23 Април 2024вторник11:52 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Китай увеличава авионосната групировка

Първият разработен изцяло в страната самолетоносач започва изпитания

/ брой: 240

автор:Георги Георгиев

visibility 1001

Първият китайски самолетоносач собствено производство от състава на ВМС на НОАК за първи път ще излезе в открито море и ще пристъпи към ходови изпитания още този месец, съобщи българският сайт за военни новини Пан.бг, като портала Sina.
Основните работи по кораба са завършени, като неотдавна е била монтирана и РЛС с АФАР "346A". На 3 декември над самолетоносача е забелязан дим, което може да показва за включване на силовата установка.
Самолетоносачът е първият кораб от подобен клас, който изцяло е построен в Китай. Все още не е получил име, но в китайските СМИ се обозначава като "Шандун" или проект 001А.
Корабът е пуснат във вода на 26 април тази година. По първоначални данни той е трябвало да бъде приет на въоръжение през 2020 г., но според редица медии Пекин възнамерява да ускори този процес и той може да постъпи във ВМС към края на 2018 г. Новият самолетоносач е широк 75 метра, дълъг е 315 метра и има водоизместимост от около 70 000 тона. На самолетоносача ще има 24 китайски изтребителя "Шънян" J-15, които са разработени на основана на руските корабни Су-33. Ще има и 12 хеликоптера за борба с подводници, за участие в спасителни операции и за ранно предупреждение.
От 2012 г. КНР разполагаше само със самолетоносача "Ляонин" (бивш съветски "Варяг", закупен от Украйна през 1998 г. и доработен в китайска корабостроителница). Самолетоносачът по проект 001А е много близък по дизайн на "Ляонин", но има малко по-големи габарити и редица други модификации.
През февруари хонконгски медии съобщиха за строителството на трети самолетоносач – проект 002, който е изцяло нова разработка с водоизместимост около 85 000 тона. На него ще бъдат инсталирани катапулти, докато при самолетоносачите "Ляонин" и по проекта 001A се излита само с помощта с трамплин.
Пекин има амбициозни планове за създаване на големи военноморски сили. Намеренията са към 2020 г. Китай да има 270 бойни кораба, подводници и други спомагателни плавателни съдове, които да осигурят превъзходството на страната в южните морета, през които минават жизненоважни за нея търговски пътища.



Самолетоносачът проект 001А по време на пускането му на вода пред април т.г.

 

1/3 у нас взимат под 1000 лева

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 77

Бум на заболели от коклюш

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 77

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 77

Агнешкото в Гърция 10 евро за килограм

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 77

Баските сепаратисти с исторически успех

автор:Дума

visibility 61

/ брой: 77

Иран запазва строгия контрол върху дрехите

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 77

Молдовска "Победа" създадоха в Москва

автор:Дума

visibility 54

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 53

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 48

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 52

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 64

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ