28 Март 2024четвъртък18:52 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

Внезапната сърдечна смърт се цели в младите

Иновативна терапия намалява до 40% вероятността от атака

/ брой: 13

автор:Аида Паникян

visibility 527

Най-много животи на млади хора у нас отнемат пътнотранспортните произшествия и внезапната сърдечна смърт, категорични са водещи български кардиолози. внезапната сърдечна смърт убива повече хора, отколкото ракът на белия дроб, ракът на гърдата, инсултът и СПИН, взети заедно. По тази причина медиците настояват държавата да поеме стойността на имплантируем кардиовертер дефибрилатор (ИКД).
Над 70 000 души годишно умират от сърдечносъдови заболявания в България. В 60% от случаите това се дължи на внезапна сърдечна смърт (ВСС) - внезапно спиране на сърцето, при което смъртта настъпва в рамките на 1 час. Това заяви доц. Ивайло Кожухаров, завеждащ сектор Електрокардиостимулация в Националната кардиологична болница. В световен мащаб около 3 млн. души годишно са случаите на ВСС, като само 1% от тях оживяват.
До 40% от тези пациенти могат да бъдат спасени, ако навреме им бъде поставен ИКД, който разпознава нарушенията в ритъма на сърцето и подава сърдечни импулси при необходимост, обясни специалистът. Осем са болниците в страната, които разполагат с обучени специалисти за поставяне на ИКД: УМБАЛ "Св. Анна" (София), УМБАЛ "Св. Екатерина" (София), УМБАЛ "Софиямед" (София), Аджибадем Сити Клиник (София), УМБАЛ "Св. Марина" (Варна), УМБАЛ "Тракия" (Ст. Загора)
"Има два типа пациенти, при които е много важно да се поставят имплантируем кардиовертер дефибрилатор - при такива които вече са имали някакви ритъмни нарушения, т.е. образно казано вече са "умирали". Това е т.нар. вторична профилактика, която засяга най-рисковите пациенти, чийто брой е по-малък. Другата, по-голяма група, са пациентите, които не са имали ритъмни нарушения досега, но имат сериозни рискови фактори като например прекаран миокарден инфаркт, който сериозно уврежда лявата камара на сърцето. При тях говорим за т. нар. първична профилактика", обясни д-р Васил Трайков, председател на Сдружението по кардиостимулация и електрофизиология в България.
България е единствената държава в Европа, в която поставянето на ИКД не се реимбурсира на 100% от Здравната каса и направи сравнение със съседни държави като Сърбия, Албания, Македония, където това е факт. Доц. Кожухаров цитира данни от САЩ, според които поставянето на ИКД излиза 2-3 пъти по-евтино на здравната система, в сравнение с алтернативното медикаментозно лечение или поставянето на стенд. Същевременно то е и много по-ефективно.
"Общото между ВСС и пътнотранспортните произшествия е, че това са двете неща, които отнемат най-много животи на млади хора в България. Ако здравата логика изисква всеки да кара кола с въздушна възглавница, въпросът с поставянето на имплантируем кардиовертер дефибрилатор е много сходен. Той е нещо като въздушната възглавница за пациентите, които са заплашени от ВСС", обясни образно доц. Васил Велчев, завеждащ сектор Електрокардиостимулация в УМБАЛ "Св. Анна".
Кардиологът обясни, че в момента лекарите са принудени да питат пациентите дали имат пари да си доплатят скъпо струващите устройства, вместо да ги поставят на всеки, който има реална нужда от тях. Това се налага, тъй като в момента НЗОК поема само 6000 лв. от стойността на ИКД, която варира между 10 000 и 14 000 лв., в зависимост от функциите, които изпълняват.
Според данни на сдружението техният брой няма да надвишава  300 човека годишно.
От сдружението са подготвили писмо с конкретни предложения за решаване на проблема, което днес ще бъде входирано в деловодствата на Министерство на здравеопазването, НЗОК, комисията по здравеопазване към Народното събрание и омбудсмана на България.

 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 319

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 289

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 308

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ