29 Март 2024петък10:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Политики в стил ЕС намаляват неравенството

Мащабно проучване показва, че американският капитализъм създава пропаст между богати и бедни

/ брой: 246

автор:Дума

visibility 12

Политиките в стил ЕС са най-подходящи за намаляване на глобалното неравенство и бедност, съобщи екип от икономисти в четвъртък, предупреждавайки за катастрофа, ако зашеметяващата концентрация на глобалното богатство остане непроменена.
Световният доклад за неравенството (World Inequality Report) се основава на работата на над 100 изследователи от повече от 70 страни, които откриват, че през последните 35 години най-горния 1% от заетите в света е получил толкова доходи, колкото долните 50% от световното население.
Докладът, изготвен от екип, включващ всеизвестния френски икономист Тома Пикети, използва масивна база данни, съчетаваща икономическа статистика и данни от проучвания от цял свят.
Те са установили, че макар бързият растеж в развиващи се страни като Китай и Индия да означава, че най-бедната половина от населението в света все още вижда, че доходите им нарастват значително през последните десетилетия, това става за сметка на средната класа, което отново създава разделение на много бедни и много богати.
"През последните десетилетия неравнопоставеността в доходите нараства в почти всички страни, но с различни скорости, което предполага, че институциите и политиките имат значение при оформянето на неравенството", казват изследователите.
Те откриват, че пазарната либерализация и приватизациите са довели до увеличаване на неравенството в Русия, Китай и Индия, но при различни темпове, отразяващи скоростта, с която те отвориха икономиките си. Т.е. колкото по-либерална е икономическата политика на дадена страна, толкова повече тя произвежда неравенство.
Става ясно също, че "различията в равнищата на неравенство са особено крайни между Западна Европа и Съединените щати. През 1980 г. те имат сходни нива на неравенство, но днес са в радикално различни ситуации".
Горният 1% от заетите е инкасирал близо 10% от доходите и в двата района през 1980 г. През 2016 г. в Западна Европа техният дял се е покачил на 12%, но в Съединените щати се е увеличил два пъти до 20%. Изследователите заявиха, че скокът в неравенството в Съединените щати се дължи на "масови образователни неравнопоставености" и на по-малко прогресивната данъчна система. В Западна Европа има по-малък спад в прогресивността на данъците, а политиките за определяне на заплатите и образованието са по-благоприятни за групите с ниски и средни доходи.
Екипът също така разглежда бъдещето при различни политически сценарии.
Ако светът следва политиките в стил САЩ, приходите при горния 1% ще се покачат от малко над 20% до 28% до 2050 г. От друга страна, при долните 50% от социалната структура те ще паднат от малко под 10% от световния доход на близо седем процента.
Докладът установява, че средният годишен доход на възрастен при долните 50% от заетите ще се покачи от 3100 евро през 2016 г. на 4500 евро през 2050 г., ако се следва икономическата политика в стил САЩ. Но при политиките в стил ЕС приходите ще се вдигнат почти три пъти до 9100 евро.
Изследователите препоръчват увеличаване на прогресивното данъчно облагане, което според тях би намалило стимулите за агресивно натрупване на богатство и би довело до по-справедливо преразпределение в обществото.
Те също така призоваха за създаване на глобален регистър за собствеността на финансовите активи, което според тях "би попречило на укриването на данъци, прането на пари и нарастващото неравенство".
Според изследователите богатството, което се намира в данъчните убежища, се е увеличило значително от 70-те години на миналия век и сега е около 10% от световното икономическо производство.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 498

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 511

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 464

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 555

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 474

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 466

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 424

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 605

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 544

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 548

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ