29 Март 2024петък14:15 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Срещу кого ще дружим

/ брой: 244

автор:Георги Георгиев

visibility 822

Постоянно структурирано сътрудничество на ЕС (ПСС) е възможно най-словоблудното бюрократично название на организация, която вероятно в бъдеще ще изиграе ролята на гробокопач на НАТО. Но какво друго да очакваш от организация, която става все по-бюрократична и говореща на език, който e все по-неразбираем за простосмъртните.
Зад унилото име на новата евроструктура обаче се крие впечатляваща за уж тромавата бюрократична структура скорост, с която се развиват процесите. Те водят до създаването на онова, което на 8 март 2015 г. председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер нарече "европейска армия". Две години по-късно, миналия месец, 25 страни членки от ЕС, без Дания, Малта и напускащата Великобритания, подписаха документ за създаването на ПСС, а в понеделник бяха взети и първите конкретни решения за военно сътрудничество. Важното е, че те са взети извън структурата на НАТО. Така практически започна изграждането на алтернатива на Северноатлантическия алианс. Много хора от двете страни на Атлантика са разтревожени от това, защото бъдещият Европейски отбранителен съюз няма как да има "мирно, съвместно съжителстване" с НАТО при положение, че почти едни и същи страни участват и в двете организации. Неизбежно е единият да бъде поставен под въпрос и на фона на нарастващото неразбиране между САЩ и Германия, е ясно кой ще се окаже излишен. Поради това сега са впрегнати ред НПО-та и проатлантически медии, които да обясняват защо не може да има европейска армия.
Очаквано, Юнкер беше посочил Русия като една от причините за създаването ПСС, но преди да стигнат до Русия, на европейците ще им се наложи да минат през САЩ. Американците, и не само те, чудесно си дават сметка, че цялата инициатива е подхваната от Германия и Франция, първо за да не позволят на американците да вкарат континента в голяма война; второ, за да намалят технологичната си зависимост от САЩ в отбраната и трето - за да повишат геополитическия статус на ЕС, който без собствени военни сили не може да претендира за тежест в света. Но за това е необходим свой военен инструмент, а не НАТО, което е американски инструмент за нуждите на американската политика.
Европа и Русия няма какво да делят. Голяма част от конфликтите помежду им бяха провокирани от политиката на САЩ и техните мекерата на континента. Неглижирането на американските инструменти за влияние в ЕС, един от които е и НАТО, неизбежно ще доведе до отслабването на напрежението между Запада и Изтока. Нормално е това да породи съпротива, защото много народ е на американската хранилка.

 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ