19 Април 2024петък21:56 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Опера

Мартин Цонев гастролира в "Пепеляшка"

/ брой: 8

автор:Дума

visibility 62

Прочутият бас Мартин Цонев ще гостува на 13 януари в операта "Пепешляшка" на Росини на сцената на Софийската опера и балет. "За мене Алидоро или "златният Али" очевидно е име - символ, олицетворяващо мистичния изток. Модерен, още отпреди времето на Росини, та и до ден-днешен, източният начин и методика за възприемане на света около нас е "магическа" алтернатива на западния начин.
Росини, очевидно е "над нещата", в смисъл пост-магически, - какъвто характер дава и на героя си Алидоро. Алидоро (учител и съветник на Принца) е мислител, мистик, медитативен, дълбок и мълчалив. По-скоро мъдрец на "силите на разума" (като Конфуций), отколкото мъдрец на "силите на духа" (като Лао Дзъ). Като вторите такива той очевидно не владее, според режисьорката Вера Петрова.
Чисто музикално Росини никога не се свени да напише най-сложните пасажи - колоратури, на които е способен както за природно подвижния лек сопран, така и за най-тежко подвижния глас - бас. Арията на Алидоро "Там от небето" е едно от възможно най-трудните произведения за бас, бас-баритон в световната оперна литература. Тя е причината, още от студентските си години, да се влюбя музикално в този образ и въобще в творчеството на Росини, споделя Мартин Цонев.


Мартин Цонев

Сцена от спектакъла

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ