26 Април 2024петък22:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Полският съд отхвърли реформата

Според върховните съдии наложените от правителството промени са противоконституционни

/ брой: 12

автор:Дума

visibility 22

Върховният съд на Полша отсъди противоречивите съдебни реформи на правителството като "противоконституционни", предаде АФП. Поради реформите, въведени от партията "Право и справедливост" (ПС), Европейската комисия вече започна безпрецедентно дисциплинарно производство срещу Варшава относно това, което смята за системна заплаха за независимостта на полската съдебна система.
Много от новите законови разпоредби "противоречат на стандартите на полската конституция, в допълнение към нарушаването на принципа на разделение на властите, независимостта на съдилищата и съдиите и сигурността на мандата на съдиите", каза Върховният съд на страницата си в интернет.
Изявлението беше прието от общото събрание на съдиите на съда. Шестдесет и девет от съдиите одобриха текста, трима гласуваха против и трима се въздържаха.
Един от новите закони, одобрени миналия месец от президента Анджей Дуда, прекратява мандатите на почти половината от съдиите от Върховния съд, включително главния съдия Малгожата Герсдорф. Тя нарече реформата преврат срещу институцията.
Друга реформа даде на парламента правомощието да избира членове на Националния съдебен съвет (НСС), чиято задача е да контролира съдебната безпристрастност. Критиците казват, че тази промяна рискува да намали независимостта на органа.
Председателят на НСС Дариуш Завистовски подаде оставка миналия петък "в знак на протест".
Реформата хвърли Полша в политическа криза. Брюксел обвини Полша, че потъпква върховенството на закона, а Европейската комисия откри безпрецедентна процедура, чрез която Полша може да загуби правото си на глас в Европейския съюз.
Новият полски премиер Матеуш Моравецки, избран като част от стремежа на управляващата партия да оправи напрегнатите връзки с ЕС, заяви миналата седмица, че се надява да обясни основите на реформите в Брюксел, без да се налага да прави отстъпки.
Правителството на "Право и справедливост" започна да прави промените, след като дойде на власт в края на 2015 г., и заявява, че са необходими реформи за борба с корупцията и ремонт на съдебната система, все още обитавани от "духа на комунистическата епоха".

 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ