20 Април 2024събота14:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Калоян Паргов:

Цената на водата е непоносима за хората с ниски доходи

Тя е национално богатство, което се пилее, само за София 70 млн. куб. м. са в графата загуби, заяви лидерът на БСП в София и столичен общински съветник

/ брой: 247

автор:Мая Йовановска

visibility 1524

"Искаме водни помощи, "Софийска вода" да ги поеме от своята норма на възвръщаемост, която е 17%"


- Господин Паргов, БСП призова хората да излязат на протест през миналата седмица заради увеличението на цената на водата. На него имаше освен граждани, и представители на различни неправителствени организации, обществено известни фигури, включително от областта на културата. Какво накара левицата да призове хората пред КЕВР?
- Причината е само една. Несправедливото за втори път тази година покачване на цената на водата в София - този път с около 10%. Срещу какво обаче? Ние искаме да знаем срещу какво отиват нашите пари, които плащаме всеки месец за вода. В една трета от София все още няма канализация, качеството на водата не е най-доброто, а това може да бъде най-добрата за пиене вода в България. Има нужда от още инвестиции, за да се подобри качеството, и за да се намалят загубите. За миналата година са изразходвани 152 млн. куб. метра вода, от които "Софийска вода" ни е фактурирала и ние сме платили като софиянци 82 млн. куб. метра, а 70 млн. куб. метра са в графата загуби. Водата е национално богатство, което се пилее. Сега войните стават за петрол. След 50-100 години ще се бием за вода, защото тя ще става все по-голям дефицит. А начинът, по който концесионерът в София се отнася към нашата вода, към това национално богатство, е недопустим. КЕВР нямат право да одобряват поредното увеличение за втори път тази година на цената на водата и то срещу все още ненаправени инвестиции и нерешени проблеми, които ни се обещават и ги чакаме с години.
- Увеличението на цената засяга доста населени места, а не трябва да забравяме, че още през миналата година бяха утвърдени 5-годишните планове на водните дружества и те планират продължаващи увеличения на цените в следващите години...
- Няма как да приемем, че водата, която е благо и до която всеки човек има право на достъп - защото без нея човек не може да живее, се продава като стока. И голяма част от българския народ в цялата страна, в тези десетки населени места и общини, в които увеличението стига до 20% сега, не могат да си я позволят заради ниските доходи. Аргументите, че цените на водата в Западната част на Европа са в пъти по-високи, са несъстоятелни, защото ние имаме най-ниските доходи. Заради това за пореден път поставяме въпроса да има водни помощи, които са съгласно конвенция на ООН - за тези, които са най-бедни, с най-ниски доходи, разходите за вода да са поносими. А не непоносимо бреме за хората с ниски доходи. И срещу това настояваме концесионерът в София, както и всички ВиК асоциации, които са принудени да вземат тези решения, очевидно под натиск, да преосмислят тези решения и да се противопоставят. А правителството, ако наистина мисли за хората, да постави този въпрос по време на европредседателството на България и да заяви, че няма как да се обвързват еврофондовете за водния сектор с повишаването на цената на водата. Защото това е престъпление против българския народ и геноцид.
- Наскоро от ММРБ обявиха, че от необходимите около 12 млн. евро за подобряване на плачевното състояние на сектора, само около 3-4 млрд. могат да дойдат от еврофондовете и недостигащите 8 млрд. трябва да се набавят чрез повишаване на цената.
- Ще дам пример със София. "Софийска вода" претендира за по-висока цена на водата. Под натиска на хората и народния гняв това не винаги се е случвало и КЕВР не си го е позволявала. Но ние не виждаме къде отиват нашите пари. Защото инвестициите, които се представят в КЕВР като претенции по методиката за увеличаване на цената, не ги виждаме инвестирани в нашата водоснабдителна и канализационна система. Пак казвам, че една-трета от София все още е без канализация. Концесионерът трябваше да намали загубите, а те са около 50%. Т.е. продължава пилеенето на националното богатство. В някои райони на София качеството на водата е ниско. Всичко това зависи от направените инвестиции. Е, тогава къде отиват нашите пари? Защо трябва да подкрепяме мълчаливо всяко повишаване на цената на водата, без да виждаме как и къде отиват тези пари.
- Всичко това ли накара левицата да изтегли и своя представител в КЕВР?
- Да, защото той е представител на БСП, който ние сме излъчили и ние държим той да се държи като социалист, а не като администратор и бюрократ. Той напълно разбира това и се оттегли от това заседание. Така не може да бъдем обвинявани в популизъм, че, видите ли, нашите хора протестират, а нашият представител гласува.
- Въпреки недоволството на хората КЕВР повиши цената на водата.
- За София ние ще продължим да настояваме за разваляне на концесионния договор. Както го направихме веднъж с подписка за референдум, която управляващите от ГЕРБ отхвърлиха. А сега мимоходом и тихомълком се солидаризират с това, отправяйки претенции към "Софийска вода". Но "Софийска вода" трябва да поеме твърдия ангажимент, че ще отговори навреме с видими инвестиции в подобряване на водоснабдителната и канализационната мрежа, включително и нейното доизграждане, както и драстично намаляване на загубите. В противен случай никакви претенции не могат да бъдат приемливи.
- Всъщност ясно ли е как КЕВР проверява, направени ли са в действителност всички заявени на хартия инвестиции, на базата на които през годините беше одобрявано поредното увеличаване на цените?
- Очевидно е, че претенциите за милиони левове направени инвестиции или за предстоящи такива няма как да ги платим предварително. Искаме да видим инвестициите направени, да видим ново качество на водата, да видим изградена модерна канализация с пречиствателни станции, да видим намалените загуби, да видим грижа за този ресурс и чак тогава можем да говорим за цени. Искаме и въвеждането на водни помощи, които самата "Софийска вода" да поеме от своята норма на възвръщаемост, която е 17 на сто. Никъде по света не е нормално да имаш над 10% норма на възвръщаемост и то върху благо като водата, от което всички ние зависим. В нормалните държави тази норма е между 5 и 8%, а у нас цели 17%. За това е отговорна т.нар. демократична десница, която 28 години управлява София, и която даде на концесия водата в столицата по един порочен модел, от който всички ние страдаме днес.

Инж. Емил Георгиев:
2013-а токът изкара хората на улиците, сега ще бъде водата

Поскъпването е поредното безумие на властимащите, обяви изпълнителният секретар на Федерацията на потребителите в България



- Господин Георгиев, вие сте представител на Федерацията на потребителите и щом бяхте на протеста в петък, означава, че не приемате увеличаване на цената на водата.
- Това, което т.нар. независим регулатор КЕВР взе като решение за поскъпването на водата, е поредното доказателство за безумието на властимащите. Вярно е, че водната инфраструктура е в много лошо състояние, но за това е виновно Министерството на регионалното развитие и благоустройството, защото то отговаря за водните дружества. Има достатъчно средства по европейските програми и именно от тях спокойно може да се търсят пари. А не да се прави фонд "Солидарност" и от потребителите да се събира такса "Солидарност", каквито са плановете, по още 10 стотинки отгоре на всеки изразходван от хората кубик вода. Това означава, че държавата въобще не се интересува от правата на гражданите. Фактът, че толкова хора се събраха на протеста в петък миналата седмица, означава, че това вече е една от последните капки на търпението на обществото, която ще прелее чашата. Няма никакво основание за повишение цената на водата и то за сметка на потребителите, които и без това плащат нещо, което е далеч от изискванията за количество, а да не говорим, че и за качество.
- Стана ясно, че недостигащите около 8 млрд. евро за подобряване на сектора ще ги платим всички ние с увеличаване цената на водата в следващите години.
- Ще дам само един пример. Сред най-високите цени на водата в страната е тази в Хасково. А там водата бъка от радиоактивни елементи, не става и за поливни нужди. Водата на хасковлии сега се доставя с водоноски. Ако отидете там, ще видите водоноски по кварталите. И това става в 21 век, когато в нормалните държави потребителят е издигнат на пиедестал. При нас обаче не става така. И не става, защото ние все още не сме осъзнали, че трябва да защитаваме правата си. Точно това е причината да се гаврят с нашите права. Обнадежден съм обаче от петъчния протест, явно хората започнаха да се събуждат. Последното увеличение на цената на водата е абсолютно неоснователно, но при следващото поскъпване тук пред КЕВР ще ври и кипи от хора. Следващият път, който вероятно ще бъде след не повече от месец, защото от 1 януари предстои поскъпване на природния газ, а това ще започне да помпа цените на всички монополисти и тогава ще увеличат цената на водата в още 15 области. И тогава площадът пред Министерския съвет няма да може да побере недоволните... Струва ми се, че това ще бъде началото на революция. Помнете ми думата. През 2013 г. токът изкара хората на улиците, сега това ще направи водата.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ