20 Април 2024събота16:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Иванов даде зелена светлина за поскъпването на водата

Шефът на КЕВР не казва ще има ли санкция за столичната топлофикация заради аварията, която остави 4 квартала без парно и топла вода

/ брой: 244

автор:Дума

visibility 35

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) не може да намали цените на водата и от 1 януари в 15 града в страната тя ще поскъпне с предвидените между 2 и 20%. Искането регулаторът да одобри по-ниски цени бе направено от омбудсмана Мая Манолова. Предвиденото увеличение вече е било одобрено миналата година заедно с бизнес плановете на ВиК дружествата, обясни вчера председателят на КЕВР Иван Иванов. "Цената на водата е свързана с обявената програма от правителството за подобряване на качеството на питейната вода, за всички дейности, които са свързани с пречистване на водите и ангажименти, които България е поела в това отношение към Европейската комисия, и срокове, които трябва да бъдат изпълнени. В този смисъл ние не можем да променим цени, които още с петгодишния бизнес план, са записани за всяка една от тези пет години, всичко това е фиксирано", посочи шефът на КЕВР.
Във връзка с подаденото заявление на "Булгаргаз" за цената на природния газ от 1 януари 2018 г. Иванов каза, че първите анализи на работната група на КЕВР показват, че няма основание за по-високо увеличение от предложените 2,83%. В първото си заявление, което беше разпространено пред медиите на 10 ноември, изчисленията на газовата компания показаха, че цената на природния газ трябва да бъде увеличена с около 4,85 на сто. "Бургаргаз" трябва даде обяснение на какво се дължи тази разлика, коментира Иванов. По неговите думи това повишение няма да се отрази върху цените на парното и топлата вода, както и върху цената на електроенергията от когенарациите от началото на следващата година.
За авария на "Топлофикация София", при която четири столични квартала останаха без топлоподаване повече от денонощие, Иванов каза, че ремонтната програма на дружеството е изпълнена и най-уязвимите места в топлопреносната мрежа са били ремонтирани през летните месеци. Това не изключва при определени моменти да настъпи прекъсване, обясни той. За Иванов същественото в случая е тези аварии да бъдат бързо отстранявани - в рамките на предвидените 48 часа. КЕВР очаква и обяснение на дружеството каква е причината за прекъсването на услугата. От думите му обаче не стана известно дали на "Топлофикация София" ще бъде наложена санкция.
По-рано вчера стана известно, че аварията е отстранена и остават само довършителните работи по изкопа, където служителите на "Топлофикация" се е наложило спешно да сменят спукана тръба. Засегнатите абонати обаче няма да бъдат компенсирани, защото "Топлофикация" е длъжна да обезщети клиентите си само ако няма услуга повече от 48 часа.


 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ