27 Април 2024събота04:56 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Драгомир Стойнев:

БСП днес няма проблем, а само възможности

Голямата задача на левицата е да върне държавността и да е гарант за националната сигурност, казва депутатът от "БСП за България"

/ брой: 248

автор:Юлия Кулинска

visibility 1115

ДРАГОМИР СТОЙНЕВ е роден през 1976 г. в Триполи, Либия. Магистър по икономика от Университета "Париж 1 Пантеон - Сорбона", Франция. Специализирал е във френското училище за висши кадри и политици ЕНА. Работил е в дирекция "Стратегическо планиране и управление" на Министерския съвет. Министър на икономиката, енергетиката и туризма в кабинета "Орешарски". Депутат е в 41-то, 42-то и 43-то НС. Зам.-председател на ПГ на "БСП за България" в 44-ия парламент. Член на ИБ и на НС на БСП. Владее английски, френски и руски език.

"БСП като организъм не прощава личното самозабравяне. БСП не е "аз", а "ние"

- Г-н Стойнев, сезирате Конституционния съд за бюджета на НЗОК след отхвърлянето на ветото на президента заради различно третиране на здравноосигурени лица и неравен достъп до здравеопазване. Смятате ли, че това ще разреши проблема с новите медикаменти, голяма част от които са за онкологични заболявания?
- Този казус е изключително тежък, защото болни, основно онкоболни, са лишени от достъп до нови лекарства, с които да продължат лечението си. ГЕРБ преодоляха ветото на президента по финансови причини - заради големите разходи за лекарства на НЗОК през 2018 г. Но с този мораториум те наложиха мораториум върху хуманността, човечността, отговорността в политиката. Те на практика казват на един болен човек: "Може и да имаш шанс да живееш, но лечението ти ще струва скъпо на държавата, затова ще живееш, ако сам си го платиш." Колко българи могат да си платят сами нови лекарства? Шанс да живеят ще имат богатите.
В същото време публични, бюджетни средства буквално изтичат в корупционни и съмнителни проекти. Вечерта преди гласуването на ветото кабинетът преразпредели 700 млн. лв. от бюджета със свое решение и ги изпрати там, където те после могат да бъдат усвоени чрез поръчки и проекти. Ако част от тях беше пренасочена към болните хора, нямаше как да ги усвоят. Но ако оставим емоцията, ще кажа, че за мен мястото да се реши този въпрос беше парламентът. Това е органът на тази държава, където трябва да се прави политика. Но отново ролята му бе принизена. Видяхме послушни машинки за гласуване на волята на управляващите, а не политици с разум и достойнство. Затова е нормално БСП да потърси всички възможни законови пътища да преодолее това решение, включително и чрез Конституционния съд.
- Изключително интензивен беше парламентарният сезон. Като че ли отдавна не бяхме наблюдавали такава активност. Защо обаче се създава усещане за напразно изострено противопоставяне, за напрежение, от което народът не печели?
- Трябва да се обърнат нещата най-напред в парламента, за да се усети и промяната чрез законодателството в реалния живот. Съжалявам, че понякога се нарушава добрият парламентарен тон, но с такъв противник - така. ГЕРБ се възползваха дълго време от "доброто възпитание" на БСП. Спокойно, с разумни доводи, с умереност, дори бих казал прекалено умерено, се държахме в парламента, разчитайки, че още сме в нормалното русло на политическия процес. Отсреща обаче имаме организирана група за бързо, безогледно прекрояване на законодателство и политики, за налагане на схеми, на които с кротък тон не може да се противодейства. В този парламент БСП промени опозиционното си поведение и резултатите са факт в почти изравнения рейтинг на двете партии. Сега въпросът е как продължаваме - и като ръст на доверието в БСП, и като политики за хората.
- Какво се случва вътре в БСП? Кажете обаче, първо, какво прави левицата за държавата ни?
- БСП днес има голямата задача да върне държавността и да е гарант за националната сигурност. ГЕРБ, на вълната на популизма, успя да заблуди българите и да вземе този мандат, но разрухата е пълна.
Всичко, което правим в момента - алтернативен бюджет, законодателство, вот на недоверие, антиГЕРБ поведението - има голяма цел: изграждането наново на основни пилони на държавността и националната сигурност.
- Антикорупционното законодателство е център на този парламентарен сезон. БСП отиде още по-далеч и поиска пълна ревизия на прехода. Ще се случи ли това?
- Корупцията е голямата тема, която БСП повдигна неслучайно. Другата голяма тема е ревизия. Пълната ревизия на прехода, не само на приватизацията, не е празно усилие. Напротив - тя ще развенчае онзи мит за грешната БСП и ще върне дължимото достойнство на хиляди нейни членове. И двете теми са много страшни за ГЕРБ. Защото техният генезис е, че са структура за усвояване на ресурс и власт.
Вече почти 10 години ГЕРБ се превръщат в организатори и реализатори на порочна система за усвояване на публичен ресурс. Като започнем с големите публични инфраструктурни проекти, осъществявани с европейско финансиране - и в общините, и в национален план, минем през реформата в енергетиката и финансирането на ВЕИ чрез цената на тока, плащана отново чрез публичен ресурс, и стигнем до заема за "безплатното саниране".
Сега се готви нова схема чрез ВиК-инфраструктурата и цената на водата. За всички е ясно защо ГЕРБ внасят и прокарват недоносче за антикорупционен закон. Искат да проверяват сами себе си и всички сме наясно колко ще се проверяват и как ще се наказват. Настояваме ролята на президентската институция да я има в контрола на корупцията, т.е. да го има независимият от парламента фактор, избран от всички българи.
- ГЕРБ остро атакуваха президентската институция, стигна се дори до неглижиране на КСНС, инструментът "вето на президента" се отхвърля с лека ръка по-скоро по политически, а не по същностни причини...
- ГЕРБ непрекъснато провокират институционални конфликти, защото загубиха всички други възможности да демонстрират сила. Магистралите са корупционна тема, външната политика е слаба, сигурността по границите е проблем. Един 20-минутен филм за оградата по границата ги извади от равновесие. Затова създават парламентарни и междуинституционални конфликти. Това е опасно и вредно, а целта е да няма фактор, който да хвърли сянка върху тях. Но и рейтингът на президента, и процентите на БСП показват, че вече тече необратим процес на изяждане на доверието в тях. Ние сме политическата сила, която издигна този президент, който днес доказва, че работи за България и за всички българи, независимо от пристрастията им. БСП в момента е факторът, който възпира институционален конфликт ГЕРБ-президентска институция.
- Да излезем от всекидневното политическо противопоставяне и да се върнем към основните линии в голямата визия на БСП. Чуват се гласове, че едва ли не сте прекалено модерни и идеите остават на втори план?
- Днешното ляво стъпва на историческите си корени, но естествено е да има нови форми - живеем в много динамичен свят, вече не сме във времето на индустриалните отношения, а в реалността на информационното общество, на новата технологична икономика. Трябва да сме адекватни.
Но, първо, и най-важно, държим се за корена си. Хората са и остават най-ценният ресурс за БСП и за държавата. Затова са и нашите предложения за реформа в здравеопазването и в социалната политика. Здравето и благосъстоянието на българите имат пряко отношение към националната сигурност. Образованието също е приоритет. Това е сферата, в която се готвят бъдещите лидери. Без знание и без подготвени хора не може да има силна икономика. Някога индустриализацията вървеше паралелно с мощно усилие, което да образова нацията. Сега изграждането на нова икономика, основана на технологиите, е невъзможно без паралелно образователно усилие и голяма инвестиция на държавата в децата и знанието.
Още един важен аспект - образованието подготвя патриоти и българолюбци. Това е най-голямата школа по българщина, през която минават нашите деца. В посока история, литература, хуманитарни науки трябва да се инвестира много, за да избегнем обезличаването на нацията.
В икономиката - обвиняват ни, че искаме да върнем историята назад и да правим държавна икономика. Напротив - гледаме напред и виждаме държавата в нова роля - на инвеститор в ключови сектори, на планиращ партньор на бизнеса, като създава възможности за развитието му, като пазител на стратегически отрасли, които имат отношение към националната сигурност: ВПК, енергетика. В алтернативния си бюджет имаме доста силна част за политиката на доходите и за въвеждане на прогресивна данъчна скала, която защитава хората с ниски доходи, не ощетява т.нар. средна класа и предвижда справедлив принос на най-богатите. Нашите данъчни предложения не се приеха, въпреки че икономисти и външни експерти предупреждават, че ако не бъде направено нещо, след няколко години бюджетът буквално ще блокира.
- Каква е вашата оценка за работата на кабинета "Борисов 3"?
- Силно сме притеснени от външната политика на правителствата на ГЕРБ. Имаме няколко кабинета на ГЕРБ с изключително слаби, зависими външни министри, хора, които са израснали далеч от международните отношения и познаването на опит на българската дипломатическа школа, без външноикономическа експертиза. Т.е. на най-високо ниво правим послушна външна политика. Динамиката обаче е голяма, особено след последните стъпки на Доналд Тръмп и разгарянето на страстите в Близкия изток. България трябва и като председател на ЕС да е изключително внимателна в тази променена ситуация и на Изток, и на Запад.
България е част от европейското пространство, както и Русия е. Смешно е да подценяваме много старите, исторически сложени и установени контакти Русия-Германия, Русия-Франция. Т.е. между държавите лидери в ЕС и Русия. Те ще се разберат и се разбират. Ние обаче като че ли сме в едно залитане - оставяме вакуум по отношение на Русия, и то дори без някой да го иска от нас толкова. Просто пренатягане на нашата външна политика. Затова ние казваме "не" на санкциите и "не" на антируското говорене. Както впрочем казахме "не" на опитите на Русия да ни провокира с македонския език и азбуката ни, и със спасяването на българските евреи. БСП е много зряла и опитна партия.
- Кой е основният проблем, който трябва да решава днес БСП? Каква опозиция е левицата?
- БСП няма проблеми, пред БСП днес има възможности. След промяната на екипа, след президентските избори, след парламентарните избори БСП си създаде режим на възможности. Тя вече не е в предишния режим на непрекъснато справяне с проблеми. Възможностите са да влияе реално на политическия процес. Сменихме един от първите хора в държавата по Конституция - председателя на Народното събрание, предизвикахме излизането от парламента на определено дискредитирани фигури, отрязахме опасността Комисията по досиетата да се превърне в политическа бухалка на ГЕРБ. Но най-важното е, забележете, че не става дума за персонални атаки срещу този или онзи, става дума за защита на демократичния процес. Не г-н Главчев или Антон Тодоров, или Делян Добрев бяха наша тема, защото те са само проводник.
Нашата задача беше да пресечем системата на овладяване и злоупотреба с институциите - парламент, комисия, община... Друга възможност, която сами създадохме, е да влезем много активно в моделирането и контрола над секторните политики на държавата. Направихме алтернативен бюджет, не защото не знаем какъв е процесът при подготовка на държавния бюджет. Целта ни беше да провокираме силен обществен дебат за начина, по който ГЕРБ управляват. Нашият бюджет стана инструмент за влияние и промяна на държавния бюджет и в този процес се включиха не само политиците, но и гражданските организации, и икономическият сектор. За първи път от много години масово, в професионални среди извън партията, се водеше разговорът за "бюджета на БСП" и за слабостите на бюджета на ГЕРБ. Това е пробив за партията, която в един момент бе стигнала до високи нива на изолация. Този пробив видимо се отразява и върху вътрешния живот в БСП - връщаме достойнство, консолидираме се, има друга атмосфера. Сега задачата е да канализираме тази вътрешна енергия и да я насочим към спечелване на местния вот през 2019 г.
- Случващото се в БСП и около БСП не е само със знак "плюс"...
- Ние искаме информация за ключови приватизационни сделки, а на нас ни държат сметка за участие на лидера в също важни приватизационни сделки, и то не само отвън, но и отвътре, от партията. Казвам "ние" и "на нас", защото ДУМА е ляво издание и хората на БСП имат нужда от спокоен и обективен анализ на ситуацията.
Когато се изправиш, когато бръкнеш в реалните проблеми, искаш отговори. Когато удряш силно интереса на опонента, трябва да си готов да понесеш и удари от засегнатите. Неприятно е, но - да, някои и вътре в БСП решиха да удрят. Има връзка между външните и вътрешните удари. Тя се основава на някакви негласни интереси, на нещо договаряно, на прекалено его, което използва партията като параван за личен растеж, на алчност вероятно... Но това, което се случва, особено във вътрешен план, е добро, даже бих казал необходимо. Нека се изтече сега тази мръсотия, тази гнойна връзка с външни интереси и да се приключва. Като човек, който работи и на терен по избори, ще ви кажа - става много по-лошо за партията и за резултата, когато се окаже, че тези нечисти вътрешни отношения наливат гласове в подкрепа на опонента и ние губим.
- Искате да кажете, че има хора, които не работят много активно за БСП, особено по време на избори?
- Казвам, че симпатиите и доверието, които БСП качва в национален план, особено сега, са застрашени да не се реализират напълно по места. И за да не бъда голословен, ще дам пример. От година в Старозагорско - област, за която отговарям - работя промяната горе в партията да върви надолу, към организациите. Искам преразглеждане на политиката и на организацията на работата в местата, където последователно губим местни избори, искам вотът през 2019 г. да стане тема номер едно. Подкрепен съм от мнозинството, но има и единици, които се чувстват персонално засегнати. Те са шумно малцинство, което пише писма до медиите как с желанието за промяна чертаем разделителни линии и това е лошо. А най-шумно е това малцинство там, където резултатите ни са най-слаби. И аз питам - как я делим тая партия, как й пречим - като си кажем кривиците и ги изправим, или като си траем и продължаваме да губим? Стига вече лицемерие "уж" в името на партията. А дали тази "вътрешнопартийна критичност" има и външен катализатор, оставям на съвестта им.
Но пак твърдя - това не е проблем за БСП сега. Консолидацията вътре е много силна, самата партия, самите хора в нея, естествено изхвърлят чуждите тела. Колегата Красимир Янков вече го усети на гърба си. БСП като организъм не прощава личното самозабравяне - БСП не е "аз", а "ние".

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ