23 Април 2024вторник22:57 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Илдико Енеди ще ръководи международното жури на "София филм фест"

/ брой: 12

автор:Дума

visibility 44

Знаменитата унгарска режисьорка Илдико Енеди ще представи филма си "За тялото и душата", носител на "Златна мечка" от "Берлинале 2017" и ще председателства международното жури на 22 "София филм фест" през март.
Енеди дебютира през 1989 г. в Кан с филма "Моят ХХ век", където бе удостоена с наградата "Златна камера". Специалистите я определят като една от младите надежди на унгарското кино. През 1992 г. Енеди е поканена за член на журито на 42 "Берлинале", две години по-късно нейният филм "Magic Hunter" е в основния конкурс на 51 издание на Венецианския фестивал. Сюрреалистичната й творба "Simon, the Magician" е представена на различни форуми и получава добри отзиви. 18 години по-късно филмът й "За тялото и душата" покори "Берлинале" и беше удостоен със "Златна мечка" в началото на 2017 г. Запитана какво е правила през тези 18 години, Енеди отговаря: "Гледах деца, преподавам в училище за изобразителни изкуства, заснех сериал за НВО. Но бях отчаяна и се блъсках като побъркана, всеки божи ден през тези 18 години, за да започна моите проекти."
В програмата на 22 "София филм фест" през март унгарската режисьорка ще представи лично своята най-нова творба и въпреки натоварената си програма като председател на международното жури, ще отдели време за срещи с журналисти и публиката. Предвидена е официална церемония, на която Енеди ще получи наградата "ФИПРЕССИ Платиниум 90" - специално отличие, което беше връчено в София на Бела Тар и Горан Паскалевич.
"За тялото и душата" получава в Берлин и наградите на ФИПРЕССИ, Екуменическото жури и на читателите на "Берлинер моргенпост". Филмът бе номиниран в четири категории за Европейските филмови награди. С призове от Мумбай (на публиката) и Сидни (най-добър филм), с номинации в Палм спрингс, Хайфа и Филаделфия, деликатната любовна история за две изгубени души, които се срещат в образите на елен и кошута в сънищата си, ще се състезава с още осем творби за чуждоезичен "Оскар" за 2017 г., научи ДУМА от Светлана Дамянова от прес офиса на СФФ.


Снимка БГНЕС

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 319

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 333

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 310

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 303

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 332

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ