Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

15 Декември 2017 | Петък
 
вход регистрирай се

България

Медии

С нови правила маркират неподходящо за деца медийно съдържание

Предупредителната точка за родителски контрол вече ще е еднаква във всички телевизии

Павлета Давидова

8. Декември 2017 , брой: 241   76   0Медийните доставчици вече ще се подчиняват на еднакви правила, свързани с предупрежденията за неподходящите за деца предавания и филми. На 6 декември Съветът за електронни медии, Държавната агенция за закрила на детето, Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори АБРО, БНТ и БНР подписаха споразумение, с което приеха промени в Критериите за оценка на съдържание, което е неблагоприятно или създава опасност от увреждане на физическото, психическото, нравственото и/или социалното развитие на децата.
Критериите се променят за пръв път от приемането им през 2011 г. От АБРО и СЕМ подчертават, че корекциите отразяват измененията в медийната среда и развитието на подрастващите в условията на бързоразвиващото се дигитално общество. "Успешното съдействие между регулаторните органи СЕМ и ДАЗД, организацията на доставчиците на медийни услуги АБРО, обществените медии БНТ и БНР доведе до въвеждането на единни саморегулаторни мерки и уеднаквяване на практиките на телевизионните оператори, с които да обозначават съдържание, неблагоприятно за различните възрастови групи от детската аудитория", отбелязват те.
Преди началото на предаванията и след всяко прекъсване доставчиците на медийни услуги вече са длъжни да излъчват предупредителен текст за родителски контрол, както и специална пиктограма, или познатата "точка", която указва възрастовата група, за която даденото предаване не е подходящо. Медийните доставчици са задължени да я задържат на екран не по-малко от 60 секунди. Точката ще се слага в началото на предаването, ако предстои например мръсна шега, а не непосредствено преди нея.
Предаванията, филмите и сериалите, които са неподходящи за деца, трябва да са излъчват и в определени периоди от денонощието. Малчугани под 14 години не бива да имат достъп до неподходящи филми извън периода между 21 и 6 часа, тези под 16  г. имат час повече. За лица под 18 г. разрешението е след 23 часа.
Целта на приетите промени е да се въведат официално и в България добрите европейски практики, като по този начин на аудиторията се предоставя допълнителен сигнал за неблагоприятно съдържание, който да помогне на родителите да предпазят децата от неподходящо съдържание, обясняват от медийния регулатор. Идеята е родителите да бъдат подпомагани и информирани кога предстои да бъде излъчено съдържание, неподходящо за неговото дете.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"