26 Април 2024петък22:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Общинските болници протестират днес

С парите от надлимитната дейност могат да покрият 30% от дълговете си

/ брой: 9

автор:Аида Паникян

visibility 33

За днес от 12 до 13 ч. е обявен символичният Национален протест на общинските болници. Лечебните заведения обаче няма да спрат приема на спешни случаи по време но едночасовия протест. Решението за него е взето на заседание на Управителния съвет на Сдружението на общинските болници в България на 11 декември м.г. и потвърдено на заседание на 9 януари т.г. Сред исканията на лечебните заведения е да бъде спрян нормативният хаос, да бъдат изплатени от касата средствата за извършена надлимитна дейност за 2 години (с тях могат да покрият около 30% от задълженията си), държавата да отделя годишно 30 млн. лв. за субсидиране на дейността на малките общински болници. Както неведнъж ДУМА писа, цените на клиничните пътеки, по които предимно работят общинските болници, са от 2006 г., когато минималната заплата бе 180 лв. Оттогава те не са променяни, а през т.г. минималната заплата стана 560 лв.
По данни за МЗ общинските болници в страната са 121, а натрупаните от тях дългове към края на м.г. са над 100 млн. лв. Неразплатените задължения на 31 болници (членове на СОББ) към края на 2017 г. са 24 млн. лв., а 12 млн. лв. от тях са просрочени. По различни данни близо 20 общински болници в страната са в тежко финансово състояние и застрашени от фалит.
Общинските болници обслужват отдалечени, по-слабо населени райони, с население, в състава на което  преобладават възрастните хора, малцинствените групи, социално слабите, уточнява декларация на СОББ. Със запазването на общинските болници се запазва оказването на качествена спешна медицинска помощ извън областните градове, и при закриването им изчезва възможността за извършване на клинично-лабораторни изследвания, образна диагностика и специализирана консултативна медицинска помощ, пише в документа.
В писмо до своите членове Българският лекарски съюз подкрепи протеста на общинските болници. Той е подкрепен и от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Вследствие на недостатъчния финансов ресурс за медицински дейности и нереформираната здравна система много от общинските болници у нас са натрупали огромни дългове и са пред фалит, пишат от БАПЗГ и настояват за изработване на нов модел на финансиране на медицинските дейности и на труда на медицинските специалисти у нас. "Общинските болници извършват около 1/5 от болничната дейност. Те оказват достъпна медицинска помощ за повече от 150 общини", подкрепят днешния протест и пациентски организации "Заедно с теб".
От информация на електронната страница на БЛС става ясно, че персоналът на болницата в Чирпан ще протестира на централния площад в града. Пред сградата на болницата ще протестират в Казанлък, Попово, Девин, Омуртаг, Дупница, Димитровград, Поморие, Нова Загора, Елхово, Карлово, Кнежа, Велики Преслав, Никопол, Момчилград, Провадия, Ботевград, Белоградчик, Харманли, Тутракан, Тетевен, Луковит. От болницата в Каварна съобщиха, че ще протестират символично с лентички до 13 ч., след което персоналът ще реши дали да се премине към ефективен протест.


450 хил. лв. са дълговете на Свищовската болница

Общинската болница в Свищов започна 2018 г. с дългове от 450 хил. лв., просрочени за 230 хил. лв. Заради задълженията са намалени заплатите на персонала, не са изплатени напълно и полагащите се суми поради липса на пари. Поредната финансова помощ Общинският съвет гласувал през декември. С 30 хил. лв. болницата ще разплати стари задължения за отопление. В болницата работят 28 лекари. Както ДУМА писа, поради липса на кадри, преди няколко години бяха закрити АГ и ифнекциозното отделение.

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ