28 Март 2024четвъртък13:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Златните тракийски съкровища се върнаха в НИМ

Посетителите могат да разгледат и сребърните находки от Борово, Рогозен и Летница в зала 2

/ брой: 13

автор:Дума

visibility 66

След триумфалния успех в Норвегия на изложбата "Легенди в злато. Тракийски съкровища от България" в Националния исторически музей  отново може да се видят най-известните златни и сребърни съкровища. Емблематичните произведения на торевтиката, пластиката и изкуствата гостуваха повече от 3 месеца на музея в Берген. 
Подновената експозиция в зала 2 на НИМ традиционно акцентира върху оригинала на Панагюрското златно съкровище. Посетителите могат да разгледат в представителните витрини сребърните съкровища от Борово (IV век пр. Хр.), Рогозен (ср. V-третата четвърт на IV век пр. Хр.) и Летница (IV век пр. Хр.). Като част от постоянната експозиция остава Сребърното съкровище от с. Йонково (III век пр. Хр.), показано за първи път през лятото на 2017 г. То включва купа с полусферична форма, каликс и фрагменти от устие на ритон с врязана украса от бръшлянова клонка.
Уникалната златна каничка от Могиланската могила (Враца) и сребърният киликс от Александрово от IV век пр. Хр., сребърният скифос с позлата, украсен с глави на богиня, инсигниите на властта - златен нагръдник от могилно погребение от Твърдица, двойната брадва с позлата от Кози грамади, златни накити, парадно и бойно въоръжение на тракийските войни и предмети от проучени богати гробни комплекси в Казанлъшко представят разказа за тракийските владетели и техните земи.
Традиционен интерес предизвикат редките и изключително интересни накити от проучени гробове в Златиница и Синеморец, както и разнообразието от златни венци и уникалният златен пръстен със сцена на обличане във власт (инвеститура). Акцент в експозицията е обецата, представяща богинята Нике в колесница (ср. на III век пр. Хр.). Показани са още огърлици, обеци, апликации за диадема, нанизи от мъниста и сребърни накити, които ще обогатят представата за живота и мисленето на траките в периода V-I век пр. Хр.
Експозицията показва изящни и редки образци на тракийското въоръжение, върхове на копия и др. Начинът на живот, вярванията и мисленето на траките, живели по българските земи в предримския период, разкриват предмети, принадлежали на владетелите и семействата им, научи ДУМА от доц. д-р Бони Петрунова, директорка на НИМ.


Снимка НИМ

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 144

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 164

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ