28 Март 2024четвъртък18:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Око да види, ръка да пипне

Стереотипите, на които е време да спрем да се доверяваме

/ брой: 243

автор:Дума

visibility 2355

Стереотипите отдавна са се настанили в подсъзнанието ни и никак не е лесно да се оттървем от тях. Но нека все пак се опитаме. Ето част от най-популярните стереотипи, които ни идват наум при споменаването на една или друга страна. Оказва се обаче, че отдавна са остарели или пък никога не са били истина:

Испания

Коридата е основният и любим спорт на испанците


Испанците не биха харесали такова твърдение, защото любимият им спорт е футболът, а коридата изобщо не е спорт. Тя наистина има голямо значение за страната, но като историческо наследство от миналото.
Проучванията на общественото мнение показват, че над 60% от испанците имат отрицателно мнение за коридата и я смятат за безсмислена жестокост. Открито за забрана обаче се изказват по-малко от 40 на сто. В много от районите на страната коридата е забранена, в частност, в Каталуния тя не се провежда от 2011 година. А в онези райони, където все още е разрешена, испанците "гласуват с крака" - посещението на коридите рязко е намаляло, а властите намалиха държавното финансиране.

Великобритания

"Овесена каша, сър!"


Традиционната английска закуска изобщо не е кашата. Истината е, че тя представлява яйца на очи, наденички, боб, гъби, домати, а за тези, които са издържали - препечени филийки с масло. Митът за овесената каша идва от ХХ век, когато шотландската овесена каша се експортираше в привлекателна опаковка.
Колкото до чая в пет часа, прочутият "five o’clock" отдавна не се спазва. Предлагат го най-често на туристите по заведенията или пък като част от високопоставен прием. В обичайния си живот англичаните не са престанали да обичат чая, но кафето го обичат не по-малко. И ако чаят е предимно домашна напитка, то в кафенето англичанинът по-скоро ще си поръча кафе.

Япония

Най-популярната храна е суши


Това, че японците не ядат суши под формата на обичайните за нас рулца, останалият свят вече усвои. Топче ориз с риба е традиционният вид суши за японеца, а любимите от мнозина рулца "Калифорния" ги има само в заведенията за туристите. Въпреки че все пак това суши е измислено от японец. През 1973 г. Итиро Масита, шеф готвач в ресторанта "Токио Кайкан" в Лос Анджелис, решил да популяризира суши в Америка и успява!
Трудно обаче е да се преглътне фактът, че суши изобщо е рядък гост на масата на средностатистическия японец. Най-популярното ястие в Япония е фиде рамен. Повечето японци ще предпочетат да си хапнат тази супа дори на закуска. В края на краищата, сутринта трябва да се започва със здрава закуска!

Холандия

Всички холандци обичат дрогата


Холандците мислят точно обратното, особено в Амстердам - всички туристи идват тук за трева и достъпни удоволствия. Но само 5,4% от жителите на страната използват наркотици постоянно, което е по-малко от средния показател за Европа - 6,8 на сто. А повечето холандци изобщо смятат под своето достойнство да пушат трева. Холандците фанатично се грижат за здравето си, а манията за колоездене и джогинг им помагат да са във форма.
Не трябва да се вярва на мита за "позволеност" -  за съхранението и разпространението на наркотици тук наказанията са също толкова тежки, колкото и в други страни. Властите ясно разделят понятията "тежки" и "леки" наркотици. Леки наркотици се продават на определени места, но продажбата им е строго ограничена.

Швеция

Карлсон е най-известният приказен герой


Карлсон е един от най-популярните герои от приказките извън пределите на Швеция, и много от туристите, идвайки в страната, се надяват да намерят сувенири с него на всяка крачка. Никакъв шанс. Шведите не обичат Карлсон заради лошия му характер и смятат, че той не дава добър пример на децата. Затова пък в Швеция обожават Пипи Дългото чорапче - весело и добро момиче. Всички герои на Астрид Линдгрен могат да се видят в музея Юнибаккен.

Австралия

Столицата на страната е Сидни


Големите градове на Австралия объркват всички и не всеки може да каже коя е столицата на страната. Сидни и Мелбърн са споменавани много по-често от Канбера, но именно този град е столицата на Австралия.
Другият стереотип за Австралия е, че там е вечно лято и има много опасни отровни същества. Климатът тук обаче е за всеки вкус - в Австралия има 6 климатични пояса, а в определени райони на страната се случва да е и доста студено - около 0 градуса.
Отровни същества, разбира се, в Австралия има, но опасността им за човека е преувеличена. От ухапване от паяк тук не е умирал никой от 1979 г. насам.

Мексико


Бедна и опасна страна


Благодарение на американските филми си представяме Мексико като подозрителна и небогата страна, където се разпореждат наркотърговците. В Мексико наистина има относително опасни региони, които са предимно по границата със САЩ.
По-голямата част от страната обаче е много гостоприемна, а жителите й са добродушни. Колкото до благосъстоянието на Мексико - много от американците искрено завиждат на съседите си. В отделни области на страната жизненото равнище и социалното осигуряване е далеч над тези в Съединените щати. Не случайно напоследък все повече пенсионирани американци предпочитат да се преместят да живеят в Мексико: пенсиите там са много по-високи, а данъците са по-ниски.

Естония

Естонците са флегматични и говорят бавно


Ритъмът на живот в малка Естония наистина е доста спокоен, но това не означава, че естонците са флегматични. Те просто в ежедневието не търчат през глава на никъде. Колкото до темпа на говора, то според лингвистичните мерки естонците са си направо приказливци. Те говорят по-бързо от финландците и приблизително със същия темп, като американците. Усещането за по-бавна реч идва от честите сдвоени гласни в естонския език. Те като че ли делят думата на две части, а ухото регистрира пауза в речта.

Франция

Французите са поклонници на изискани ястия и не ядат фастфуд


Много от французите са слаби, защото отделят голямо внимание на това, какво ядат. В съвременния свят това се отнася в еднаква степен за всички хора, които държат да живеят здравословно, без значение от коя страна са. Но "вирусът на фастфуда (бързото хранене)" отдавна се е настанил във Франция. Ако по-рано държавата не приветстваше и не финансираше откриването на ресторанти за бързо хранене, то сега в законите вече има вратички. Статистиката от последните години показва, че печалбата на такива ресторанти надвишава тази от традиционните заведения няколко пъти.

Монголия

Само степ и е опасно за пътешествия


За много хора Монголия е някакво бяло петно на картата: за страната се знае малко. Големият стереотип е, че пътуването из глухата степ може да се обърне в неприятна авантюра. Голяма част от страната наистина е степ, а много от монголците и до днес са номади. Големите градове обаче, особено столицата Улан Батор, живеят модерен живот, който не се отличава от този в останалия свят. Монголците не са особено разглезени от туристите, затова се държат с тях максимално доброжелателно. Те с удоволствие показват бита си и приемат гостите с радостно гостоприемство.

Канада

Винаги е студено


Както и Русия, далечна Канада често се асоциира в представите на чужденците с кожените шапки и мечките.
Северната територия на Канада наистина е постоянно покрита със сняг, но 90% от жителите живеят в южната част на страната, на границата със САЩ. И в тази част на Канада ярко са изразени всичките четири годишни сезона. Тук има топла пролет и горещо лято. Канадците могат да се насладят на прекрасно време в пълна степен: в Торонто и Монреал, например, през лятото температурата достига +30 градуса.
Колкото до суровите зими, то например жителите на Ванкувър рядко виждат сняг - зимата тук е повече дъждовна, отколкото снежна. Ако ви домъчнее за снега, идете в Торонто, където зимата е по-сериозна.

(По материали от чуждия печат)

 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 287

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 309

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 244

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 331

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 283

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 302

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ