18 Април 2024четвъртък23:45 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Скандално

Кой се страхува от "Стара планина"?

Видни интелектуалци, филмови дейци, военно-патриотични съюзи и ДУМА продължават да апелират престижният орден най-после да се връчи на 94-годишния кинопродуцент Христо Ненов-Джери

/ брой: 244

автор:Альона Нейкова

visibility 2714

Преди малко повече от две години ДУМА публикува материал, озаглавен "(Не)достойният за "Стара планина" (8 септември 2015, бр. 207). Статията е посветена на известния кинопродуцент Христо Ненов, когото във филмовите среди познават с прякора му Джери. Като директор той е изнесъл на раменете си знакови за България творби, сред които са "Сватбите на Йоан Асен", "Борис I", "Хан Аспарух", "Време разделно", "Записки по българските въстания", "Рицар без броня" и др. Работил е с режисьори от ранга на Людмил Стайков, Борислав Шаралиев, Вили Цанков и т.н.
За значимия принос към родното филмопроизводство Христо Ненов получава през 2012 г. Почетен плакет от Министерството на културата, придружен с визитката на министъра. След година е отличен със "Златен век" за заслуги като директор на продукциите на едни от най-знаковите родни киношедьоври. Има и нагръден знак "За принос към Министерството на отбраната". Но със сигурност заслужава много повече.
Официално предложение Христо Ненов да бъде награден с орден "Стара планина с мечове" правят няколко видни интелектуалци: проф. Андрей Пантев - историк, бивш народен представител и общественик, Никола Радев - писател, председател на Съюза на българските писатели (1999-2003), и проф. Иван Илчев - тогавашен ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и член-кореспондент на БАН. Писмо да се връчи отличието на Джери изпращат и от Съюза на българските филмови дейци, подписано от кинорежисьора Иван Павлов. Председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите - мл. лейт. инж. Петър Велчев, също декларира подкрепата на ръководената от него организация. В друго послание от името на военно-патриотичните съюзи се изтъкват и заслугите на Христо Ненов като участник в епичните боеве по време на Втората световна война и филмите му, в които се възкресява величието и славата на Българската армия през вековете. Отделни писма с предложение за награждаването на Джери има от ген. Стоян Топалов, председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, и от Съюза на ветераните от войните на България, подписано от доц. д-р Иван Сечанов.
По този повод се завеждат няколко преписки: в Министерството на културата (№94-00-706 от 28.04.2015), Министерството на отбраната (№14-10-89 от 03.06.2015) и Министерския съвет (№17-00-55 от 28.04.2015). От забавените отговори личи, че процедурата всячески се стопира. Но видни интелектуалци, творци и приятели на Джери продължават да настояват, че Христо Ненов наистина е достоен да получи "Стара планина с мечове".
Ето какво писмо получихме в редакцията на ДУМА от писателя Валентин Качев, адресирано и до генерал Румен Радев, президент на Република България.
"Пиша ви по повод писмо №02-00-43/25.08.2017 г., относно награждаването на о.з. старши лейтенант Христо Ненов-Джери (ветеран от Втората световна война) с държавното отличие орден "Стара планина". Благодарен съм, че след три месеца без пет дни (23.11.2017 г.) се появи отговор от Министерството на отбраната. Той е подписан от началника на политическия кабинет на министъра на отбраната Илия Налбантов. Предполагам, че уважаемият г-н Налбантов има лична бланка, на която пише своите писма. Интересно защо в случая неговият подпис стои на бланка на Дирекция "Социална политика"? Може би този трик е да се продължи и потвърди вече взетото решение от 2015 г.? Нима в МО не знаят какво е направил за българската култура г-н Ненов? Филмите му са станали достояние на милиони. Най-гледаната българска продукция за всички времена е "Хитър Петър", за която си купили билети над 6 милиона и 400 души. Тогава населението на страната ни е само с милион повече. Следват "Борис I" - 5 835 123 зрители, "Време разделно" - 5 305 921, и "Хан Аспарух" - 4 073 747 души, като и трите са на Христо Ненов. Умопомрачителни цифри! Днешните филми, ако съберат около 100 хиляди, и то това е рядко изключение, ги считат за шедьоври на киноразпространението. Така че - кой не знае филмите на продуцента Ненов, организирал заснемането на тези колосални творби, уникални декори, старинни костюми, оръжия и масовка?!
Ако се разрови кошът с достойните орденоносци, ще се разбере на какви космически висини някои са отдалечени от (не)достойния за държавно отличие кинопродуцент. Награден е обаче българският народ, защото благодарение и на Джери е имал щастието да се докосне до могъществото на славната ни история. Щастлив е и Христо Ненов, който на 1 декември навърши "едва" 94 години. Има време да чака този прословут орден "Стара планина", който толкова се боят да му връчат!
Ненов е със скромното звание старши лейтенант. Но като на "генерал" от киното всяка сутрин му е рапортувал шефът на Генералния щаб ген. Атанас Семерджиев и е казвал, че очаква неговите заповеди. Така е било, когато са снимали "Хан Аспарух".
Разбира се, Христо Ненов, не е многозвезден генерал, служил 45 години в армията. Но той е голям генерал на българското кино, посветил целия си съзнателен живот на родното филмопроизводство! Интересно е дали някой от съвременните генерали, окичени с държавна почит, е построил такива дворци и крепости, в които е пресъздадена Великата история на България, армията и народа? Някой от тях да е изкарал на "бойното поле" 18 000 войска и 1500 конници, както се вижда в "Хан Аспарух"? Ами "Време разделно", който е избран за филм на столетието в зрителската класация на БНТ "Лачените обувки на българското кино"?
Именно заради това участникът във Втората световна война със скромното военно звание старши лейтенант бе предложен за тази държавна награда, за която от МО категорично казват, че не бил достоен: "В този случай не са налични необходимите обстоятелства да бъде стартирана процедура по награждаването с държавна награда."
Видни интелектуалци, филмови дейци, военно-патриотични съюзи и ДУМА апелират прословутият орден да бъде връчен на Христо Ненов-Джери. Май само Дядо Господ все още не го е предложил за тази държавна награда.
Сещам се за писма, които навремето са си разменили Чаплин и Айнщайн. След като е гледал "Треска за злато", прочутият физик е написал на режисьора, че е велик, защото е направил този филм, харесван от толкова много хора. Чаплин пък отговорил, че се възхищава на Айнщайн, макар че създадената от него Теория на относителността е непонятна за мнозинството, той все пак е станал велик!
"Уважаеми господин Президент. Дано греша, но едва ли някога в българското кино ще бъдат създадени такива филми, за които стана въпрос. В името на тази гордост, която таи в себе си всеки българин след срещата на екрана с великолепните творби, продуцирани от Христо Ненов, дълбоко съм убеден, че именно той е човекът, достоен за държавна награда! Затова се обръщам още веднъж към вас, господин Президент. Имате възможността да въздадете справедливост и да връчите едно от държавните отличия (които са във вашите правомощия) на този достоен българин, без някой да ви попречи.
А Господ да остави още дълги години Христо Ненов-Джери да е сред нас! Такива хора са нужни на Родината!" Така емоционално завършва писмото си писателят Валентин Качев.
Предложенията известният филмов продуцент да бъде отличен със "Стара планина с мечове" бяха направени по случай 100-годишнината на българското кино и 70 години от края на Втората световна война, чествани през 2015 г. Обаче подобни юбилейни дати са само повод да се даде част от дължимото на най-заслужилите, най-достойните. Защото причините са налице. Не бива да се правим, че не съществуват. Тъй като Христо Ненов е жив. И помни какво е правил за Родината си. Ние също не бива да забравяме заслугите на човека, без когото българското кинопроизводство нямаше да е същото.



Джери получава през 2012 г. неочаквана награда - Почетен плакет от Министерството на културата, придружен с визитката на министъра
Снимка АВТОРКАТА




Кадър от избрания за филм на столетието "Време разделно", чийто директор е именно Христо Ненов

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ