28 Март 2024четвъртък16:56 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Мика Зайкова:

Инфлацията ще изяде увеличението на доходите

Годината започва с обедняване от около 5%, реалният сектор е на тавана на капацитета си, а не се очакват инвестиции, заяви финансовият експерт

/ брой: 1

автор:Дума

visibility 15

Увеличението на възнагражденията в редица сектори у нас от 1 януари няма да бъде усетено заради голямата инфлация, прогнозира вчера пред "Фокус" финансовият експерт Мика Зайкова по повод увеличението на минималната работна заплата и пенсия, които влязоха в сила с началото на новата година. По думите й въпреки увеличаването на доходите 2018 г. стартира и с увеличение в цената на водата и природния газ, като инфлацията регистрира притеснително високи нива от около 5%.     "Колко се увеличи минималната работна заплата - 510 лв. Колко са необходими на един човек да живее скромно и да покрива разходите си - на един софиянец му трябват 575 лв, а на човек средно в страната са необходими 565 лв. Всичко това е по-високо от минималната работна заплата. Не бива да се забравя, че 30% от домакинствата в България са под доходите, граничещи с бедност. Досега прагът на бедност беше 314 лв., сега става 321 лв, само че под този праг се намират 30% от домакинствата, или 2 милиона и 100 хиляди души", обясни тя. Притеснителни са и данните, че голяма част от излизащите от системата на образованието са неграмотни, като перспективите за намиране на доходна работа пред тях са малки, коментира още Мика Зайкова.
 По отношение на доходите в България нищо съществено няма да се промени от това, което беше през 2017 г., защото реалният сектор е на тавана на капацитета си, а не се очакват инвестиции, прогнозира пред БТВ Зайкова. "Не съм сигурна, че ще имаме усещане за по-богати през новата година, защото реалният сектор е на тавана на капацитета си, а не се очакват инвестиции", посочи Зайкова. По думите й само от потребление няма как да направим голямо богатство. Износът върви, но стоките, които продаваме, са с ниска добавена стойност", каза тя.
Множество позитиви и допълнителна финансова дисциплина би донесло членство в еврозоната на България и Румъния, коментира още Зайкова. Според нея една от важните последици би бил евтиният кредит, а друг положителен резултат - дисциплината на икономическия европейски механизъм. Мика Зайкова допълни, че това ще бъде още по-възможно, ако данъчните системи на двете страни бъдат уеднаквени. "Ако успеем да влезем в единния финансов механизъм и в еврозоната, много по-бързо ще напреднем икономически. Въпросът не е в растежа, а в догонването", коментира тя. "В момента в Европа нещата са на кантар и не се знае по кой път ще тръгнем - дали ще вървим напред или ще се разделим на скорости. Разделим ли се на скорости - това е пагубно за Източна Европа, в това число и за България", посочи финансовият експерт. Според нея по-добре е да вървим всички заедно и да положим усилия. Ако искаме да не сме блатото на света, а да сме водещ фактор в Европа, трябва да вървим заедно, коментира Зайкова.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 194

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 218

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ