29 Март 2024петък15:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Акценти

По дирите на една забрадка

/ брой: 238

автор:Константин Иванов

visibility 2230

Да, време беше - след всенародната радост за купата на Гришо да сменим регистъра и да се отдадем на най-дълбока печал. Причината: в далечна Саудитска Арабия преводачката на премиера със саудитския крал беше си покрила главата с шал. "Тотална грешка и дивотия"; "Как ще се съобразяваме с тези... хора, а те с нас съобразяват ли се!"; "Дупедавщина и лош PR". Това са възможно най-приемливите за публикуване примери от бурната реакция в социалната мрежа фейсбук по повод престъпното съобразяване на Мая Ценова с някакви си там порядки на мръсните араби.
Ценова отговори на упреците, като между другото припомни, че появата й със забрадка при освобождаването на българските сестри от либийския зандан не предизвика подобна буря от негодувание. Били сме по-толерантни преди 10 години ли, тогава не е било дупедавщина, а сега вече е. Макар че като си тръгнал на просия в Рияд не е по-малко необходимо да се съобразяваш с местните порядки, отколкото навремето в Триполи.
Като основен довод против забрадката на Мая се сочи, че в делегацията имало и други жени, включително външната министърка Захариева, която развяваше буйна грива. Да ме извинява авторът на коментара за "дупедавщината и лошия PR", но ако във Външно министерство имаше сериозни професионалисти в Дирекция "Държавен протокол", (едно от задълженията на която е "да създава благоприятна атмосфера за плодотворна работа на официални делегации"), те щяха да посъветват министър Захариева и "другите жени" да си метнат нещо на главите. Лошият пиар е, че с гологлавието си те нарушават възприетите в страната домакин обществени отношения, както е преводът на Public Relations, пиар по нашему.
На възмутената българска общественост може да се припомни, че държавната секретарка на САЩ Мадлийн Олбрайт навремето допусна "срама" да се пребради при срещата си с тогавашния крал на Саудитска Арабия. Ех, сега Мелания Тръмп, и тя развя грива в Рияд, но пребради черната шамия при неотдавнашно посещение при папа Франциск. Както правят, впрочем, всички дами, приемани на аудиенция във Ватикана. Защото така го изисква протоколът.
Но да оставим Рияд и Ватикана, да се приземим у нас. Има ли в църквите ни изискване в храма да не се влиза с неподходящо облекло - миниполи, дълбоки деколтета, мъжете по къси панталони? Има, друг е въпросът, дали поради хипертрофираното ни напоследък свободомислие, спазват ли се тези изисквания. Между другото и съгласно православния канон жените би трябвало да влизат в храма с покрита глава, така както пребрадени ходеха на църква нашите баби и дори майки. Но да не издребняваме: с канона ли, с приличието ли ще се съобразява мутренският ни хайлайф, който иначе не открива офис без водосвет и си троши пръстите от кръстене и кръста от кланяне. Но с това свършва и набожността им, а че имало някакви 10 Божи заповеди, сред които "не убивай", "не кради", "не лъжесвидетелствай", "не пожелавай имота на ближния си", да не са луди да ги спазват, бизнесът им на какво да се крепи тогава! Защото всички не са така благочестиви като също усърдно кръстещият се наш премиер, който стриктно спазва божията заповед "Не изговаряй напразно името Божие". Поради което скромно го нарича "НАЧАЛНИКА", сочейки многозначително към небето.
Поотклонихме се... Положително е, че все пак не са малко коментарите в социалната мрежа, които одобряват постъпката на Мая Ценова, отговаряща на нейната изключителна подготовка като арабистка и етнографка и съобразяването й с изискванията на протокола.


.  
 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ