19 Април 2024петък06:04 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Да щурмуваш Тюйлери

/ брой: 237

автор:Велиана Христова

visibility 1666

Натрапено без всякаква причина от мнозинството в парламента среднощно бдение в четвъртък до първи петли и след това вял и постепенно спадащ до нула интерес през деня увенчаха с успех т.нар. приемане на най-важния закон за идната година - този за бюджета. Всъщност това бе едно напълно безсмислено занимание, платено обаче добре от всички нас, в което никакви критики и предложения на опозицията нито минаха, нито имаха някакво значение. Депутатите от кликата на ГЕРБ & Ко приеха бурните възражения като едно досадно, но задължително занимание, което трябва да изтърпят, за да си направят каквото си искат с ония около 40 милиарда наши пари, които са в ръцете им.
Формална процедура, формални фигури, формално място, формална демокрация. В това марионетките от ГЕРБ превърнаха Народното събрание. Фигуранти на партията си, те биха си спестили досадата, ако просто върнат член 1 в Конституцията за партията-държава. И няма да се мъчат с реплики, дуплики, прегласуване, процедурни хватки, ами направо от Министерския съвет ще хвърлят на хората огризките, които са им отредили "за стабилен живот" в цветущата за тях държава.
То не бяха омерзителни реплики, то не бе запъване на инат, то не бяха тройни прегласувания. Ама правилникът не разрешавал три гласувания за един текст, много важно. Този срам за парламентарния живот Данаил Кирилов - за куриоз шеф на правната комисия в НС, направо ликвидира всякаква юриспруденция, като директно заяви: "Правилникът е там, където сме ние. Не е важно какво постановява той, важното е ние какво сме решили". А какво са решили те, се вижда с просто око в графите на т.нар. им бюджет - ни здравеопазване, ни наука и образование, ни общини, ни сигурност, ни социални плащания. Но пък фискални рестрикции за хвалба пред "началниците" от Брюксел.  
И всеки, който дръзне да каже думичка срещу безобразното разпределяне на парите, е враг, саботьор, иска да провали държавата. БСП иска да провали държавата, затова дава безобразния бюджет на Конституционния съд. А безподобната Менда най-откровено си каза: в залата само се натискат копчета, в комисиите да сте спорили. А в комисиите - същата гилотина на мнозинството по същия тертип реже всички предложения - и на опозиция, и на засегнатите от бюджета. Тяхното присъствие е също формално. После в залата се произнасят магическите думи: "Комисията не одобрява предложението". И... благословен да е Жозеф Гилотин!
  Впрочем, по ирония на съдбата, часове след като ГЕРБ отрязаха всички предложения на левицата за животоспасяващ бюджет на БАН, та учените да получават поне малко над минималната за страната заплата, медиите съобщиха: "Чистачките във ВСС са получили 1000 лв. за 8 дни, понеже трябва да се оцени трудът им". Младият учен взема 1000 лв. за два месеца. На толкова оценява ГЕРБ труда му. Е, когато скудоумието на властващите добива такива размери, а те ти казват: "Държавата, това съм аз", ти се иска да щурмуваш Тюйлери...       
      
 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ