24 Април 2024сряда12:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Протестно право

/ брой: 244

автор:Павлета Давидова

visibility 1014

За първи път от цяла вечност БСП си позволи да изрече на глас, че организира протест. Не шествие или митинг, а конкретна акция на недоволство срещу решение, ощетяващо стотици хиляди семейства. Този петък БСП приканва на протест всички, които са срещу поредното увеличение на цената на водата. Социалната партия прозря, че не е страшно да защити открито социалните интереси на българите.
"БСП иска да върне идеологическия принцип при образуването на цените, натискането им и натискането на регулаторите ще доведе и до опашки пред магазините", изпищя депутатът от ГЕРБ Тома Биков. Старата мантра за лошите комунисти, злото БКП и нейните наследници отново е на дневен ред. Наскоро гербаджийката Даниела Дариткова пък смъмри социалистите, че не трябвало да политизират проблемите в здравеопазването. Справка от речника "политизиране: Придавам политически характер на нещо, правя някой или нещо да бъде силно обвързан с политиката". Някой да напомни на ГЕРБ, че ролята на партиите е именно изготвянето на политики, мерки и решения за преодоляването на проблеми. Всяка партия и нейните представители, искат или не искат, политизират всичко, за което се изказват.
Само дето ГЕРБ имат проблем, когато някой е на мнение, различно от тяхното. А някои от представителите им явно бъркат политизирам с политиканствам и популизъм. Ама какво да се прави, толкова им е политическата грамотност.
Лошо ли е, че БСП ясно заяви, че е против поредното необосновано поскъпване на сметките за вода? Нима е по-приемливо да се крие зад поредните граждански и неправителствени организации, вместо да защити интересите на хората, които е призвана да защитава като партия?
"Умните и красивите" внезапно се скриха, сигурно четат някъде опорни точки и пият бутикови коктейли. Нямаме иначе обяснение защо си траят за безумиците на управляващите от последната година. Къде отидоха борците за равноправие, солидарност и грижа за българина, защо не протестират вече? Нима страната ни внезапно се превърна в рай ненагледен, а ние не сме го разбрали?
БСП може и трябва да защитава социалните права на гражданите. Такова е призванието й. "Най-ценното в дългогодишната история на партията ни е отстояването на интересите на широките народни маси, на принципите на социална справедливост и солидарност, равенство, републиканизъм, патриотизъм, интернационализъм", пише в устава на партията.
Чл. 43 от Конституцията пък урежда правото на протест – да кажеш и покажеш какво мислиш колективно с тези, които споделят възгледите ти. Има специален Закон за събранията, митингите и манифестациите, където са установени правила за провеждането на подобни мероприятия. ГЕРБ все още не са забранили публичните прояви на недоволство, така че браво на БСП, че най-сетне открито защити народа.

 

Отиваме на избори като доказана алтернатива

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Всеки десети родител отказва задължителна ваксина

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Партия "Средна европейска класа" напуска ПП-ДБ

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 1

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 1

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 2

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ