20 Април 2024събота11:05 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП предлага нов модел на здравеопазване

Внасяме предложение държавните и общинските болници да не бъдат вече търговски дружества, обяви Корнелия Нинова

/ брой: 241

автор:Юлия Кулинска

visibility 263

БСП предлага нов модел на здравеопазване. Това съобщи вчера лидерът на партията Корнелия Нинова на брифинг в НС.  "През последните месеци многократно заявявахме, че моделът на здравеопазване не може да продължава по този начин. Колкото и да се увеличава бюджетът на Здравната каса, парите изтичат, а резултатът не е подобряване на здравната услуга за хората. Това се потвърждава и от констатацията на прокуратурата от последните дни. За нас е задължителна смяната на модела в здравеопазването, но това няма как да стане без общо политическо и обществено съгласие. Не може всеки управляващ да прави експерименти в здравеопазването, следващата политическа сила, която идва, да отменя и да започва от начало.  Това не е продуктивно за системата на здравеопазването. Ако искаме трайна, последователна и резултатна политика, трябва да постигнем съгласие", призова Нинова.
От БСП предлагат две групи действия. Едните краткотрайни и веднага, и другите с дългосрочен ефект, подчерта тя. "В сряда внесохме предложение в деловодството на парламента за забрана за лицензиране на нови болници. Днес депозираме законопроект държавните и общинските болници да бъдат пререгистрирани от търговски дружества в лечебни заведения по Закона за лечебните заведения. Настояваме и за ново и обективно ценообразуване на клиничните пътеки в новия рамков договор", обяви Нинова.
Трайните и последователни неща, които предлагаме, са да поставим началото на решението на проблемите в здравеопазването, чрез обективен, истински и национален разговор, без оглед на политически пристрастия, без ревност на кого е идеята, без мерене на партийно его, настоя лидерът на БСП. Нинова е категорична, че това няма да е моделът на БСП, ГЕРБ, лекарите и пациентските организации. Това ще е българският модел, който ще направи така, че всеки българин да има достъп до качествено здравеопазване, уточни тя. Социалистите си поставят амбициозния срок до  края на март да се опитат да постигнат национален разговор с резултат за нов модел и той да бъде включен в бюджета за 2019 г.



Социалистите си поставят срок до края на март да  постигнат национален разговор за нов модел в здравеопазването
снимка Емилия КОСТАДИНОВА



Социалистите искат криминализиране на реекспорта на лекарства

БСП внася в понеделник или вторник идната седмица предложения за промени в Наказателния кодекс, които ще водят до търсене на наказателна отговорност за реекспорта на лекарства, които липсват на нашия пазар. Подкрепяме предложенията на главния прокурор Сотир Цацаров за това, заяви вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова. Припомняме, че след извънредна среща при премиера Бойко Борисов миналата събота от МВР и прокуратурата се похвалиха с разбита престъпна група за износ на лекарства. Проверявани са болници и аптеки на територията на София, Шумен, Сливница и Пловдив. Нелегалният износ на лекарства бе погнат и от главния прокурор Сотир Цацаров в сътрудничество с министрите на здравеопазването Кирил Ананиев и на вътрешните работи Валентин Радев. Фармацевтичната индустрия също поиска промени в Наказателния кодекс срещу нелегалната търговия на лекарства.

ДПС и ОП харесаха идеята, ГЕРБ съзряха опит за политическа употреба

Категорично сме съгласни, че трябва да има консенсус, и то надпартиен, за това по какъв модел да се развива здравеопазването оттук нататък, заяви пред журналисти в НС  шефът на социалната комисия д-р Хасан Адемов от ДПС. Той призна, че много от лечебните заведения в България имат дългове. Това означава, че ако трябва да се регистрират по друг закон, трябва да минат през фалит, защото някой трябва да плати тези задължения, подчерта д-р Адемов. Той уточни, че ако това стане, трябва да има промяна в Конституцията. Имаше предложение в Закона за бюджета на НЗОК тези пари да бъдат платени от държавата, но НС не прие тази идея, припомни д-р Адемов. Според него надпартийният консенсус е този, който трябва да реши въпросите и управляващите са тези, които да кажат как това може да се случи. Той подкрепи идеята за криминализиране на реекспорта на лекарства. 
От ГЕРБ естествено разкритикуваха предложението на БСП за мораториум върху частните болници и го нарекоха противоконституционно. Според д-р Даниела Дариткова идеите на левицата са опит за политическа употреба на процесите в здравеопазването. В казаното от Нинова има рационални неща, но някои от тях са леко загадъчни, коментира Калин Поповски от "Обединени патриоти". Той изрази съгласие, че реекспортът на лекарства трябва да бъде класифициран като престъпление. Търговците на лекарства бъркат в големия бюджет на касата правят тежки злоупотреби, подчерта той. От "Воля" пък настояха за премахване на монопола на Здравната каса.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ