26 Април 2024петък18:04 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Памет

Датата

/ брой: 238

автор:Дума

visibility 69

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ДОБРОВОЛЕЦА. Отбелязва се за първи път през 1985 г. по инициатива на ООН. На този ден обществото отдава своята почит към хората, които с безвъзмездния си труд помагат за подобряване живота на уязвимите и нуждаещите се от помощ.

1803 - РАЖДА СЕ ФЬОДОР ТЮТЧЕВ, РУСКИ ПОЕТ (УМИРА 1873 Г.). Определян е като третия велик представител на романтизма в Русия след Александър Пушкин и Михаил Лермонтов. В последните си години е известен привърженик на славянофилството.

1848 - НАЧАЛО НА КАЛИФОРНИЙСКАТА ЗЛАТНА ТРЕСКА. В съобщение до Конгреса на САЩ американският президент Джеймс Полк потвърждава, че в Калифорния е открито голямо количество злато. Истерията за бързо забогатяване води до масова миграция на хора. Повечето търсачи намират злато, колкото да покрият всекидневните си разходи. Калифорнийската златна треска приключва през 1858 г., когато започва Колорадската златна треска.

1870 - УМИРА АЛЕКСАНДЪР ДЮМА-БАЩА, ФРЕНСКИ ПИСАТЕЛ (Р. 1802 Г.). Най-известен е с множеството си исторически и приключенски романи, благодарение на които е един от най-четените френски писатели в света. Сред най-популярните му творби са "Граф Монте Кристо" и "Тримата мускетари". Произведенията му са вдъхновили над 200 филма. Домът на Дюма - Шато "Монте Кристо" - е реставриран и отворен за почитателите (на снимката).

1918 - УМИРА ЙОЗЕФ ХОХОЛА, ЧЕШКИ КАПЕЛМАЙСТОР (Р. 1845 Г.). Животът и професионалният му път са свързани с България. Пристига в нашата страна през 1879 г. и основава в Търново първия български военен духов оркестър. Още с.г. се установява в София, където е поканен за капелмайстор на духовия оркестър към Първа пехотна софийска дивизия, сформиран от чешки музиканти. Частта му участва в Сръбско-българската война, което вдъхновява Хохола да напише известната за времето си оркестрова композиция "Боят при Гургулят". През 1892 г. основава Гвардейския оркестър.

1933 - ОТМЕНЕН Е "СУХИЯТ РЕЖИМ" В САЩ. Режимът е въведен през 1920 г. от президента Удроу Уилсън. С поправка в конституцията се забранява производството и продажбата на напитки, които имат алкохолно съдържание, повече от 1 градус. В следващите години в страната процъфтява нелегалното производство на алкохол, а спиртните напитки се внасят контрабандно през границите с Мексико, Канада и по море от Карибските острови.

1975 - ОТКРИТ Е СТУДЕНТСКИЯТ ГРАД В СОФИЯ. Комплексът включва предимно студентски общежития. Първоначално носи името на Христо Ботев. В Студентския град се намира и зала "Христо Ботев" с обща площ 5450 кв.м. В нея се провеждат спортни състезания и културни мероприятия. Комплексът разполага с поликлиника и други обществени сгради.

 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ