28 Март 2024четвъртък21:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Актуално

Здравеопазване под ръба

И Симеон Дянков прозря, че ГЕРБ наистина не знаят какво да правят със сектора

/ брой: 238

автор:Аида Паникян

visibility 13

Доживяхме човекът, по чийто пъклен план бяха откраднати за 2 години около 2 млрд. лв. от здравните осигуровки на българите, събирани 10 години, днес да посочва грешките на същото това здравеопазване. Всеки се досеща за кого става дума - Симеон Дянков. Днес той твърди, че според него "мораториумът върху лекарствата е грешка. И то по-скоро не е грешка, а показва, че по-общата политика в здравеопазването продължава да липсва".
Така е, г-н Дянков, политика липсва. Тя липсваше и по ваше време - здравните министри се сменяха по-често от чорапите на премиера. С изключение на една - пестене на пари до безпаметност и черпене на средства от... резервите. Пример ли? През 2010 г. от 10 на 5% бе намален наричаният тогава малък резерв на касата. След това бе унищожен т.нар. голям резерв: в края на 2010 г. за първи път в официален документ се потвърди трансферът (тогава управляващите от ГЕРБ така нарекоха кражбата!) към централния бюджет в размер на 1 400 000 000 лв.

за зануляване наличността по банковите бюджетни и депозитни сметки на НЗОК


Следващата година още 340 млн. лв. от НЗОК бяха трансферирани към МЗ (ситуацията може да се оприличи с крава суче от теле). Т.г. резервът на касата от 10 бе намален на 5% и за догодина като резерв остават 87 млн. лв. И това е резерв на обществен фонд! И този резерв най-вероятно е оставен по идея на ученика на Данков - Владислав Горанов. Май му е било малко лекари да го замерват с пластмасови бутилки! Той затова и от септември 2010 г. много-много не смее да се явява сред лекари. Да припомним, че Горанов бе отишъл на събор на лекарите, за да им прочете писмо от шефа си Дянков, от което стана ясно, че държавата ще отпусне 65 млн. вместо исканите 200 млн. лв. Реакцията бе "Вън от България!", "Кой го е канил този човек?"
Уви! От края на 2009 г. кой знае какво не се промени в здравеопазването. А! Да не забравим тъжната история на

злощастния проект "СПРИ и се прегледай!"

чието начало бе подписано от покойния здравен министър д-р Евгений Желев седмици преди края на мандата му. За близо 20 млн. лв. от еврофондовете. Трябваше да бъдат прегледани за рак на маточната шийка 250 000 жени от 25 до 60 г., 50 хил. от 50 до 69 г. - за рак на млечната жлеза, и 100 хил. мъже и жени над 50 г. - за рак на дебелото и правото черво. През всичките години на първия си мандат ГЕРБ така и не се справиха с проекта. Още в първите седмици на мандата на кабинета "Орешарски" здравните власти се заеха с изпълнението му, тъй като срокът бе до края на 2013 г. Е, ако някой не се е справил с нещо 4 години, как друг да се справи със забърканата каша за 4 месеца?
На тази история е на път да заприлича и сегашната с

европарите за Спешната помощ


За тях се говори още на 24 октомври 2012 г. на заседание на кабинета. Проектна готовност, разбира се, няма. Такава се прави в кабинета "Орешарски", иначе страната ни губи парите. Самите пари, вместо през 2014-а идват в края на 2015 г., за радост на Петър Москов. Уж всичко е наред, но миналата седмица от думите на новия здравен министър Кирил Ананиев става ясно, че проектът за Спешна помощ бил аха на ръба, а чаканите с години 163,5 млн. лв. са на път да бъдат загубени. Защо ли няма изненадани? Но факт е, че най-новите български линейки, дадени от държавата, са от средата на 2009 г.
Реформи в здравеопазването няма повече от 15 години. Това всички го знаят, просто напомняме и на г-н Дянков. По негово време "реформите" в сектора се свеждаха до плоски трикове от рода на "делегирани бюджети", "нива на компетентност" и пр., които заедно с изкуствено завишените изисквания към лечебните заведения по отношение на кадровото и технологичното им състояние целяха да задушат малките общински болници. Същите, които потребяват не повече от 17, максимум 20% от парите на касата, но осигуряват медицинска помощ на 2 млн. души, а това е близо 1/3 от населението на страната. И още едно опресняване на паметта на г-н Дянков: по негово време и не без неговото участие ГЕРБ затриха 19 малки болници и оставиха без достъп до своевременна медицинска помощ десетки хиляди българи. Иначе точно по време на кабинета "Борисов 1" министър прерязваше лентата на частна болница!
Затова днес

няма изненада


че болницата в Белоградчик е с 800 хил. лв. дългове, като 500 хил. са към доставчици, а 300 хил. са за персонала - от август 2016 г. хората не са получавали пълна заплата, а само аванси. Болницата е пред затваряне. Лекарите я напускат, в АГ-то например работят само 3 акушерки. И най-важното: болницата обслужва 3 общини! Ако спре работа, мнозина трябва да търсят медицинска помощ на повече от 60 км.
Малките болници оцеляват само благодарение на помощта на общините. Болницата в Мездра се нуждае от 150 хил. лв. Общината има възможност да я подпомогне с 80 хил. лв. под формата на безлихвен кредит. Своеобразно спасение болниците виждат в сливането - болницата в Сандански "Св. Врач" и в Петрич "Рокфелер", пловдивските Първа градска и Втора градска - "Св. Мина" и "Св. Пантелеймон", болницата в Нови пазар с Шуменската...
Нима всичко това може да се брои за политика в здравеопазването?
Политика в здравеопазването от XXI в. ли е да бъдат спирани лекарства - най-новите постижения на медицинската наука и фармаиндустрията, благодарение на които животът на болните в цивилизованите страни се спасява и продължава? Но пък кой е казал, че държава, управлявана от ГЕРБ, е цивилизована?
Финансовите мозъци на ГЕРБ превърнаха НЗОК и МЗ в отдели на МФ. Ненапразно предложението за мораториума върху новите лекарства дойде от бившия зам. финансов министър и настоящ уж здравен. За да се отърве властта от вдигналата се пушилка около този безпрецедентен случай, на бърза ръка спретна акцийка на ГДБОП. Повече пиар, повече показност и - готово.

Вниманието на обществото е приспано


На всичкото отгоре последната фигурка на мозайката е попълнена с образа на "злия сириец". Защо човекът да е зъл, след като законите в България са му позволили да върши това, което е вършел? Защо тази си дейност той не е извършвал в друга европейска държава, а именно в България? Защо ГЕРБ дадоха на Конституционния съд промяната на закона, предложена преди 4 години от депутатите от БСП и ДПС? Защо президентът Росен Плевнелиев наложи вето на закона? И защо след това - близо 4 години, от ГЕРБ така и не намериха начин да ограничат паралелния износ? То не бяха съвместни акции с НАП и с митниците, не бяха чудеса, а в това време "злият сириец" си е въртял бизнеса спокойно, а болните българи са чакали лекарствата си.
Иначе безпардонният Владислав Горанов най-нагло твърди, че се краде в здравеопазването. Но обвинението му ще продължава да се брои за клевета, докато не го докаже. Дали ще го докаже? Едва ли. 
Така че, г-н  Дянков, докато последователите и властващите от ГЕРБ си измиват ръцете със "зли сирийци" и лоша система, вместо да си вършат работата, здравеопазването у нас няма шанс да стане по-дружелюбно към българите. Те пък ще се възползват от правото си да се лекуват в чужбина и така касата ще похарчи два или може би три пъти повече пари от спестените мизерни 25-30 млн. лв. от въвеждането на нови лекарства.


Министър Десислава Атанасова прерязва лентата на "Софиямед"
снимка БГНЕС


От догодина всички събрани пари за здраве ще се харчат само за здравеопазване, увери Бойко Борисов през октомври 2010 г. (на снимката здравният министър д-р Стефан Константинов, финансовият Симеон Дянков, Бойко Борисов и председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов)
снимка "24 часа"


На 3 октомври т.г. лекари и медицински сестри от Врачанската болница протестираха заради опасността от закриване на здравното заведение, което обслужва пациенти не само от Врачанска област, но и от целия Северозапад и забавените заплати на лекари и медицински сестри
снимка ДАРИКНЮЗ

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ