24 Април 2024сряда08:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Глоби за близо 6 млн. лв. получиха ЕВН и ЧЕЗ

Санкцията е наложена от Комисията за защита на конкуренцията, компаниите ще обжалват

/ брой: 251

автор:Дума

visibility 44

Глоби за близо 6 млн. лева получиха дружества ЧЕЗ и ЕВН от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Мотивът е открита от комисията злоупотреба с господстващо положение. Според регулатора предприятията прилагат практики, с "които дискриминират независимите търговци извън съответните групи и ограничават търговията с електрическа енергия по свободно договорени цени". Поведението на дружествата се проявява при преминаването на стопански потребители от доставка по регулирани към доставка по свободно договорени цени и може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията на пазара на търговия с електроенергия по свободно договорени цени и да засегне интересите на потребителите.
"ЧЕЗ Електро България" АД е глобена с 1 млн. и 136 400 лева. Глобата за "ЧЕЗ Разпределение" АД е 1 млн. 57 140 лева.
Глоби за близо 4 млн. лв. са наложени на ЕВН, която у нас притежава електроразпределителната мрежа в Югоизточна България и захранва територията с ток, а отделно има търговец на свободния пазар. Санкциите й са по една за електроразпределителното и за електроснабдителното дружество. Първото е глобено с 1 896 210 млн. лв., второто - с 1 902 995 лв. Решението на антимонополния орган може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 14-дневен срок, което и двете компании ще направят.
От ЧЕЗ заявиха, че решението ще бъде обжалвано. Дружеството изчаква да го получи, за да направи свой анализ. Те декларираха още, че работят в пълно съответствие и спазване на законите - както от "ЧЕЗ Електро", така и от "ЧЕЗ Разпределение". "ЧЕЗ България" ЕАД, "ЧЕЗ Трейд" ЕАД и ЧЕЗ а.с. не са извършили нарушения на Закона за защита на конкуренцията, заявиха по-късно вчера в своя позиция от компанията. "ЧЕЗ Електро България" АД и "ЧЕЗ Разпределение България" АД също изпълняват своята дейност в съответствие с всички изисквания на законодателството, заявиха още от компанията.
От ЕВН България свикаха вчера извънредна пресконференция във връзка както с глобата от КЗК, така и във връзка с глоба, наложена им от КЕВР - двете на стойност близо 10 млн. лв. От ЕВН намират за необосновано и нечестно налагането на санкции от страна на КЗК, така и от КЕВР. От компанията посочват, че и двете решения са издадени в непосредствена близост до коледните празници, така че срокът за обжалване е максимално кратък.
Производството срещу ЕВН, ЧЕЗ и третия регионален мрежови оператор и доставчик "Енерго-Про", както и срещу Асоциацията на търговците на електроенергия в България и Института за енергиен мениджмънт, започна през лятото на 2014 г. Комисията се сезирала заради медийни публикации, че ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" участват както на регулирания, така и на свободния пазар на ток и това създавало пречки. После била постъпила жалба на дружеството "Енерджи МТ", която е търговец на свободния пазар и срещала пречки в опитите си да привлича нови клиенти.

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ