25 Април 2024четвъртък07:12 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Композиторската школа на Стефан Драгостинов

Световна премиера на произведения на участници в творческата работилница, ръководена от маестрото, ще направят именити изпълнители днес в "Червената къща"

/ брой: 12

автор:Дума

visibility 1414

Световна премиера на създадени нови, непоказвани досега, творби по време на приключилата през декември 2017 г. Втора творческа работилница на проф. Стефан Драгостинов в Нов български университет, ще се състои днес, 18 януари, от 19 ч. в салона на Центъра за култура и дебати "Червената къща "Андрей Николов" в София. Произведенията на младите творци ще бъдат представени от значими български изпълнители и състави, сред които проф. Милена Моллова, проф. Йосиф Радионов, доц. Десислава Щерева, виртуозите Росен Идеалов, Александър Джамбазов, Свобода Боздуганова и Инес Симеонова. Уникалният концерт-спектакъл ще бъде под наслов "Творческа работилница по композиция на проф. Стефан Драгостинов", научи ДУМА от известния композитор, диригент и педагог.
Разказът на професора ни връща към началото, положено през недалечната 2007 г. През октомври започва първият випуск от класа по композиция на проф. Стефан Драгостинов в НБУ с група ентусиазирани талантливи студенти, сред което Емерих Амбил, Данаил Танев, Антония Малчева, Георгия Полиники (Кипър). Първата работилница по композиция, организирана от департамент "Музика" през 2016 г., е замислена от проф. Драгостинов като лаборатория за творците в подготовката им за участие в конкурс по композиция (чието име маестрото и младите му съмишленици пазят в дълбока тайна). В работилницата се твори активно "до последно". Създадени са две дузини талантливи произведения. По думите на самия професор, сред тях има четири-пет парчета, които са страхотни!
В уникалната творческа лаборатория активно присъстват 22 музиканти, възрастовата "диаграма" е особено впечатляваща: от 6-годишния виолончелист Дарин Ламбрев до 70 (и повече) годишен "младолик" мастит автор, дошъл да понаучи някои "оркестрови сръчности" от маестрото. Сред участниците са "ветераните" от Школата Драгостинов; редом до Емерих Амбил, Валерия Крачунова, Данаил Танев се вписват имената на студенти от т. нар. втора творческа вълна Сара Костадиновска, Мина Ефремова, Десислава Георгиева; до тях - току-що прихваналите "композиторска треска" млади студенти от НБУ Павел Шопов, Красимира Алексова, ученици от Националното музикално училище "Любомир Пипков" Анжела Тодорова, Анастасия Кръстанова, Дарина Божилова, Деметра Григорова, Георги Василев, Симеон Шиндаров.
За изминалите години досега наградите са 20. Колосален успех на композиторската школа на проф. Стефан Драгостинов!

Отличията

2009 г.
- Емерих Амбил печели авторитетния международен конкурс по композиция "Проф. Марин Големинов
- Емерих Амбил печели ІІ награда, а Данаил Танев - трета (първа награда не е присъдена) на  първия международен конкурс по композиция за нови произведения за ансамбъл "Софийски солисти"
2010 г.
- Емерих Амбил с първа награда на конкурса по композиция "Еуфония" в Брюксел
- Сара Костадиновска (позната като Сара Мейс) с първа награда на конкурса по композиция, организиран от Музикалния център "Борис Христов"
2012 г.
- Емерих Амбил с две втори награди на международния конкурс "Млади виртуози" в София, а Сара Костадиновска - с трета награда
2013 г.
- Емерих Амбил с първа награда на международния конкурс по композиция "Млади виртуози", Сара Костадиновска - с втора награда
- Мина Ефремова с трета награда на международния конкурс за композитори в "Земята и хората"
- Емерих Амбил и Валерия Крачунова с годишните награди на ансамбъл "Софийски солисти"
- Мина Ефремова със специалната награда на Шестия международен конкурс по композиция "Иван Спасов"
2015 г.
- Валерия Крачунова с втора награда на Седмия международен конкурс по композиция в София (първа награда не се присъжда)
- Десислава Георгиева с трета награда на конкурса за нова българска музика "7/8"
2016 г.
- Емерих Амбил и Валерия Крачунова с трети награди на Седмия международен конкурс по композиция "Иван Спасов" (първа награда не се присъжда, втора печели Любомир Денев), а Валерия Крачунова взима и Специалната награда на община Пазарджик, Мина Ефремова получава наградата на Съюза на българските композитори


Емерих Амбил, Валерия Крачунова, проф. Стефан Драгостинов, Десислава Георгиева, Мина Ефремова


Проф. Стефан Драгостинов със Сара Костадиновска, Емерих Амбил и Данаил Танев
Снимки личен архив на Стефан Драгостинов

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ