурята бушува, да се избягва престоят на открито заради опасност от изкоренени дървета, падащи керемиди и повреди в електропроводите.
Бурите създадоха транспортни проблеми и в Централна и Източна Европа.
Руските метеоролози пък предупредиха, че в Сибир се очакват студове от минус 50 градуса. "Над региона властва Сибирски антициклон. Заради него поне до 22 януари ще има силни студове", заяви пред РИА "Новости" главният специалист на Хидрометцентъра на Русия Марина Макарова.
Лошото време продължава и в САЩ. Над 1000 полета бяха анулирани от двете международни летища в Хюстън, щата Тексас. Природната стихия със силен вятър, обилен снеговалеж и леден дъжд засегна също щатите Луизиана, Мисисипи, Алабама, Тенеси, Джорджия, Южна и Северна Каролина, Кентъки и Пенсилвания.



 

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 574

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 619

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 584

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 527

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 620

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 587

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 572

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 617

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ