19 Април 2024петък17:46 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Кои са любимите актриси на Чарли Чаплин

Някои стават световни звезди, други незаслужено са забравени

/ брой: 246

автор:Дума

visibility 3279

В галерията актриси от Чаплиновите филми Една Първайънс заема специално място. В продължение на осем години тя се появява като негова партньорка в тридесет и пет от филмите му!
За разлика от други звезди на нямото кино до двадесетгодишна възраст тя сякаш няма никакви интереси към сцената или екрана. Родена е на 21 октомври 1895 г. в малко градче в щата Невада, пълното й име е Олга Една Първайънс. Родителите й се развеждат през 1902 г. и майка й си намира втори съпруг.
В детството си Една проявява талант на пианистка, но на 18 години, след завършване на гимназия, заминава за Сан Франциско, където живее при омъжената си сестра Беси, става манекенка на бански костюми и посещава бизнес колеж. Две години по-късно тя вече е секретарка и стенографка. Работи на централната улица на града "Маркет Стрийт" - там съвсем случайно среща Големия късмет, изтегля най-високата печалба, получава дар свише, или го наречете както искате още, и... влиза в киното.
Чарли Чаплин вече е играл с две прочути актриси в дотогавашните си филми - Мейбъл Норман и Мари Дреслър, но му трябва нова партньорка. Той има сключен изгоден договор за филми със студиото "Есеней".
Негов сътрудник забелязва Една в кафенето "Тейт" и макар да се колебае дали тя притежава талант на комедийна актриса - трябва му едновременно да е секси нимфетка, улегнала девойка и ексцентрична глупачка - Чаплин я наема за ролята.
В автобиографията си той пише: "Тя беше нещо повече от хубавка, беше красавица! Най-малкото щеше да украси комедиите ми".
Сред филмите, в които играе, се открояват "Скитникът", "Хлапето", "Парижанката" и други. Дори след като прекратява кариерата си през 1927 г., тя се появява в два от последните американски филми на Чаплин - "Мосю Верду" (1947 г.) и "Светлините на рампата" (1952 г.). До края на дните й (11 януари 1958 г.) благородникът Чаплин, който цял живот запазва много топло чувство към нея, я оставя включена в разплащателните ведомости на фирмите си и тя получава най-редовно малка месечна заплата...
Преди да наеме Една Първайънс, Чарли Чаплин е заснел десетки филми, а се е пооплел и в голям брой любовни връзки, в това число два брака (с шестнадесетгодишната Милдред Харис и с Лита Грей - и двете актриси). Една обаче заема особено, специално и даже запазено място в сърцето му. Връзката между тях продължава доста време, но сякаш никой от двамата не пожелава да сключат брак.
Какво точно се е случило, като че разбираме от спомена на втората съпруга на Чаплин Лита Грей, с която се запознава, когато тя е на 12 години. След успеха на "Хлапето" Лита измества Една от гримьорната й и това е сигурен белег, че чувствата на Чарли вече имат друг адрес. Според Лита, Една започва да пие и това дразни Чаплин, защото той смята, че пиенето сериозно пречи на работата й. Една бързо трупа килограми и дори се налага да я пристягат с корсети, лицето й е повехнало и подпухнало, ходи с походка, която "почти наподобява походката на Чаплин".
Забърква се в един типичен холивудски скандал, когато гостува за Нова година на нефтения магнат Кортланд Дайнс и пиянства с него цяла нощ в хотелската му стая. На следващия ден към тях се присъединява Мейбъл Норман, а шофьорът й... застрелва Дайнс!
Тази безкрайно грозна история се отразява зле на кариерата на Една и въпреки опитите на Чарли Чаплин да й помогне, тя така и не получава повече роли в киното.
Доста по-късно, през 1938 г., тя сякаш намира нова любов и се омъжва за Джон Скуайр, пилот от "Пан Американ Еърлайнс". Бракът им, обаче, не е дълъг, защото през 1945 г. той почива. Намерени са черно-бели и цветни филми, на които двамата са заснети, а сред тях и кадри от непоказвания по екраните филм на Чаплин "Чайка".
До края на живота си тя остава самотна, но не е забравена от своя Чарли:
- Как бих могъл да забравя Една? - отговаря с въпрос на въпроса на един журналист Чаплин.
И продължава:
- Тя беше редом с мен, когато всичко започна.
Една му пише писма до Швейцария, разказва му спомените си. Почива на 11 януари 1958 г. от рак на гърлото. Погребана е в калифорнийско гробище, редом с други забравени звезди на нямото кино - Лейф Макий (който играе в над 400 филма!) и Хари Лангдън.
Звездите в Холивуд изгряват бързо, но когато угасват, често съдбата им е забрава: дори Чаплиновите звезди - Мейбъл Норман, Мари Дреслър, Милдред Харис, Лита Грей, или, например, Присцила Дийн, която се снима във филм едва четиригодишна, не надживяват "нямото кино", макар че повечето от тях остават дълги години на този свят, разпознавани само от истинските ценители.
Легендите около тях, скандалите около тях отдавна са отшумели, само че те не се връщат на сцената - забравени са наистина незаслужено. Една Първайънс обаче все пак е актрисата, която е играла не само първа, но и най-много във филмите на Чаплин. Дали затова тя не става голяма звезда?
На името на Една Първайънс не е кръстена нито улица, нито кинотеатър, нито фестивал, няма и нейни паметници. Само в градчето Уинемъка, където тя прекарва летните си ваканции, е изложена в местния музей роклята, с която Една играе в Чаплиновия "Авантюрист", а уредниците са се погрижили да поставят редом и нейна снимка, снимка на жената, на актрисата, която милиони зрители са гледали с възхищение.
През 1992 г. Пенелъпи Ан Милър изигра образа й във филма на Ричард Атънбъро "Чаплин". През 2009 г. в късометражния "Мейбъл Лудетината", посветен на Мейбъл Норман, Мак Сенет и Чаплин, ролята на Една беше изпълнена от Кейти Макгуайър.



Чарли Чаплин и Една


С Лита Грей


Велик, обожаван от милиони жени


Чарли: "За да направя комедия, са ми нужни само парк, полицай и красиво момиче!"


Милдред Харис


54-годишният знаменит комик и 17-годишната актриса Уна - по-късно г-жа Чаплин


С Полет Годар

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 304

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 274

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 296

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ