29 Март 2024петък10:41 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Таланти и поклонници

МАЙСТОР НЕ САМО НА "МАЙСТОРИ"

С прекрасната драма на Рачо Стоянов Народният театър в София открива сезона си през 1927 г., като постановката е на Николай Масалитинов, а в главните роли участват прочутите наши актьори Владимир Трандафилов, Георги Стаматов и Петя Герганова

/ брой: 246

visibility 136

Любомир Димитров


На 6 октомври т.г. се навършиха 134 години от рождението на именития български писател и драматург, на нашия съгражданин от Дряново Рачо Стоянов. Ще припомня, че той учи най-напред в Дряново, а после и в Априловската гимназия в Габрово. Известно време живее във Варна и работи като чиновник и актьор в пътуващ театър.
Отпечатването на разказа "Човекът" в списание "Летописи" му отваря пътя към столицата. Назначен е със съдействието на Константин Величков и Антон Страшимиров за коректор във вестник "Ден", после е библиотекар в Народното събрание и в БАН. Бил е журналист в различни софийски вестници. Участник в Първата световна война. Сътрудник е на известни литературни издания, като превежда от руски, френски и английски език.
Най-значимото произведение на Рачо Стоянов си остава драмата "Майстори", с която Народният театър открива театралния си сезон през 1927 г. Постановката е дело на Николай Масалитинов, а трите главни роли - на Живко, Найден и Милкана -  се изпълняват от звездите на първия ни театър Владимир Трандафилов, Георги Стаматов и Петя Герганова.
И така, започва дългият път на успеха. Най-напред пиесата "Майстори" триумфира на българска сцена, а после - на сцените в Москва, в постановката на Вили Цанков в театър "Современник", в Загреб, Белград, Прага, Берлин и на други места в Европа. Но трябва да се отбележи, че пиесата прави автора й знаменит още с премиерата, според писателя Константин Константинов.
Днес, след 90 години, съвременна сценична версия  на "Майстори" направи режисьорът Петринел Гочев - отново на сцената на Народния театър "Иван Вазов". Той споделя:
- Ако ме попитат: "Защо избра днес тази пиеса?", отговарям на всички: "Това е моята история! Всеки един от нейните герои живя в мен с цялата си болка, страдание, низост и подлост, както и с непоносимото величие на любовта си".
В постановката на Гочев историята на Милкана, Найден и Живко е пресъздадена по емоционален и професионален начин от актьорите Гергана Змийчарова, Иван Юруков и Зафир Раджаб.
- Винаги съм се гордял с човека и писателя Рачо Стоянов - споделя неговият колега по перо и земляк Камен Калчев. - За мен той е не само автор на прекрасната драма "Майстори", с която прослави българската литература, но и писател с високи изисквания, с прецизен естетически вкус, с големи художествени критерии. Той доказа това на практика с оригиналното си преводаческо дело. Неговите белетристични творби, продължават да живеят и до днес с богатата си езикова култура, с подбора на темите, с пластиката и моделирането на образите. В този смисъл Рачо Стоянов зае достойно място в нашата класика. Творчеството на дряновеца класик трябва да се издава и преиздава. А класическата му драма "Майстори" да не слиза от нашата театрална сцена - заключава Камен Калчев.
Именитият творец е бил член на масонската ложа. На този факт се натъкнах, след като отворих част от личния архив на писателя, съхраняван в Държавния архив - Габрово.
През 1932 г. Рачо Стоянов участва дейно в сбирките на масоните, като си пази собственоръчно воден протокол на едно от техните събрания. Сигурно под давлението на масонското движение драматургът е написал фантастична повест без край, както и дневник с философски разсъждения.
Като че ли най-обемисти и най-ценни са водените от писателя дневници в периода 1911-1916 г., където ден по ден той разсъждава за живота в началото на века в столицата, за срещите си с видни и по-малко известни люде, за спомените от юношеските му години в родното Дряново.
Стоянов се изявява и като поет, а под редакцията на проф. Николай Димков преди време беше издадена най-после стихосбирка с творбите на автора на "Майстори".
Както вече споменах по-горе, през тази година се навършиха 90 лета от първата постановка на популярната му пиесата на сцената на Народния театър в София. Рачо Стоянов получава непосредствено след премиерата на "Майстори" трогателно писмо от изкуствоведката Ангелина Ганчева-Зографова, която живее в Австрия, за изключителния успех на автора на драмата. Тя успява да помогне на трупата на Народния театър от столицата ни да изиграе "Майстори" на сцената на Виенския театър. 
Още през 1943 г. Дряновската околийска управа, с подкрепата на обществеността, взема решение да бъде тържествено и подобаващо отбелязана 60-та годишнина на Рачо Стоянов в родния му град. Ангажирани са авторитетни културни дейци и други известни личности, родени в Дряново и в района, които обаче живеят и в столицата, и в провинцията.
Времето е тревожно, защото човечеството воюва във Втората световна война. Все пак през 1944 г. се взема решение юбилеят на Рачо Стоянов да се чества на 9 септември 1944 г. (денят е бил събота), без, разбира се, да се е знае, че тази дата ще бъде историческа за България и за народа на България.
Любопитен е фактът, че почти година преди това Рачо Стоянов иска да не се организира специално тържество за юбилея му, а да има само литературно четене в Дряново с участието на писателите Людмил Стоянов и съпругата му Мария Грубешлиева, дряновските писатели Йордан Ветвинов и Атанас Смирнов. Именно там само да се спомене, че Стоянов става на 60 години.
През това време между  Рачо Стоянов и тогавашния кмет на Дряновска околия Никола Бошнаков се е водила кореспонденция, част от която се съхранява от племенника на г-н кмета - инж. Никола Йорданов. С неговото любезно съгласие публикуваме сега факсимиле от писмото на писателя класик с клеймо "7 септември 1944 г.", в което се чете:

"Драги Бошнаков, господата, които щяха да дойдат в Дряново за литературното четене, смятат, че положението сега не е благоприятно за подобно четене и те молят да спреш всички приготовления. Дано не са направени разноски. Те смятат, че ще могат да изпълнят обещанието си по-късно и ще съобщят кога ще могат да дойдат. Моето идване също отлагам за една седмица. Надявам се да мога, ако е рекъл Господ, да дойда в Дряново! Много поздрави на всички приятели и познати".
             (подпис - Рачо Стоянов) 

Поради историческите събития тържествата се изместват почти два месеца след 9 септември 1944 г. Именитият наш съгражданин и писател е уважен от дряновци и хората от Дряновския край с тържество в градското читалище "Развитие".  Околийската управа взема решение Рачо Стоянов да бъде удостоен със званието "Почетен гражданин" на Дряново, което е високо признание за таланта на техния именит земляк и съгражданин.
       




Факсимиле от писмото на Рачо Стоянов до кмета на Дряновска околия Никола Бошнаков


Рачо Стоянов (вляво), до него (вдясно) - Атанас Смирнов, дряновски поет-класик, с който градът се гордее. Снимката е правена в Дряново през 1949 г.


Рачо Стоянов


Рачо Стоянов за камъните и духовния възход


Поклон пред паметника на писателя в град Дряново


Драмата "Майстори" в поредицата "Българска класика" на издателство "Захарий Стоянов"


Афишът в навечерието на премиерата





Сезон 1927-1928 г. на Народния театър в София е открит с "Майстори"




Сцени от постановката на Петринел Гочев


 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 498

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 511

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 464

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 555

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 474

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 466

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 424

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 605

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 544

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 548

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ