19 Април 2024петък05:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Бизнесът не вярва в прозрачността на обществените поръчки

Ръст на данъци, енергийни цени и цени за суровини очакват предприемачите догодина

/ брой: 248

автор:Ася Гардели

visibility 1670

80% от предприемачите са скептично настроени и смятат, че обществените поръчки са насочени към предварително определен изпълнител, а 42 на сто са на мнение, че не се спазват изискванията за публичност. Това важи особено в сферата на строителството, съобщи пред журналисти вчера зам.-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Камен Колев, който представи проучване на мнението на бизнеса у нас за икономическата ситуация на страната ни през 2017 година. Анкетирани са 790 собственици и управители на предприятия.
58,2% анкетирани предприемачи смятат, че корупцията през тази година е нараснала, като в сравнение с миналата година процентът бележи повишение с над 12 на сто. През 2016 година 46% от анкетираните са считали, че през годината е имало ръст на корупцията. Тази година с 8% се увеличава и делът на предприемачите, които смятат, че престъпността у нас се повишава. През 2016 г. 42% са дали негативна оценка по този показател, а тази година това са 50,6 на сто от представителите на бизнеса.
Обществените поръчки са важен проблем на бизнеса, каза зам.-председателят на БСК. Положителна тенденция има на нивата на регулаторната тежест на сивата икономика, като тази година 42% от предприемачите са отговорили, че има ръст в сивата икономика, докато миналата година са били 50% от анкетираните. 41% от представителите на бизнеса не виждат ползи от влизането на страната ни в еврозоната.
Липсата на преки чуждестранни инвестиции е най-сериозният проблем за икономиката ни, каза  Камен Колев. През 2017 г. преките чужди инвестиции паднаха наполовината в сравнение с 2016 г., когато също намаляха наполовина спрямо 2015 г.
В оценката на предприемачите към институциите у нас, 78,5 на сто от тях дават негативно мнение по отношение на работата на Народното събрание. 60,8 на сто от бизнеса дава отрицателна оценка и на Министерски съвет, а 67,1% посочват негативно мнение и на работата на съдебната власт, като положителна оценка дават едва 7,6 на сто от анкетираните. От съдебната система очакваме ускорени процедури по несъстоятелност, прозрачност, бързина и защита на частната собственост, допълни Камен Колев. Според 15% от тях има ръст и при задълженията към контрагенти за материали, стоки и услуги, като през миналата година 14 на сто са посочили увеличение на дълговете. За заплати задълженията също нарастват и през 2017 г. 18% от фирмите посочват трудности при изплащането им, а през предходната година това са били 14 на сто от участниците в анкетата.
Притеснителен факт е, че делът на просрочените несъбрани вземания за период над една година се увеличава двойно - от 28% през 2016 г. на 41 на сто през тази година, каза Камен Колев. Сред просрочените вземания най-много са в сектора на услугите, а най-малко - в преработващата промишленост, допълни още той.
През тази година се запазва тенденцията на сериозна липса на тесни специалисти и изпълнителски състав, като най-голям дефицит на работна ръка отчитат предприятията от преработващата промишленост и тези в сектора на услугите.
В проучването става ясно, че 25% от анкетираните смятат, че задълженията на предприятията към финансовите институции се увеличават, като за сравнение през миналата година това са били 22%. 
Очакванията на предприемачите за следващата година са за увеличение на данъците и таксите, както и на енергийните цени. 66% от анкетираните смятат, че ще има ръст и на цените на производствените суровини, и на бизнес кредитите.
По отношение на средствата по еврофондовете Колев посочи, че досега почти 50 на сто от средства от новия програмен период са договорени, а възстановените и разплатени са 14 на сто. Следващата година ще е ключова при усвояването на еврофондовете и затова от БСК съветват фирмите да са активни, защото основните средства ще бъдат усвоени тогава.


снимка Авторът

 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ