Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

15 Декември 2017 | Петък
 
вход регистрирай се

На първа страница

БСП предлага нов модел на здравеопазване

Внасяме предложение държавните и общинските болници да не бъдат вече търговски дружества, обяви Корнелия Нинова

Юлия Кулинска

8. Декември 2017 , брой: 241   714   2БСП предлага нов модел на здравеопазване. Това съобщи вчера лидерът на партията Корнелия Нинова на брифинг в НС.  "През последните месеци многократно заявявахме, че моделът на здравеопазване не може да продължава по този начин. Колкото и да се увеличава бюджетът на Здравната каса, парите изтичат, а резултатът не е подобряване на здравната услуга за хората. Това се потвърждава и от констатацията на прокуратурата от последните дни. За нас е задължителна смяната на модела в здравеопазването, но това няма как да стане без общо политическо и обществено съгласие. Не може всеки управляващ да прави експерименти в здравеопазването, следващата политическа сила, която идва, да отменя и да започва от начало.  Това не е продуктивно за системата на здравеопазването. Ако искаме трайна, последователна и резултатна политика, трябва да постигнем съгласие", призова Нинова.
От БСП предлагат две групи действия. Едните краткотрайни и веднага, и другите с дългосрочен ефект, подчерта тя. "В сряда внесохме предложение в деловодството на парламента за забрана за лицензиране на нови болници. Днес депозираме законопроект държавните и общинските болници да бъдат пререгистрирани от търговски дружества в лечебни заведения по Закона за лечебните заведения. Настояваме и за ново и обективно ценообразуване на клиничните пътеки в новия рамков договор", обяви Нинова.
Трайните и последователни неща, които предлагаме, са да поставим началото на решението на проблемите в здравеопазването, чрез обективен, истински и национален разговор, без оглед на политически пристрастия, без ревност на кого е идеята, без мерене на партийно его, настоя лидерът на БСП. Нинова е категорична, че това няма да е моделът на БСП, ГЕРБ, лекарите и пациентските организации. Това ще е българският модел, който ще направи така, че всеки българин да има достъп до качествено здравеопазване, уточни тя. Социалистите си поставят амбициозния срок до  края на март да се опитат да постигнат национален разговор с резултат за нов модел и той да бъде включен в бюджета за 2019 г.

Социалистите си поставят срок до края на март да  постигнат национален разговор за нов модел в здравеопазването
снимка Емилия КОСТАДИНОВА


Социалистите искат криминализиране на реекспорта на лекарства

БСП внася в понеделник или вторник идната седмица предложения за промени в Наказателния кодекс, които ще водят до търсене на наказателна отговорност за реекспорта на лекарства, които липсват на нашия пазар. Подкрепяме предложенията на главния прокурор Сотир Цацаров за това, заяви вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова. Припомняме, че след извънредна среща при премиера Бойко Борисов миналата събота от МВР и прокуратурата се похвалиха с разбита престъпна група за износ на лекарства. Проверявани са болници и аптеки на територията на София, Шумен, Сливница и Пловдив. Нелегалният износ на лекарства бе погнат и от главния прокурор Сотир Цацаров в сътрудничество с министрите на здравеопазването Кирил Ананиев и на вътрешните работи Валентин Радев. Фармацевтичната индустрия също поиска промени в Наказателния кодекс срещу нелегалната търговия на лекарства.

ДПС и ОП харесаха идеята, ГЕРБ съзряха опит за политическа употреба

Категорично сме съгласни, че трябва да има консенсус, и то надпартиен, за това по какъв модел да се развива здравеопазването оттук нататък, заяви пред журналисти в НС  шефът на социалната комисия д-р Хасан Адемов от ДПС. Той призна, че много от лечебните заведения в България имат дългове. Това означава, че ако трябва да се регистрират по друг закон, трябва да минат през фалит, защото някой трябва да плати тези задължения, подчерта д-р Адемов. Той уточни, че ако това стане, трябва да има промяна в Конституцията. Имаше предложение в Закона за бюджета на НЗОК тези пари да бъдат платени от държавата, но НС не прие тази идея, припомни д-р Адемов. Според него надпартийният консенсус е този, който трябва да реши въпросите и управляващите са тези, които да кажат как това може да се случи. Той подкрепи идеята за криминализиране на реекспорта на лекарства. 
От ГЕРБ естествено разкритикуваха предложението на БСП за мораториум върху частните болници и го нарекоха противоконституционно. Според д-р Даниела Дариткова идеите на левицата са опит за политическа употреба на процесите в здравеопазването. В казаното от Нинова има рационални неща, но някои от тях са леко загадъчни, коментира Калин Поповски от "Обединени патриоти". Той изрази съгласие, че реекспортът на лекарства трябва да бъде класифициран като престъпление. Търговците на лекарства бъркат в големия бюджет на касата правят тежки злоупотреби, подчерта той. От "Воля" пък настояха за премахване на монопола на Здравната каса.

 

ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ЛИ?... Я, ЧЕ ЧЕРЕН ХУМОР (глава - друга):

= НЕЩО КАТО АВТО_ЦИТАТ (Jordan Vitkov · Voenna Akademiq; https://www.24chasa.bg/novini/article/6598571):

ЗА ДА ИМА ОТУКА, ТРЯБВА ДА ИМА ПОУКА:

А-БЕ НАРОДЕ, ама (диал.) тиа (ГЕРБЕРЛЯСНИЦИТЕ, ДЕ), патологично_хроничните клетво изменници (уж клетвено_преклонни защитници) на интересите на милионите обикновени, простосмъртни граждани на Тази България – Нейния Народ ???

... ЗАЩО ПОЛАГАТ КОНСТИТУЦИОННАТА КЛЕТВА, след като в действителност не им пука за интересите на Народа, а ... САМО (най-вероятно, защото не са... медицински, освидетелствувани глупаци) ЗА КОМИСИОНЕРСКО _ КОРУПЦИОННИТЕ ПАЧКИ ОТ КИНТИ („законно_съобразно маскирани“ като... „невинни“, спонсорски грантове, дарявани от заинтересованите „честни“ частници)???

***«... Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и з аконите на страната и ВЪВ ВСИЧКИТЕ СИ ДЕЙСТВИЯ ДА СЕ РЪКОВОДЯ ОТ ИНТЕРЕСИТЕ НА НАРОДА Заклех се...!»

(* «… Тази клетвата се полага:

- съгласно чл. 76 – от народните представители;

- съгласно чл. 96 - от Президента на Републиката;

- съгласно чл. 109 от членовете на Министерския съвет, во главе с Министър_председателя»).

... ВЪВ ВРЪЗКА С:

«Чл.1 (3) Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност НЕ може да си присвоява осъществяването на НАРОДНИЯ СУВЕРЕНИТЕТ ...“ . И

«Чл. 5. (1) Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да й
противоречат.

(2) Разпоредбите на Конституцията имат непосредствено действие (т.с., правните норми на Конституцията са от най-висок йерархично правен ред и функционират в националния правен мир НЕПОСРЕДСТВЕНО, така като и всяка една правна норма, постановена във всеки един от материалните закони; вметнатото в скоби – мое, Й.В.) …» ???

~ ~ ИЛИ ОТНОВО ЗА КЛЕТВЕНО_ПРЕСТЪПНАТА, ПАРЛАМЕНТАРНА ДЕЯТЕЛОНОСТ (действие или бездействие) на ваклите, интелектуални лузъри от ДОО – „ГЕРБ“ (виж, по-подробно – „ГЕРБ - Предложението на БСП за мораториум върху частните болници е противоконституционно“; (https://www.24chasa.bg/novini/article/6598571 © www.24chasa.bg; 07.12.2017 12:08; 24 часа онлайн):

*** ПОУКА: «Гражданино на Тази, държаво_подобна, Частна – плутократско_партократска, Либерално_капиталистическа (тс. Елитарна, т.с. Анти_народна), евро_атлантическа (т.с. анти_българска) КОРПОРАЦИЯ БЪЛГАРИЯ, виж, прочети, осмисли, псувай и … гласувай с главата си!!!...

ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ЛИ?... Я, ЧЕ ЧЕРЕН ХУМОР

= МАКСИМА:
"ЛЕКАР Е ТОЗИ, КОЙТО НЕ МОЖЕ ДА НЕ ЛЕКУВА, А НЕ ВСЕКИ СОПОЛАНКО, КОЙТО СКИМТИ КАТО МАГИСТРАЛНА ТРУЖЕНИЧКА ЗА КИНТИ"!!!...

Или за поредния ревльо (по-подробно в: (08.12.2017 08:00; Анна Ботинова; https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6599516 © www.24chasa.bg) за още, още и още (до безпредел) отрудени, народни левчета и то при положение, че "втория стълб", функционира (за съжаление... - безупречно), вече повече от 28 години – ФАКТ:

• «...българинът плаща от джоба си 44,2% от общите разходи в сектора (за здраве), което остава най-висок дял на доплащане в Европа…», - коментира директорът на българския офис на Световната здравна организация: д-р Скендер Сила».
(Цитат из: «СЗО: Българите доплащат най - много за здраве»; в. «Дума» ; брой: 226; 17. 11.2017, http://www.duma.bg/node/156104, автор на текста Аида Паникян).

*** PS: Колко ли са като кеш, тези, 44,2% от общите разходи в сектора за здраве? ... Като се има предвид, че другите - ежегодно бюджетираните – 55,8% (в милиарди лева) са (www.minfin.bg/document/3043:22):

- 2014 г. - 3 985,8;
- 2015 г. - 3 971,5;
- 2016 г. - 4 062,3.

... и то отново (очевидно кеширани) с ОБЩО_НАРОДНА (бюджетна) ОТРУДЕНА ПАРА?! …

Значителна част от която (пара) е потрошена за задоволяване на вампирските, «пазрно_печалбарски» щения на… „ЧЕСТНИТЕ“ ЧАСТНИ СПЕКУЛАНТИ (производители, вносители и износители на лекарства, лекарствени и др. медицински средства – техника, препарати, консумативи; болнични, рехабилитационни и прочие, „анонимни (на плоскостта на ... безпредалната, безотговорност)“ собственици – вампирясващи (ежегодно милионерстващите) печалбари – законодателно_правно, безпроблемно копунясващи в ... ХРАМА, НА ТОВА, АНТИ_НАРОДНО, (уж),... ДОСТЪПНО, КАЧЕСТВЕНО И РЕЗУЛТАТИВНО, НАЦИОНАЛНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ? ...

PS: Български Народее (до къде те докараха), а-бе оти, всяко актуално тарикатче не те бръсне за Суверен на Тази държаво_подобна, частна - плутократско_партократска, либерално_капиталистическа (т.с. - елитарна, т.с - анти_народна), евро_атлантическа (т.с. фашингтонско_гарманистански протекторат, т.с. - анти_българска), КОРПОРАЦИЯ "БЪЛГАРИЯ", а ... НАКАЗАТЕЛНО_ПОВЕЛИТЕЛНО крещи, че Ти (Народа) си само ЕДНО НЕДОСТОЙНО, НЕКАДЪРНО, НЕДОСТАТЪЧНО ПРЕСИРАНО СРЕДСТВО ЗА НЕГОВОТО (ГУШЕНЕ; УГОЯВАНЕ),... ЗА НЕГОВОТО (на тарикатче и ... омертаджийска мафия) ВАМПИР_ПЕЧАЛБАРСТО???...

*** ПОНЕ ЕДИН, ДЕЯТЕЛЕН ПОКОЛЕНЧЕСКО_ИСТОРИЧЕСКИ ПЕМЕТН ФАКТ:

САМО ДО ПРЕДИ, МАЛКО ПОВЕЧЕ ОТ 28 ГОДИНИ - времето от възцаряването, по нашите, български земи на... ДЕМОКРАТЛЪКА (нещо като ПРОСТИТУИТЛЪКА – конкретно_историческия, човешки феномен на деятелно телесно опазаряване и духовно опозоряване) на Тази, изконно – единствено общо_народна територия ??? ...

... Администаративната (събирателна, преразпределяща, контролираща, санкционираща и т.н., и т.н.) бюрокраця бе, ... в (и по повод на дейностите на) НОИ. И Нейната (на администрацията в НОИ) рузултативно _ професионална (експертна) дейност бе достатъчна за функционално_деятелното дънъчно, социално, здравно и т.н. обслужване на държавата (територията), държавността (властта) и населението (народа) на (почти) ДЕВЕТ МИЛОННАТА (по население) НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, а в почти 7,4 милионната ДЕМОКРАТЛЪШКА, НЕ_НАРОДНА РЕПУБЛИКА (ли???) БЪЛГАРИЯ (ли???) , "случайно" се пръкнаха (освен, по партийно _ политически, кьор_софраджийски – комисионерско_корупционни причини окуцялата, „социална кобила“ - НОИ") и ... НЕО_БЮРОКРАТСКИТЕ, КЬОР_СОФРИ (за общо_народна сметка):

– НАП;

- НЗОК;

- ЩТАТНО_ДЛЪЖНОСТНИТЕ ВЪРХОВНИ, ПОЛИТ_ПАРТИЙНИ УПРАВЛЕНИЯ (начело със най, най, най-експертно босия, бос – самия, ресорен министър) НА ... ВСЯКО (а не само на Силовите министерства), ДЕМОКРАТЛЪШКО МИНИСТЕРСТВО, ... – Главни, партийно_политически управления, съставени от партийно_роболепни, волево_безгръбначни, ... „ДВУКРАКИ, МЛЕКОПИТАЕЩИ КАЛИНКИ (интелектуални, функционални и морални ЛУЗЪРИ - ШПАНА,... по макаренковската класификация);

- „ЧЕСТНИТЕ“, ЧАСТНИ_ПЕНСИОННИ ФОНДОВЕ;

- „ЧЕСТНИТЕ“ ЧАСТНИ БОЛНИЦИ;

- „ЧЕСТНИТЕ“ЧАСТНИ УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИ (но това е „друга“ тема???);

- „ЧЕСТНОТО“, ЧАСТНО ЗДРАВНО_ЗАСТРАХОВАТЕЛНО ДРУЖЕСТВО (алоо, смирената макрешчанка - уж лекар, Мими Виткова;

- „ЧЕСТНОТО“ ЧАСТО ... и т.н., и т.н. до 101 и обратно?...

*** ТОЕСТ. За все по-пълното задоволяване на безпредела на печалбарското вапирясване на местната и привнесена (като ценности, цели, задачи, дейности и... резултативно скалиране) плутокрация (и нейното „дъщерно образование – партокрацията), за сетка на кръвчицата, за сметка на ... капките „живителна влага“ на народеца???...

... САМО НИ ЛИПСВА, втори стълб „здравно“ осигуряване, и ... частна здравно_осигурителна каса и едва, тогава? ... ЗДРАВЕТО НА НАРОДЕЦА, ЩЕ ЦЪФНЕ, ЧЕ ЧАК - ЩЕ ВЪРЖЕ (нищо повече от още дузина-две, местни и привнесени, милионнерстващи и милиардерстващи, Сульовци и Пульовци??? ... Но нали Това е и целта на Този и/или Онзи коматар – плутократска държанка, с „повишена, секторна проходимост“) ???...

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"