29 Март 2024петък09:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Перник заплашен да остане без парно

"Топлофикация" плаши със спиране на топлото и съд заради дълг на общината от 3 млн. лева

/ брой: 244

автор:Юлия Кулинска

visibility 32

Жителите на Перник са заплашени да останат навръх зимата без парно и топла вода, научи ДУМА. Причината е, че общината не спазва подписано споразумение с "Топлофикация" за плащане на задълженията за консумирана топлоенергия. Това става ясно от становище на дружеството, изпратено в понеделник до кмета Вяра Церовска от ГЕРБ и до общинските съветници.
Споразумението е подписано на 27 май 2016 г. и е за погасяване на просрочени задължения чрез плащане между община Перник и "Топлофикация Перник" АД. С него пернишкото кметство се задължава да погаси дълг от 2 618 021 лв. за доставена, но незаплатена топлинна енергия към 13 май 2016 г.
"Наред с погасяването на всички просрочени задължения, по начин подробно посочен в подписаното между страните споразумение, община Перник се задължи да погасява редовно и нововъзникналите задължения за доставена топлинна енергия в рамките на едномесечния срок за доброволно плащане от датата на издаване на текуща фактура", се казва в документа. Към 6 декември т.г. обаче общината в лицето на кмета Церовска системно не изпълнява посочения погасителен план и не плаща нововъзникналите задължения за доставена топлинна енергия. Дългът на администрацията, на общинските детски градини, училища, предприятия и комплекси за топло вече е 3 406 377,67 лв., като се наблюдава трайна тенденция за увеличаването им, твърдят от от "Топлофикация".
От дружеството настояват неизплатените суми по сключеното споразумение да бъдат издължени в спешен порядък до 31 януари 2018 г. От "Топлофикация" предупреждават местната власт, че съгласно чл.52, ал.1 и ал.3 от Общите условия на договорите за продажба на топлинна енергия за стопански нужди, одобрени с Решение № ОУ 12 от 14 април 2008 г. на ДКЕВР, дружеството може да прекрати сключените договори по вина на купувача поради неплащане от негова страна на дължимите суми, с 30-дневно предизвестие, като прекратяването на договора, не освобождава купувача от задължението му за плащане на дължимото ведно с лихвата за забава. След прекратяването на договорите се прекратява топлоснабдяването, категорични са от топлофикационното дружество.
Ако общината започне да се издължава, от "Топлофикация" ще предприемат действия за събиране на дължимите суми по съдебен ред, предупреждава писмото, изпратено до представителите на местната власт.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 476

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 490

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 450

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 531

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 452

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 450

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 405

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 576

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 515

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 523

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ