24 Април 2024сряда14:04 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

САЩ: Ядрени бомби срещу кибератаки

Вашингтон разширява обхвата на възможните причини за ядрен удар

/ брой: 12

автор:Дума

visibility 366

Според новата ядрена доктрина на САЩ, чийто проект беше публикуван вече в медиите, Вашингтон ще бъде готов да използва ядрено оръжие в отговор на мощна кибератака, пише в статия в електронното издание на американския в. „Ню Йорк таймс.
Несекретната версия на документа беше разпространена от медиите миналата седмица. В нея е залегнало Вашингтон „да разгледа възможността от използване на ядрено оръжие само при извънредни обстоятелства, за да защити жизнено важни интереси на САЩ, съюзниците и партньорите им.”
Такива обстоятелства могат да са „значими неядрени стратегически нападения”, включително „атаки срещу цивилното население на САЩ”, съюзниците и партньорите им или срещу гражданска инфраструктура в тези държави.
Източници на вестника, които са бивши и сегашни висши служители в администрацията, посочват, че от гледна точка на администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп посочената формулировка включва и мощна хакерска атака, макар в документа това да не се посочва изрично. В същото време те изтъкват и че съществуват и други, по-конвенционални възможности за отговор. Десетилетия наред американските президенти са заплашвали с "първа употреба" на ядрено оръжие, но в изключително ограничени случаи. Новият документ обаче е първият, включващ и атаки срещу "обширна инфраструктура", каквато е например електрическата мрежа или комуникациите - които са особено уязвими при кибератака, посочват от "Ню Йорк Таймс".
В публикацията се казва, че „мащабна кибератака срещу САЩ и техните интереси ще бъде включена в тези видове агресия от други държави, в случай на които ответният ядрен удар ще бъде оправдан”. Документът описва стратегическата картина пред САЩ като "доста неблагоприятна", а като потенциални опасности освен традиционните Русия и Китай са включени още Северна Корея и Иран.
Същевременно се допълва, че в такъв случай САЩ ще разполагат и „с други, по-удобни възможности за ответни действия”.
Пентагонът и Белият дом отказаха коментар на публикацията, а военното ведомство посочи, че президентът още не е одобрил новата доктрина.
Тръмп разпореди подготовка на документа на 27 януари м.г. Неговият несекретен вариант е от 64 страници. Предполага се, че доктрината ще бъде обнародвана в края на януари или началото на февруари.

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 228

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 210

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 198

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 232

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ