29 Март 2024петък01:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Катар е закупил китайски оперативно-тактически ракетен комплекс

Миниатюрното емирство продължава да се въоръжава с фантастични темпове и количества, неотговарящи на реалните му нужди

/ брой: 250

автор:Георги Георгиев

visibility 1053

Малкото близкоизточно емирство Катар (10 пъти по-малко от България по територия и население от 2,5 млн. души, от които само 15% са катарци), което през последните години закупи огромни за неговите размери количества най-съвременно западно оръжие, е обърнало поглед и на изток. На провелия се на 18 декември военен парад в столицата Доха, с който се отбелязва националният празник на емирството, бяха показани за пръв път закупените наскоро от Китай оперативно-тактически ракетни комплекси с балистични ракети BP-12A, разработени от държавната корпорация China Aerospace Science and Industry Corporation (CASIC), базирани на китайски шасита WS2400 със задвижване 8х8, съобщи блогът bmpd. Официално заявената далекобойност при стрелба с ракетите ВР-12А е до 300 км, което съответства на Режима за контрол върху ракетните технологии. По някои данни обаче, пише bmpd, далекобойността достига до 400 км. Бойната част е с маса 480 кг. 
Предлаганата от CASIC на световните пазари ракетна система с ракети ВР-12А, е била показана за пръв път публично по време на авиационния салон в Чжухай през 2010 г. И включва в себе си два типа далекобойни ракети, разположени на една платформа WS2400 - или с две ракети ВР-12А, или с осем 400-мм ракети SY400, разположени в в два четиризарядни контейнера и с далечина на полета до 180 км.
Системата за насочване е комбинирана инерциална и по данни от спътник. Бойната част и на двата типа ракети може да бъде както моноблочна, така и касетъчна.
Катар е първият купувач на този ракетен комплекс. В началото на 2017 г. Имаше данни, че Мянма е купила системата BP-12A/SY400, но те не са получили до момента потвърждение.
Само за последната година Катар направи редица изключително скъпи поръчки за оръжие в САЩ, Германия, Франция, Великобритания, Италия и Турция. От южната ни съседка например бяха закупени около 2000 бронирани автомобила турско производство с различно въоръжение, включително руски ПТРК "Корнет-Е". От Великобритания 24 изтребителя "Еврофайтър" и шест учебно-бойни самолета "Хоук". С Франция бяха подписани договори за 490 бронетранспортьора VBCI-2, 36 изтребителя "Рафал", а от САЩ се очаква да пристигнат още 36 изтребителя F-15QA. От Германия емирството вече получи 62 танка от най-последната модификация на "Леопард-2", 24 самоходни гаубици, 32 разузнавателни бронирани машини "Финек", 60 бронирани машини "Динго" и 100 танкови транспортьора "Мерцедес", както и друго по-дребно инженерно оборудване. Катарският флот също се обновява. От Турция са поръчани 17 патрулни катера с различна големина на фирмата "Арес", а с Италия бе сключен мегадоговор за покупката на четири големи корвети, два патрулни кораба, десантен кораб-док. Всичко това е на стойност десетки милиарди долари. За сравнение, през 2014 г. Катар подписа договори на обща стойност 23 милиарда долара за доставка на оръжейни системи, сред които въздушни радари американско производство на базата на "Боинг-737", летящи цистерни на "Еърбъс", ударни хеликоптери "Апач", десантни вертолети европейско производство NH90. Не всички от тези договори обаче бяха реално реализирани.



Оперативно-тактическият ракетен комплекс демонстриран едновременно с една пускова установка за балистична ракета BP-12A и контейнер за четири ракети SY400
Снимка CASIC
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ