19 Април 2024петък13:54 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Намаляват запасите на риба в Черно море

Проблемът бил заради необичаен цъфтеж на планктон и високите температури на водата, обясняват от бранша

/ брой: 246

автор:Дума

visibility 846

Намаляват запасите на риба в Черно море, а причините според експерти са няколко. Високите морски температури се отразяват неблагоприятно на популацията на риба, е обяснил пред БТА изпълнителният директор на Асоциация на производителите на риба и рибни продукти "Бг фиш" Йордан Господинов. Според него водата е останала топла до края ноември и това е прогонило проходните риби, които идват от Босфора - лефер, чернокоп, паламуд, зарган.
Друга причина за намаляването на рибните ресурси в Черно море е необичаен цъфтеж на планктона, който тази пролет направи морето тюркоазено синьо. Явлението понижавало прозрачността на водата и нивото на кислорода и лишавало обитателите от слънчева светлина, обясняват специалистите. Феноменът, който "оцвети" морето в наситено изумрудено синьо, не бе наблюдаван досега. Може само да гадаем какво е станало във водата - дали става въпрос за химична, биохимична или биологична реакция, е коментирал Йордан Господинов. Едно от неговите предположения за необичайно слабия улов също е липсата на нормален цъфтеж на планктона, който оставил рибата без храна и по-голяма част от екземплярите останали малки. Хранителната верига започва с планктона. Планктонът го яде цацата, с която пък се хранят по-големите риби - сафридът, леферът и паламудът и така се затваря веригата, е обяснил Господинов. Подобно застрашително намаляване на рибните ресурси се наблюдавало тази година и при хамсията, черонокопа, сафрида.
В същото време според част от рибарите в Бургаско обяснението за тревожния улов на цацата е в увеличената популация на делфините. Те пресмятат, че един делфин изяжда по около 20 кг риба всеки ден. От асоциацията обаче отхвърлят това твърдение. Според експертите по-скоро нова за нашите води медуза също е една от причините за малкото риба. Ставало въпрос за така наречената гребеновидна медуза, която се размножава много бързо и изяжда планктона, с който се храни цацата.
Тази година липсват паламуд и чернокоп, а почти няма сафрид и барбун. Миналата година рибарите започнали да вадят чернокоп още в края на август, а след два месеца рибата се угоила толкова много, че станала голяма колкото лефер. Тази година в мрежите има малко цаца, рапани, миди и попчета.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 325

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 244

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 200

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 209

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 219

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 204

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ